Het beplantingsplan: de strategie van een tuinontwerp

Heb je net een nieuw huis gekocht en wil je aan de slag met de tuin? Dan wil je de juiste sfeer creëren in de tuin en deze helemaal naar wens inrichten. Het beplantingsplan speelt hierbij een belangrijke rol.

Wereldwijd kennen we, volgens het Natuurhistorisch Museum, ruim 300.000 verschillende planten. Hoe maak je dan de juiste keuze om de gewenste sfeer neer te zetten?

Een beplantingsplan is onmisbaar bij het bepalen van de juiste sfeer in de tuin. Het is bij ons een belangrijk onderdeel van het definitief tuinontwerp. In deze blog nemen wij onze stappen door om tot een beplantingsplan en een optimale tuinbeleving te komen. Tot slot geven we je onze drie gouden tips.

Stap 1: Analysefase

Er zijn verschillende factoren van invloed op het beplantingsplan en de sfeer in de tuin. In de analysefase worden alle externe factoren in kaart gebracht. Het klimaat zorgt voor verschillende invloeden op de beplanting. Denk bijvoorbeeld aan de kustomgeving, waar veel zoute wind staat. Het zijn die omstandigheden die ervoor zorgen dat bepaalde planten juist wel of niet groeien op een specifieke plek.

Na de omgeving zoomen we in op de specifieke plekken in de tuin. We kijken o.a. naar de grondsoort en de staat van de grond. Is het vochtig of juist droog, kleiig, venig of erg zanderig? We kijken naar de stand van het grondwater en bepalen of we de grond moeten verrijken of verarmen voor eventuele beplantingstypen.

Daarnaast kijken we ook hoe de zon en de schaduw op de tuin vallen. Sommige beplanting heeft juist veel zon nodig, andere weer wat minder.

Stap 2: Conceptfase

In de conceptfase passen we als het ware een trechter toe. In de analysefase verzamelen we veel informatie. Deze informatie gebruiken we om een helder beeld te krijgen en het concept te kunnen bepalen. Kies je bijvoorbeeld voor een bostuin, duintuin, een uitbundig of juist een ingetogen tuinontwerp? Wil je het hele jaar genieten van de tuin of mik je op een piekmoment waarin alles tot bloei komt?

Zodra de stijl is gekozen en de bloeimomenten zijn vastgesteld bouwen we de tuin in verschillende lagen op. We werken daarbij van hoog naar laag en zorgen voor een structuur. Je zou rustig kunnen zeggen dat het beplantingsplan de strategie van de tuin is. De eerste laag is de laag met bomen, dit is tenslotte de hoogste laag.

Bij het plaatsen van de bomen letten we o.a. op het volgende:

  • Voldoende ondergrondse groeiruimte
  • Grondsoort
  • Impact op de tuin. Hoe groot wordt de boom bovengronds?
  • Standplaats. Welke invloeden zijn er op de boom, zoals lichtval, wind en verharding?

Na de bomen starten we met de heesters. De heesters zorgen samen met de bomen voor het wintergroene geraamte van de tuin. Ze geven de tuin body. Vaak kiezen we hier voor heesters die het hele jaar (wintergroene) beleving geven en je zo in optima forma van de verschillende seizoenen kunt genieten.

De keuze voor de vaste planten volgt de laag van heesters op. Wij delen de tuin vaak op in vakken die op elkaar aansluiten, elkaar versterken en-/of verbinden. Zowel de bomen, de heesters als de vaste planten sluiten dan op elkaar aan. Ook hier zijn er een aantal zaken waar op gelet wordt, zoals:

  • Welke invloed hebben laag 1 en 2 op de vaste plantenlaag? Denk o.a. aan schaduw.
  • Invloed van de hogere beplantingsvormen op de zichtlijnen van de tuin.
  • De juiste verhouding tussen bomen, heesters en vaste planten.

Stap 3: Schetsfase

Het is tijd voor de schetsfase. Alle wensen van de opdrachtgever, de plaatsing van beplanting en plantenkeuzes worden in een schetsontwerp verwerkt. Het schetsen op papier is belangrijk om de groepsgroottes te bepalen en herhaling inzichtelijk te maken. We maken o.a. gebruik van de software Autocad om deze fase en het concept voor de complete beplantingsbeleving verder vorm te geven. Dit is een belangrijke stap richting de uitwerking van het beplantingsplan.

Stap 4: Uitwerking

Het schetsontwerp biedt de basis voor de uiteindelijke uitwerking van het beplantingsplan. Hierin zijn de exacte hoeveelheden van de bomen en planten opgenomen. Je kunt dit zien als een boodschappenlijst waar we mee aan de slag gaan om het tuinontwerp in de praktijk te realiseren.

We sluiten onze blog af met de drie gouden tips voor een beplantingsplan. Met deze tips bepaal je het karakter van de tuin.

De drie gouden tips voor een goed beplantingsplan

  • Herhaling zorgt voor eenheid in de tuin
  • Denk niet alleen in bloei en kleur. Hoe ziet er tuin er uit binnen en buiten de bloeitijd?
  • Denk goed na over de uitstraling van de tuin die je wil bereiken. Kijk bijvoorbeeld eens op Pinterest voor inspiratie.

Meer weten over de mogelijkheden van een beplantingsplan of de conceptmatige invulling van uw kavel of tuin? Of heeft u een idee en wilt u dit eens toetsen bij één van onze tuinontwerpers? Neem dan via onderstaande wegen vrijblijvend contact met ons op.