Beplantingsplan
laten maken

Ben je op zoek naar meer groenbeleving in je nieuwe tuin en wil je een beplantingsplan maken? Dan ben je bij Studio REDD aan het juiste adres. Met onze jarenlange ervaring maken we graag een persoonlijk beplantingsplan waarbij we met de juiste beplanting een buitenruimte creëren die voelt als thuis.

De basis voor een optimale tuinbeleving

Een goed beplantingsplan maakt het verschil tussen ergens zijn en je écht ergens thuisvoelen. Het beplantingsplan is de basis voor groenbeleving door de seizoenen heen. Wanneer iedere plant zorgvuldig uitgekozen wordt op basis van bloeiseizoen, bijdrage aan de biodiversiteit, sfeer, kleur en hoogte, vormt de beplanting het frame waarin verschillende functies als loungen of tafelen ingepast kunnen worden. Wereldwijd kennen we, volgens het Natuurhistorisch Museum, ruim 300.000 verschillende planten. Hoe maak je hieruit een keuze? En hoe zorg je ervoor dat de planten die je kiest goed bij elkaar passen en als geheel de levendige tuin vormen die je misschien al voor ogen hebt? Wij nemen je hier graag in mee.

Onze expertises

Elke plek is uniek en vraagt om zijn eigen, gedegen beplantingsplan. Er zijn veel verschillende factoren om rekening mee te houden. Denk aan ligging van je buitenruimte aan het water of tegen de bosrand, hoogteverschillen, de grootte van het perceel, verschillende gebruiksfuncties en het klimaat. Een beplantingsplan begint met het in kaart brengen van al deze factoren. In bijvoorbeeld een warm klimaat in het Middellandse Zeegebied passen we hele andere beplanting toe dan in een tuin die in de Nederlandse duinen ligt. Het kiezen van de juiste planten is één van de dingen die hoort bij de expertise die wij in huis hebben. Het vereist specifieke kennis van de ontwerper. Niet alle planten zijn namelijk even fraai of werkend in combinatie met elkaar. Sommige zijn dominant en beconcurreren andere soorten of passen qua bloei of kleurcontrasten niet mooi bij elkaar.

Van een strakke tuin tot prairietuin

De ontwerpen van Studio REDD zijn altijd tijdloos en persoonlijk. We kijken naar jouw persoonlijke wensen en zetten die om in een beplantingsplan wat bij jouw leven en woonomgeving past. Hou je van weelderige bloemen of zie je liever een kleurrijke border met siergrassen voor je? Hou je van rustige, strakke lijnen en symmetrie, of voel je je thuis bij golvende, organische vormen? Jouw wensen bepalen de sfeer van de tuin. Ook de architectuur van de woning en de omgeving waar de woning in staat dragen hieraan bij. Zo zorgen we ervoor dat er harmonie is tussen natuur en architectuur.

Contact opnemen

Het ontwerpproces

Wanneer je bij ons een beplantingsplan laat maken, doorlopen we verschillende stappen om tot het gewenste eindresultaat te komen.

We beginnen met de Analysefase. Hierin brengen we alle factoren in kaart die van invloed zijn op het beplantingsplan. Denk hierbij aan het klimaat, de grondsoort en de staat van de grond. Soms is de bodem nog niet geschikt om planten in te zetten, en zal er eerst bodemverbetering plaats moeten vinden. Ook de stand van het grondwater, de zon en schaduwplekken zijn bepalend voor het ontwerp en worden uitgebreid in kaart gebracht.

De volgende stap is de Conceptfase, waarin we als het ware een trechter toepassen. We filteren de belangrijkste informatie eruit om tot een passend beplantingsplan te komen. We kiezen de gewenste stijl en bepalen wanneer de bloeimomenten zullen zijn. We werken daarbij van hoog naar laag en zorgen voor een structuur. De eerste laag is de laag met bomen. We bekijken of er voldoende plek is om bomen te plaatsen en houden rekening met hoe groot de boom zal worden. Hierna kiezen we de heesters. Samen met de bomen zorgen zij voor het geraamte van je nieuwe tuin. We kiezen vaak voor heesters die het hele jaar door een (groene) beleving geven. Als laatste volgen de vaste planten. Vaak groeperen we dit soort planten in strakke of juist organische vormen, waarbij deze plantvakken zorgen voor verbindingen en een mooie herhaling in het ontwerp.

In de laatste fase worden de wensen van de opdrachtgever, de plaatsing van de beplanting en de keuzes voor bepaalde planten in een Technisch Ontwerp verwerkt. Het daadwerkelijk uittekenen van de plannen op papier geeft veel inzicht in hoe de gemaakte plannen concreet vormgegeven kunnen worden. Dit doen doen we door het uitwerken van een beplantingsplan. Hierin worden de exacte hoeveelheden van de gekozen planten, heesters en bomen opgenomen. Je kunt dit zien als het boodschappenlijstje waarmee we aan de slag gaan om het tuinontwerp in de praktijk te realiseren.

Opbouw en herhaling

De kracht van een goed beplantingsplan schuilt in de combinatie van herhaling, opbouw en rangorde. Het zorgt voor een rustig beeld en een herkenbare sfeer. Herkenbaarheid is van groot belang om een sterk beplantingsplan neer te kunnen zetten. Voor de opbouw van het beplantingsplan zoeken wij naar een aantal sterke basissoorten die door de hele tuin te gebruiken zijn. Dit zijn soorten die weinig eisen stellen aan hun standplaats. Ze kunnen zowel in de schaduw als in de volle zon geplaatst worden. Hierna begint het puzzelen welke planten er aanvullend geplaatst kunnen worden. We maken een aanzet voor een beplantingslijst waarin de bloei en het bladhoudend karakter bij elkaar worden gebracht en zo eenvoudig getoetst kunnen worden.

Bewezen plantcombinaties

Sommige planten groeien sneller dan andere, waardoor ze andere planten kunnen gaan verdrukken. Kennis over de natuurlijke habitat is essentieel om de juiste, werkende combinaties toe te passen. De bewezen plantcombinaties van grootmeesters zoals onder andere Piet Oudolf dienen hierbij als inspiratie. Zijn werk heeft grote invloed gehad op hoe men kijkt naar buitenruimtes. Dit is goed te zien in de type beplanting die tegenwoordig wordt toegepast door bijvoorbeeld gemeentes in de openbare ruimte. Golvende, meer speelse beplantingscombinaties die goed met elkaar werken worden meer en meer toegepast.

Meer informatie? Wij kunnen je helpen bij een beplantingsplan Piet Oudolf stijl.

Volledige ontzorging

Voor het aanleggen van de beplanting werken we samen met een aantal hoveniersbedrijven waar wij inmiddels een nauwe samenwerking mee hebben opgebouwd. We zijn tijdens de aanleg regelmatig aanwezig om er zo samen met de hovenier voor te zorgen dat we het afgesproken eindbeeld bereiken. Wanneer alle planten, heesters en bomen geplaatst zijn, kan de tuin zich gaan ontwikkelen. Door de tijd heen worden er zo nodig kleine aanpassingen gemaakt, wanneer blijkt dat bepaalde planten wellicht harder groeien dan bedacht, of juist niet goed aanslaan. Het onderhouden van de tuin op de juiste manier is cruciaal om het beplantingsplan helemaal tot zijn recht te laten komen.

Wil jij een beplantingsplan laten maken?

Wil jij ook graag een beplantingsplan maken en op deze manier jouw droomtuin realiseren? Neem dan gerust contact met ons op!