Een bostuin ontwerpen: gebruik de omgeving
Een bos kan soms een mystiek karakter hebben. De aanwezigheid van bomen, mist, dauw en een opkomende zon zorgen voor een prachtig schouwspel. We kunnen ons dan ook goed voorstellen dat onze opdrachtgevers graag in zo’n omgeving wonen. Door de jaren heen hebben we verschillende bostuinen ontworpen. In deze blog delen we onze beste tips voor het ontwerpen van een bostuin.
De analyse van de omgeving vormt het startpunt. Meestal kiezen we ervoor om het omliggende landschap aan te laten sluiten op het tuinontwerp. Dit om de bossfeer extra kracht bij te zetten.
Wat is eigenlijk die typische bossfeer en hoe verpak je dit in een tuinontwerp?
De invloeden van de omgeving
Voordat we een tuinontwerp voor een bostuin kunnen maken doorlopen we verschillende fasen. Zo analyseren we de omgeving van de woning. Staat deze in een bosrijke omgeving? Dan zijn er verschillende elementen die we meenemen in het ontwerp.
Het huis is vaak omringd door hoge bomen, hetgeen van invloed is op de lichtval in de tuin en daardoor op de groei van de beplanting. Op de plekken waar veel schaduw valt maken we gebruik van schaduwplanten, planten die van nature goed gedijen in een bosrijke omgeving.
Het is niet alleen de lichtinval waar je op moet letten. De aanwezige bomen zijn ook van invloed op de omstandigheden onder de grond. Grote bomen onttrekken bijvoorbeeld meer water uit de grond, waardoor andere planten minder voeding krijgen. In het beplantingsplan houd je rekening met deze bomen door te kiezen voor beplanting die met minder voeding toch goed groeit. Zijn er hoogteverschillen aanwezig in de tuin? Let dan goed op: het ophogen (of verlagen) van omliggende grond kan het einde van de boom betekenen. Bomen zijn hier namelijk erg gevoelig voor. Laat je dus goed informeren.
In de praktijk komt het ook voor dat we starten met een (onbebouwd) boskavel, waar de woning en de tuin nog helemaal worden ingericht. Samen met de architect wordt een keuze gemaakt voor de ideale locatie van de woning. Als tuinarchitecten kijken we hierbij kritisch naar welke bomen er moeten worden gekapt en hoe je zoveel mogelijk karaktervolle bomen behoudt voor de gewenste sfeer in de tuin. Vanzelfsprekend proberen we de kap zo beperkt mogelijk te houden.
Ingetogen of kleurrijk
Een bostuin heeft doorgaans al snel een ingetogen karakter. De tuin is vaak overwegend groen, omdat de omgeving zo ook is ingericht. Toch heeft elk seizoen zijn charme. Het groene geraamte van de tuin verandert met het seizoen mee en zorgt voor een dynamische beleving door het jaar.
De seizoensbeleving zorgt voor een kleurrijk spektakel in de tuin, maar ook de keuze van beplanting kan zorgen voor beleving in de tuin. Voorjaarsbollen, zoals het sneeuwklokje, de trompetnarcis of de boshyacint, creëren extra kleur in het voorseizoen.
Een andere factor welke een belangrijke rol speel bij het verkrijgen van dynamiek in het tuinontwerp is het lijnenspel. Kies bijvoorbeeld voor heldere en harde lijnen. Deze vormen een contrast met de zachte vormen van het groen. Op deze manier krijg je een prikkelend lijnenspel in de tuin.
Gaan wellness en het bos wel samen?
Wellness is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij het ontwerpen van een bostuin. Toch vormen de twee een prima combinatie, mits goed over nagedacht. Zoals gezegd heeft het bos een natuurlijk karakter. De keuze voor de juiste sfeer is daarbij belangrijk. Zo behoud of versterk je het karakter.
Neem je een zwembad of zwemvijver op in de tuin? Kies voor de bodem een folie met een rustige, donkere uitstraling, bijvoorbeeld antraciet. Hierdoor krijgt het bad of de vijver een natuurlijke uitstraling die bij de omgeving past. Een bijkomend voordeel is dat de weerspiegeling van de omgeving beter zichtbaar is in het water. Hierdoor ontstaat een extra beleving van het bos.
We adviseren om een roldeck te gebruiken om zo te voorkomen dat er blad in de zwemvijver of het zwembad valt. Bij hevige bladval in de herfst kun je gebruik maken van een extra gespannen doek om het blad helemaal buiten het water te houden. Het vallend blad heeft namelijk een negatieve impact op de waarden van het water. Een grote hoeveelheid blad in het water kan er zelfs voor zorgen dat zwemmen af te raden is.
Kies je voor een sauna of jacuzzi in de tuin dan is het inrichten van een buitenverblijf misschien wel iets voor jou. Binnen de bostuin creëer je dan een plek die ingericht is op pure ontspanning.
Tips voor het inrichten van een bostuin
- Maak gebruik van verschillende texturen en bladgroottes. De diversiteit zorgt voor een gevarieerd aanzicht in de overwegend groene omgeving.
- Maak gebruik van het organische lijnenspel van het bos en het contrast van de architectuur.
- Analyseer de lichtinval. Zo kun je leuke doorkijkjes creëren richting het omliggende landschap.
- Maak gebruik van natuurlijke materialen. Zo houd je de omgeving en de tuin in balans.
- Waterelementen zorgen voor een spannende variatie in de tuin.
Benieuwd naar de mogelijkheden voor het ontwerpen van een bostuin? Neem dan via onderstaande wegen contact met ons op. Onze architecten en ontwerpers denken graag met je mee.