Ontwikkeling nieuw landgoed Brabant
Wonen in de natuur met veel rust en ruimte. Dat is de wens van onze opdrachtgever. Het unieke is dat ze de natuur graag zelf ontwikkelen op hun eigen grond. Met een omvang van 50.800 m2 (+ 5ha) krijgt die de status van een landgoed. Aan ons de vraag hoe het landschap van dit landgoed te ontwikkelen en te verbinden met de tuin en de woning. Een uitdaging die we in nauwe samenwerking met Studio Liv graag zijn aangegaan.
Stijl: Natural Raw
Architect: Woudstra Architecten
Oppervlakte: 50800 m2
Interieurarchitect: Studio Liv
Stap 1: Landschappelijke zones
Voor de ontwikkeling van dit nieuwe landgoed hebben we het landschap opgedeeld in verschillende zones en gekoppelde functies. Er is een stuk bestaand inheems bos die we ecologisch gaan verrijken. Naast dit bos ontwikkelen we echter ook nog een ander bos; een voedselbos! Hier planten we fruitbomen, notenbomen, kleine fruitstruiken en klimmers, kruiden en soorten die de bodemkwaliteit verbeteren. Tussen de beide bossen in ligt een groot weidegebied die we natuurlijk laten verruigen. Hier maken we tenslotte ook plaats voor de inpassing van een veld met zonnepanelen.
Stap 2: Activeren van het watersysteem
Een belangrijke ecologische drager voor de natuur op dit nieuw te ontwikkelen landgoed is het watersysteem. Het oorspronkelijke systeem is aangelegd om het landschap te ontginnen voor landbouw. Dit water gebruiken we nu opnieuw, maar dan voor de ontwikkeling van natuur. We activeren het als ecologische drager van het landschap en breiden het uit met een (amfibieën) poel. Verder herstellen we randbeplanting zodat er meer variatie ontstaat in zones die in de schaduw en in de zon liggen. Het watersysteem dat eerst vooral bedoeld was om het landschap geschikt te houden voor landbouw, geven we zo weer terug aan de natuur.
Stap 3: Verbinding met het landschap
Als laatste stap versterken we de verbinding én de beleving vanuit de woning naar het landschap. We voegen zichtlijnen toe door de ruimtelijke werking te versterken. Dit doen we door het toevoegen van bosschages als massa in de nu vooral open ruimtes. Rondom de bestaande woning, die compleet wordt gerenoveerd, voegen we een patroon van strakke lijnen en paden toe die richting het landschap langzaam vervagen. Tenslotte versterken we de privacy door de aanplant van extra inheemse bomen en heesters. De kavelgrenzen verzachten we juist door de beplanting hier middels ecologisch beheer losser uit te laten groeien. Een strak verkaveld agrarisch landschap verandert zo in een natuurlijk landschap met rust en ruimte.
Moderne plaggenhut in het groen
De opdrachtgever wenst in het landschap een plek te hebben waar ze zich kunnen terugtrekken. Een plek los van het huis om in de avond de zon te zien ondergaan en met vrienden lekker wat te drinken. Voor de opdrachtgever geheel verrassend kwamen wij met een bijgebouw geïnspireerd op een oude plaggenhut. Een ‘hut’ die opgaat in het landschap maar uiteraard van alle moderne gemakken voorzien is.
Naast het buitenverblijf realiseren we een poel en een klein zandstrand. Hier vinden zowel ecologie als recreatie een plek. Op het strandje is het in de middag heerlijk in de zon zitten en daarbuiten is het voor amfibieën een belangrijk onderdeel van hun habitat. Sluiten deze beide elkaar niet uit? Ja en nee. Door het op eigen grond ontwikkelen van natuur kunnen er keuzes worden gemaakt hoe ervan te willen genieten. We kiezen er hier voor de natuur letterlijk dicht bij huis te halen en ervan te kunnen genieten en je zou kunnen zeggen dat dat een nieuwe duurzame luxe is?
Ontwerpen met de tijd
Het ontwikkelen van een landgoed vergt tijd in zowel de voorbereiding als het daadwerkelijk tot wasdom laten komen. In veel gevallen zijn er onder voorwaarden subsidies te verkrijgen om een landgoed te ontwikkelen in ruil voor het deels openstellen voor het publiek. Uiteraard heeft ook de natuur tijd nodig om te ontwikkelen. Wat dacht je bijvoorbeeld van de oude bomenlanen en schitterende parkbomen in dit landgoed in Brabant waar we de afgelopen jaren aan hebben gewerkt?
In de ontwikkeling van dit landgoed werkten verschillende specialisten van onze studio samen. Een landschapsontwerper met veel ecologische kennis vertaalde een grondige analyse van het landschap en de adviezen van een betrokken ecoloog, tot een ‘landschappelijk raamwerk’ voor ontwikkeling van het landgoed op grotere schaal. Naast de landschapsontwerper was er uiteraard ook een tuinontwerper betrokken. Als eerste aanspreekpunt voor de opdrachtgever vertaalde hij alle wensen en verbond de schaalniveaus van landschap en tuin met elkaar. Rondom de woning uit zich dit in een patroon van hagen, lange lijnen, borders en royale terrassen.
Woning, tuin en landschap zijn zo met elkaar verbonden en vormen een heerlijke plek van rust en ruimte waar de opdrachtgevers zich kunnen terugtrekken uit hun drukke ondernemende bestaan.