Ontwerp openbare ruimte

Eén van de specialisaties van Studio REDD is het ontwerpen van openbare ruimtes. Wij creëren functionele, aantrekkelijke en klimaatrobuuste omgevingen. Een plek waar gebruikers zich comfortabel voelen en kunnen genieten van een groene en leefbare openbare ruimte. Waar het verschil wordt gemaakt tussen ergens zijn en je écht thuis voelen.

Harmonie tussen architectuur, landschap en leefstijl

Wanneer we werken aan een ontwerp voor de openbare ruimte, creëren we harmonie tussen architectuur, landschap en leefstijl. Een buitenruimte die er niet alleen mooi uitziet, maar ook zo ingericht is dat alle functies vertegenwoordigd zijn en met een bepaalde vanzelfsprekendheid in het ontwerp passen.

Onze expertises

Binnen het ontwerp van de openbare ruimte zijn verschillende expertises te onderscheiden. We werken aan opdrachten als binnenstedelijke herontwikkelingen, openbare ruimtes en landschapsontwerpen. Denk aan de buitenruimte rondom een vernieuwd stationsgebied, een golfbaan en een landschapstuin bij een woon- en werkcentrum voor ouderen.

Landschapsontwerp

Ons team van landschapsontwerpers en adviseurs werkt nauw samen om het ontwerp van de openbare ruimte op alle schaalniveaus door te ontwerpen. Op deze manier ontstaat er een geheel wat harmonie uitstraalt en perfect op elkaar aansluit. Een ontwerp maken we nooit alleen. We zorgen voor een integrale aanpak. We werken nauw samen met onze opdrachtgevers, partners, architecten, stedenbouwkundigen en tal van andere adviseurs.

Het ontwerpproces van de openbare ruimte

Elk ontwerp vraagt om een integrale ontwerpmethode. Dit betekent betrokkenheid van alle partijen in een vroeg stadium van het project en een nauwe samenwerking. We starten altijd met een grondige analyse, waarbij we het project laten inmeten en de vitaliteit van bestaande bomen en groen in kaart brengen. Het is belangrijk om de samenwerkende partners en de plek te leren kennen in een startoverleg. Er zijn immers talloze zaken en belangen die essentieel zijn voor de daadwerkelijke invulling van de ruimte. Vaak zijn we daarbij op zoek naar ‘de vraag achter de vraag’ om zo te achterhalen hoe we onze meerwaarde zo goed mogelijk kunnen leveren. Het ontwerp hiervan resulteert in een eerste Schetsontwerp waarin we onze visie inzichtelijk maken. Ook wordt er een kostenraming toegevoegd.

Hierna volgt het Voorlopig Ontwerp, waarin we het complete ontwerp een slag verder uitwerken. We doen daarbij uitspraken over de toe te passen materialen, beplanting, meubilair en verlichting. Onze 3D visualisaties spelen in de Voorlopig Ontwerp fase een belangrijke rol. Ook de ondergrondse infrastructuur is van cruciaal belang tijdens de uitwerking. Denk hierbij aan kabels, leidingen en riolering. Door het verwerken van deze functionaliteiten in een ondergrondse kabelgoot is er meer mogelijk op het gebied van bijvoorbeeld het planten van bomen. Hetgeen boven de grond geplaatst kan worden is namelijk sterk afhankelijk van wat er onder de grond is geplaatst. In het Definitief Ontwerp werken we het ontwerp van de openbare ruimte tot in detail uit, waardoor goed zichtbaar wordt hoe de daadwerkelijk invulling eruit komt te zien. Er komt een concreet beplantingsplan en een beheeradvies, zodat het gebied zich na oplevering tot het afgesproken eindbeeld ontwikkelt.

Lees meer

Laat je verrassen door eerder werk

We hebben al veel mooie projecten mogen realiseren. Neem een kijkje op onze projecten pagina en laat je inspireren!

Bekijk onze projecten

Klimaatadaptatie en natuurinclusief bouwen

We leven in een veranderend klimaat. Om buitenruimtes te creëren die klimaatadaptief en natuurinclusief zijn, zijn specifieke kenmerken nodig. Buitenruimtes die tegen langere periodes van droogte kunnen, maar ook plotseling veel water door regenval aankunnen. Denk hierbij aan wadi’s en het gebruik van specifieke plantsoorten die gedijen in zowel droog als nat klimaat.

Ontwerp openbare ruimte; onze kennis en advies

Met onze jarenlange ervaring hebben we al vaak onze kennis in kunnen zetten om projecten in de openbare ruimte tot een succes te maken. Ben je op zoek naar een goed ontwerp voor de openbare ruimte? Neem dan gerust contact met ons op.