Beplantingsplan
Piet Oudolf stijl

Steeds meer mensen zijn op zoek naar een ‘Piet Oudolf beplantingsplan’. Piet Oudolf is één van de grootmeesters in het vak van de tuin- en landschapsarchitectuur. Hij heeft met zijn jarenlange werk de kijk op het ontwerp van tuin en landschap, en dan vooral de toepassing van beplanting daarin, voorgoed veranderd. Als studio zijn we hiervan erg onder de indruk en werken dan ook graag volgens de principes die hij in zijn vele boeken heeft uitgelegd.

Een natuurlijke beplantingsstijl voor iedere tuin

De stijl van Piet Oudolf wordt gekenmerkt door het toepassen van beplanting op een natuurlijke en weelderige manier. Hierbij staan een aantal aspecten centraal: de beleving van je tuin in elk seizoen, beplanting die opgebouwd is in lagen, en het gebruik van een repeterend patroon, wat zorgt voor een prachtig schouwspel van bladstructuur en bloei. Deze principes zijn toe te passen in vrijwel elke tuin, mits goed wordt opgelet dat de plantcombinaties de juiste hoeveelheid ruimte krijgen.

Contact opnemen

Kenmerken van een Piet Oudolf beplantingsplan

Hoewel we als studio niet trendgevoelig willen zijn, kijken we natuurlijk wel naar wat er in de wereld van tuin- en landschapsontwerp gebeurt. Door de jaren heen hebben we ons laten inspireren door de prachtige ontwerpen van Piet Oudolf. We passen graag een aantal kenmerken toe uit zijn manier van werken. Hieronder hebben we ze voor je op een rijtje gezet.

Vierseizoenentuin

Het eerste principe is dat de tuin de moeite waard mag zijn gedurende de vier jaargetijden. Grassen en planten worden zodanig op elkaar afgestemd dat er in elk seizoen volop genoten kan worden van de tuin. Door de combinatie en het gebruik van specifieke planten die zich goed laten combineren en het hele jaar door beleving geven, is in de volksmond de term ‘Piet Oudolf planten’ ontstaan.

Gebruik van grassen

Het gebruik van siergrassen is het tweede principe. Siergrassen geven een prachtige structuur en zorgen voor een golvende beplanting die meebeweegt met de wind. De meeste soorten zijn sterk en vragen relatief weinig onderhoud. De combinatie met vaste planten zorgt voor een stevige structuur en jarenlang plezier van je tuin in elk seizoen.

Repetitie

Het derde principe is het toepassen van een repeterend patroon, waarbij planten in groepen worden geplaatst en meerdere keren terugkomen in het ontwerp. Zo ontstaan er ‘wolken’ in het ontwerp, die zo kenmerkend zijn voor de golvende, natuurlijke stijl.

Plant in lagen

Het laatste principe wat we kennen uit het werk van Piet Oudolf, en wat we met grote regelmaat toepassen, is ‘plant in lagen’. Een manier van ontwerpen waarbij het beplantingsplan in duidelijke lagen is opgebouwd. Het zorgvuldige opgebouwde hoogteverschil in planten zorgt voor een natuurlijke uitstraling. Ook hierbij is het belangrijk om de bewezen plantcombinaties te gebruiken, zodat het bedachte concept ook door de jaren en seizoenen heen mooi blijft.

Borderplan

In een border kun je planten op verschillende manieren combineren tot een mooi geheel. Bijvoorbeeld door een opbouw in hoogte aan te brengen van laag naar hoger, in het midden van de border of juist meer naar achteren. In het beplantingsplan is de manier van aanplanten ook opgenomen. Vaak in driehoeksverband, maar ook met beplanting die we er los ‘overheen strooien’. Vaak zijn dit bolplanten zoals de bekende Allium of natuurlijk in het algemeen bloembollen. De onderlinge afstand tussen de planten wordt bepaald door hoe groot de plant uiteindelijk wordt, maar ook hoe snel er een volledig beeld gewenst is. Als studio hebben we hier een uitgebreide database voor waarin al onze ervaring is verwerkt om tot het beste resultaat te komen.

Selectie van de plantenlijst

Piet Oudolf staat bekend om zijn gebruik van vaste planten en siergrassen. Zijn stijl kenmerkt zich door het creëren van levendige, natuurlijke landschappen die veranderen met de seizoenen, waardoor ze elk seizoen een ander uiterlijk hebben. Dit zijn enkele van de meest gebruikte Piet Oudolf planten:

  • Miscanthus sinensis. Piet Oudolf maakt veelvuldig gebruik van verschillende soorten siergrassen. Deze soort heeft elegante pluimen en voegt beweging toe aan de tuin.
  • Echinacea. Deze vaste plant is een andere veelgebruikte keuze. Met opvallende bloemen trekken ze vlinders aan en zorgen voor een dynamische verandering in de tuin.
  • Rudbeckia. Bekend om hun levendige geel en diepe bronzen kleuren, zijn deze planten een prachtige aanvulling op elke tuin.

Bij het kiezen van planten is het belangrijk om te overwegen hoe ze bijdragen aan een samenhangend geheel. Oudolf’s aanpak in garden design benadrukt het volgende: kies planten die ook in de winter de moeite waard zijn, lang meegaan en weinig onderhoud vergen. Wil je meer weten over de plantenlijst van Piet Oudolf? Wij helpen je graag!

Kleine tuin

Ook in een kleine tuin is het mogelijk om de beplanting er los en weelderig te laten uitzien. Door de planten te groeperen blijft er zoveel mogelijk ruimte over voor gebruiksfuncties. Ook zorgt het groeperen van planten voor de mogelijkheid om te spelen met hoogteverschillen. In het beplantingsplan voor een kleine tuin houden we rekening met de uiteindelijke grootte van de planten wanneer deze beginnen te groeien, de afstand van de planten tot elkaar bij aanplant en de grootte van de plantgroepen ten opzichte van de rest van de tuin.

Grote tuin

In een grote tuin is er volop ruimte om de kenmerkende stijl van Piet Oudolf toe te passen. Een grote tuin is bij uitstek geschikt om de grote gebaren van plantgroepen en hoogteverschillen te verwerken in het beplantingsplan. We passen hierbij de ’70 procent-regel’ toe; hierbij zorg je ervoor dat 70 procent van de oppervlakte van je beplanting bestaat uit structuurplanten, vaste planten of heesters. De overige 30 procent zijn zogenaamde ‘vullers’, zoals bodembedekkers en planten met minder opvallend blad.

Van tekening tot aanleg

Het ontwerpen van een tuin is een heel proces; er zitten veel stappen tussen het eerste ontwerp tot de daadwerkelijke aanleg. We beginnen altijd met een gesprek met jou als opdrachtgever om je wensen in kaart te brengen. Ook komen we kijken op locatie en brengen we alles in beeld wat nodig is om de basis van het ontwerp neer te zetten. We kijken naar de bodemsoort en laten de tuin nauwkeurig inmeten. Ook bekijken we of er bestaande bomen, heesters of vaste planten zijn die behouden kunnen blijven. We beslissen samen met jou welke gebruiksfuncties je wilt toevoegen in de tuin en we kijken naar welke stijl jou aanspreekt. Dit alles verwerken we in de Analysefase.

Na de Analyse fase gaan we echt aan de slag met het tuinontwerp. We bekijken alle informatie die we hebben verzameld zorgvuldig, en vertalen dit in een eerste ontwerp; het Schets Ontwerp. Graag combineren we dit met een door onze projectmanager opgestelde kostenraming zodat de benodigde investering gelijk inzichtelijk wordt en we samen kunnen zoeken naar hoe we het optimale uit het budget kunnen halen. In de fase van het Voorlopig Ontwerp werken we het tuinontwerp verder uit en maken we 3D beelden, waarin goed te zien is hoe de uiteindelijke tuin eruit komt te zien. Ook voegen we een beplantingsconcept toe waarin we met referentiebeelden een beeld geven van de beplanting die we voorstellen en hoe deze per seizoen de sfeer in de tuin zal laten veranderen. Zeker wanneer het Piet Oudolf planten betreft, laten we graag met het beplantingsconcept zien hoe de combinatie van planten dat prachtige samenspel zal geven waar je naar op zoek bent.

Tot slot werken we alles uit tot een Definitief Ontwerp waarin we in een matenplan, materialenplan, verlichtingsplan én beplantingsplan precies omschrijven hoe het ontwerp in de praktijk moet worden vertaald.

Onze tuinarchitecten staan voor je klaar

Spreekt de kenmerkende stijl van de ontwerpen van Piet Oudolf jou aan? Onze tuinarchitecten hebben jarenlange ervaring in het toepassen van de principes om de golvende, natuurlijke uitstraling te creëren waar jij naar op zoek bent. Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking!