MEDITERRAANSE VILLATUIN
Mediterraanse badplaatsen roepen bij de meesten een vakantiegevoel op. Vaak wordt echter vergeten dat er verschillende badplaatsen zijn met een zeer rijke cultuur en architectuur. Denk bijvoorbeeld aan de mooie, nauwe straatjes en kleine pleintjes vol witte huisjes, oude kerkjes én sinaasappelbomen. Ook zijn er nog veel overblijfselen te vinden van de Moren die Spanje rond het jaar 700 bezetten. Er heerst een relaxte- en soms bijna sprookjesachtige sfeer die we gebruiken in het ontwerp dat we voor de bewoners van deze Spaanse villa maakten.
Stijl: Contemporary Classic
Architect: Piet Boon
Oppervlakte: 2250m²
Fotografie: Richard Powers
De patio als centraal plein
In de architectuur van de woning is een duidelijke hoofdas te ontdekken. In het tuinontwerp geven we deze hoofdas een kop en een staart, waardoor we de as nog verder benadrukken. Aan de staart van de as kiezen we voor het plaatsen van een patio, een plek waar de bewoners samen zijn, maar ook vanuit de villa zicht op hebben.
De entree van de villa vormt de kop. Daar refereren we naar de typisch stijl van Andalusië met een grote Moorse deur en robuuste stenen water fonteinen. De parkeerplaatsen zijn zo ingetekend dat deze vanuit de entree gemakkelijke te benaderen zijn. Uiteraard is deze route en de parkeerplaats verlicht.
Vanuit de entree is zicht op de patio, het is dus het eerste dat de bewoners bij het betreden van de huis zien. Het dan ook belangrijk dat deze plek er uitnodigend uitziet. Sfeervolle harde materialen en veel groen!
Inheemse beplanting, bestand tegen hitte
De inwoners van Andalusie zullen het beamen; er zijn verschillende klimaten in de regio. Andalusië is namelijk zo groot dat je er verschillende typen landschap treft. De stad waar wij aan de slag mochten mag zich rekenen tot een van de heetste regio’s en dus baseren we de keuze van beplanting op de inheemse beplanting die we in de regio treffen. Beplanting die zich goed houdt onder de extreme weersomstandigheden en de invloeden van de zee, zoals; vetplanten, varens en de palm. Verder zien we planten terug die gekenmerkt worden door uitbundige bloei en daardoor ook het vurige karakter van de regio benadrukken.
We kiezen dus voor beplanting passend bij de regio en het klimaat. Toch zijn er nog een paar keuzes die we hebben gemaakt om ervoor te zorgen dat de beplanting zich goed houdt. We hebben bijvoorbeeld grind aangebracht in de borders. Dit voorkomt het verdampen van water maar ook het uitspoelen van grond in de soms heftige regenbuien.
Zo maken we in het ontwerp keuzes die leiden tot duurzaamheid en verbondenheid met de regio.
Meer lezen over hoe we dat aanpakken? Lees verder op onze Werkwijze pagina.
Een struin- en speelplek
Grenzend aan het huis is een struin en speelplek in het tuinontwerp opgenomen. De bewoners zijn vaak met familie samen op deze plek. Waar de patio vooral veel rust en samenzijn brengt is de speelplek juist een plek waar er ruimte is voor een potje voetbal, waterspelen etc.
Omdat de villa wat hoger is gelegen zijn de verschillende plekken bereikbaar via een ‘natuurlijke’ trap. We gebruiken de hoogteverschillen in de borders juist om deze trap vorm te geven en zo de hoogte te overbruggen. En het mooie is; vanuit de tuin is de zee altijd dichtbij. De bewoners hoeven slechts een poortje door en binnen een paar minuten lopen is de zee in zicht.
Ontzorgen van de architect
Ons team was vroeg betrokken bij het bouwproces. Op deze manier kunnen we de architecten het maximale bieden dat onze studio te bieden heeft. Voor dit project werden we ingeschakeld door Studio Piet Boon, een studio waar we met onze ontwerpfilosofie goed op aansluiten. Binnen een dergelijk project is het dan juist ons diepgewortelde groenspecialisme dat het verschil maakt bij het ontwerp van de tuin. En wanneer je ook nog eens met een lokale boomkweker en hovenier in één team optrekt wordt ondanks de soms optredende taalbarrière, uit alle partijen het optimale resultaat gehaald.