Houten vlonder landschapstuin

Landschapstuin in Amsterdam

De vraag van de opdrachtgever was duidelijk; een natuurlijke landschapstuin waarbij de woning en het omringende landschap een eenheid vormen. Voor ons als studio een uitdaging die we graag aan gaan. Belangrijk in het ontwerp is de centrale as; een houten loper die vanuit het terras bij het huis de tuin in loopt. Op de kop van de loper zijn twee stoeltjes geplaatst; een prachtige plek om te genieten van het bijzondere uitzicht. Rondom deze loper is weelderige beplanting geplaatst die goed past in het landschap; grassen, planten met veel bladstructuur en ingetogen bloei.

De beplanting wordt subtiel afgescheiden van de halfverharding door een cortenstalen rand, die door zijn lichte buigingen een zachte uitstraling geeft. Een mooi contrast met het strakke terras van beton wat om de woning ligt.

Verbinding van binnen naar buiten

Meerdere verblijfsplekken

De tuin kent meerdere zitjes en loungedeeltes, waardoor er op elk moment van de dag een fijne plek is om te verblijven. Elke plek heeft zijn eigen sfeer en functie. Vanuit de houten as is een verdiept houten zitgedeelte gemaakt. Een beschutte loungeplek aan het water. Vanaf hier is het zelfs mogelijk om in de kano stappen en over het aanliggende meer te varen.

Rondom de woning ligt een groot terras met meerdere zitgedeeltes. In de muur van het huis zit een verborgen buitenkeuken, van waaruit heerlijk gegeten en geborreld kan worden. Hier is een eettafel geplaatst om optimaal te genieten van deze plek. Verderop op het terras zijn nog twee verblijfsplekken gemaakt, waarvan nog één met eettafel en een loungeplek met haardje.

Landschapstuin overdekt terras

Natuurlijk verloop van de beplanting

In het ontwerp is een geleidelijk verloop te zien van meer gecultiveerde beplanting rondom het huis naar een meer natuurlijkere aanplant richting het bos. Ook het aanplanten van bomen naar de woning toe versterkt dit effect. In de voortuin is beplanting op strategische plekken ingepast waardoor voorbijkomende wandelaars niet naar binnen kunnen kijken. Ook is er ruimte gemaakt voor parkeren.

Door de gehele tuin is er tenslotte op subtiele wijze verlichting geplaatst. Enkele bomen zijn daarbij ook van onder aangelicht. Door het plaatsen van de juiste buitenverlichting verleng je het seizoen van buitenleven en kan er ook in de avond genoten worden van de tuin.

Zo is er met minimalistisch materiaalgebruik een prachtige landschapstuin ontstaan met speelse, golvende lijnen en een rustige uitstraling. Een unieke ontwerp dat het huis en de omgeving volledig tot zijn recht laat komen.

Tuinverlichting overkapping
Tuinverlichting bomen vlonder