Studio REDD villatuin Brabant beplantingsplan

Schilderij van beplanting

Nadat we de tuin grondig hadden geanalyseerd besloten we dat we een sterk element wilden toevoegen: een ‘schilderij van beplanting’. Een schilderij door zijn invulling in kleuren en texturen, maar ook door een duidelijke lijst rondom. Hiermee hebben we een overgang gemaakt naar een bestaande spiegelvijver en uiteraard de woning.

Als lijst van het schilderij kozen we voor een looppad van grind en een brede natuursteenband. Een grote meerstammige den en een aantal bijzondere aardewerken elementen werden de blikvangers te midden van het ‘schilderij’. De den is geplaatst in een grote cirkel die wordt versterkt door een ronde waterschaal en los gepositioneerde zitkeien. De schaal in de cirkel staat daarbij niet op zichzelf maar wordt op meerdere plekken in de tuin herhaald.

De invulling van het schilderij wordt gevormd door een zorgvuldig opgebouwd beplantingsplan. Een patroon van specifiek geselecteerde beplanting vormt de basis in zowel de zon- als schaduwzones. Aangevuld hierop staan planten die met hun blad én bloeikleur per seizoen een verschillende beleving geven. Ze zijn daarbij zo gekozen dat de bloeikleur hetzelfde is ondanks dat de soorten in de zon- en schaduwzones onderling verschillen. Zo creëren we een eenduidige beleving in elk seizoen.

Meer weten over een bijzonder beplantingsplan? Zie dan ook villatuin in het Gooi.

Potten met planten

Potten, schalen en zelfs zitkeien van het merk Atelier Vierkant. Ze worden met de handgemaakt in Belgie en zijn een aanwinst voor elke tuin. Als studio passen we ze  veel toe in onze styling planning om ruimtes te voorzien van meer karakter én sfeer.

Lees meer over hoe een styling plan ook jouw tuin of dakterras tot een nóg fijnere plek kan maken.

Subtiele overgang

In het tuinontwerp hebben we naast de invulling van het schilderij ook veel aandacht besteed aan de randen. De traptreden van de woning naar de tuin vormden daarbij het uitgangspunt. De brede band rondom het schilderij maakten we bijvoorbeeld van dezelfde soort natuursteen. Ook de lange paden door de beplanting besloten we van dit type te maken.

Het grind rondom de lijst kozen we in een zacht gemengde kleur die alle nuances samenbrengt.

Studio REDD tuinontwerp meerstammige denneboom

Tuinverlichting; aandacht voor detail

Tenslotte besteedden we veel aandacht aan de verlichting. De grote den wordt als blikvanger van onderuit aangelicht en aangevuld met indirect licht wat vanuit staande spots langs de paden naar beneden schijnt. Door de borders heen vormt een patroon van los geplaatste lichtbollen een belangrijke laatste schakel.

Als sluitstuk een lichtplan wat de nadruk legt op de beplanting, en op deze manier goed aansluit bij de wensen: een tuin vol beleving in elk seizoen.

Studio REDD tuinontwerp natuursteen