Een zwembad in de tuin: waar let je op bij de aankoop?

We hebben het vroeger allemaal vast eens gezegd “Ik wil later een huis met een zwembad in de tuin”. Van onze opdrachtgevers horen we vaak dat deze wens altijd overeind is gebleven. Als het dan eindelijk zover is, het droomhuis wordt ontworpen en in het tuinontwerp is een bouwkundig zwembad opgenomen, waar let je dan op bij de aankoop? In deze blog geven we je een aantal tips.

Afwerking van het zwembad

Welk zwembad het best geschikt is voor uw tuin is te bepalen aan de hand van aantal factoren. Ons advies is hierover een specialist te raadplegen. Wel zijn er een aantal zaken waar je zelf over na kunt denken voordat je dit gesprek aangaat. Zo dient er een materiaalkeuze te worden gemaakt voor de afwerking van de binnenzijde van het zwembad. Onderstaande materialen behoren tot de mogelijkheden:

● Folie zwembaden
● Prefab beton bak
● Betegelde baden
● Polyester bak

Zonder al te veel in detail te treden is de materiaalkeuze die je maakt van invloed op de uiteindelijke uitstraling en integratie in de tuin. Zo heb je bij foliebaden vaak veel mogelijkheden om het zwembad zelf te ontwerpen. Maak je gebruik van prefab, dan zijn er bestaande vormen waar je uit kunt kiezen op basis van plug & play. Vaak wordt gedacht dat een maatwerk zwembad of zwemvijver duurder is dan zwembad uit een assortiment. Dit hoeft zeker niet zo te zijn. Laat je dus goed informeren wanneer je kiest voor een zwembad in de tuin.

Denk bij de aankoop van een zwembad ook na over invulling rondom het zwembad. Kies je voor houten vlonders of misschien wel keramiek- of natuursteen tegels? De veiligheid is het belangrijkste criteria bij deze keuze. Kies voor een tegel of vlonder met antislip eigenschappen. Zo kunnen u en uw kinderen zich veilig rondom het zwembad bewegen.

Hoogte van de waterstand

Een ‘standaard’ zwembad heeft skimmers aan de waterrand om het rond te pompen naar de filterinstallatie. De skimmers bepalen hiermee de stand van het water t.o.v. de rand. Middels speciale skimmers kun je de waterstand nog verder omhoog brengen. Dit noemen we dan een hoogskimmer bad.

Wil je eigenlijk geen rand zien? Dan is een overloop zwembad misschien wat je zoekt. Middels een speciaal systeem van (verborgen) goten, pompen en een buffertank wordt het water constant net boven de rand gehouden waardoor het overloopt en het terras als het ware naadloos in het zwembad overloopt. Wil je dit overloopeffect benadrukken? Plaats dan een verhoogde rand waar het water overheen kan lopen. Je ziet dit bijvoorbeeld vaak bij infinitypools die als je er op een ligbed naast ligt, naadloos in de zee lijken over te lopen.

Infinity pool in tuin
 

Meer over dit project lees je hier: Project Haren

Woon je niet aan de kust? Dan is deze rand nog steeds erg stijlvol. Zie bijvoorbeeld het project dat we in Poppel uitvoerden, waar we de rand bekleedde met natuurstenen strips.

infinitypool wellnesstuin

Meer weten over dit project? Lees dan: Project Poppel

Keuze zwembadinstallatie

Niet alleen de keuze van de tegels rondom het zwembad is een keuze die bijdraagt aan de veiligheid, maar ook de keuze voor de zwembadinstallatie. Deze zorgt er namelijk voor dat het zwembad wordt gedesinfecteerd. Bacteriën en algen worden gedood en het zwemwater blijft zuiver. Daarnaast is het water helder, zodat het er aantrekkelijk uit ziet om in te plonzen.

Het is van belang dat een zwembad goed wordt onderhouden. Natuurlijk kun je dat uitbesteden en is het goed om eens per jaar de zwembadleverancier te raadplegen. Veel van onze opdrachtgevers hebben hiervoor een servicecontract.

Via deze zwembadinstallatie wordt vaak ook de warmte van het water geregeld. Er zijn daarin een aantal manieren waarop de warmte wordt gegenereerd. Het gebruik van een boiler of warmtepomp is mogelijk. Er zijn echter ook aan aantal duurzame manieren om het zwembad te verwarmen. Het gebruik van zonnecollectoren is zo’n manier. Ook het gebruik van bodemwarmte is een optie.

Zonnecollectoren vragen een investering die pas in later stadium rendement oplevert. Per saldo zal energie goedkoper worden, dat noemen we de terugverdienperiode. Het gebruik van bodemwarmte wordt al langere tijd toegepast om huizen op te warmen. Het is ook toepasbaar op het zwembad, zodat ook dit op een duurzame manier wordt ingevuld. Bij Studio REDD noemen we dit verantwoorde luxe.

Hoe je het bad ook verwarmd, wij adviseren altijd een roldeck in het zwembad in te bouwen. Tot 90% van de warmte in je bad verdwijnt namelijk via afdracht van het water naar de buitenlucht. Een afdekking isoleert dit als het ware en is zelfs verkrijgbaar met kleine zonnecollectoren die het water middels zonne energie helpen op te warmen.

Zwembad in de tuin? The sky is the limit!

Heb je nu je volledig zwembad samengesteld, maar zou je er graag nog wat meer beleving in willen, dan kan dat. Wat dacht je bijvoorbeeld van een jetstream om tegen in te zwemmen, een ligbank met bubbels om lekker te ontspannen of een waterval om onder af te koelen? Vrijwel alles is mogelijk en bijvoorbeeld vanaf je telefoon via domotica te bedienen.

Wat kost een zwembad in de tuin dan? Met extra uitbreidingen als een jacuzzi of waterval zijn meerkosten gemoeid, maar vanaf zo’n 45.000 euro inclusief BTW schaf je een bouwkundig zwembad voor de tuin aan. Dat is dan wel exclusief het roldeck.

Volledige checklist voor de aankoop van een zwembad:

● Type zwembad. (skimmer, overloop, of infinity?)
● Type afwerking. (tegel of folie?)
● Type inbouwdelen zoals de skimmers. (kunstof of rvs?)
● Type afdekking. (thermodeck of lamellen?)
● Type desinfectie. (chloor & ph of van dosering-waterstofperoxide?)
● Type verwarming. (warmtewisselaar-lucht/water of warmtepomp?)
● Eventuele attracties. (Jetstream, bruisplaat, massage wandsysteem, massage ligbanksysteem of waterval)
● Eventuele automatisering bediening en controle op afstand via Domotica.

Is het toch allemaal behoorlijk technisch of wil je eens verder sparren? Neem dan gerust contact met ons op. We koppelen je dan graag aan onze leverancier Elzen Zwembaden, die je met plezier een rondleiding geven en alles vertellen over de verschillende mogelijkheden.