Studio REDD tuinontwerp landschapstuin Loosdrechtse plassen natuurlijk zwembad

Landschappelijk inpassingsplan

Om de tuin zo optimaal mogelijk te laten aansluiten bij het omringende landschap maakten we een zogeheten landschappelijk inpassingsplan. Hierin werd de positie van het bijgebouw in samenwerking met het bouwteam verplaatst naar een plek waar de privacy en bezonning optimaal zijn. Hierdoor is er vanuit het bijgebouw ook direct uitzicht op het landschap vanuit de woning. Omdat het uitzicht zo waardevol is, hebben we er bewust voor gekozen om het zwembad uit het zicht te leggen. Daarnaast is er een fijne plek gecreëerd om lekker te kunnen zitten.

Het tuinontwerp is zo gemaakt dat de privacy naar de woning gewaarborgd is en ook de inkijk van het fietspad is geminimaliseerd. Het bijgebouw en het zwembad benadrukken de zichtlijnen op het open landschap. De bestaande waterpartij is verder vergroot richting de woning zodat het omliggende water gemakkelijk met een kano te bereiken is. Het water dichterbij de woning brengen geeft meer beleving en daarnaast wordt de ecologie er verder door versterkt.

Meer zien van onze landschapstuinen?
Zie dan ook Tuinontwerp landschapstuin Riel.

Studio REDD tuinontwerp landschapstuin Loosdrechtse plassen zwembad terras
Studio REDD tuinontwerp landschapstuin Loosdrechtse plassen uitzicht zwembad

Hergebruik en natuurlijke materialen

Er is gekozen voor het gebruiken van natuurlijke materialen en het hergebruiken van bestaande materialen. Zo zijn oude natuurstenen koperslakken hergebruikt, is er een brug van houten dragline schotten, en zijn de steigers gemaakt van oude scheepsplanken. De paden zijn gemaakt van halfverharding en het terras is gelegd met klinkerverharding. Rondom het zwembad ligt een vlonder van padoek. Door voldoende zon en onderhoud wordt deze niet glad. Daaromheen zijn wolken van van liguster, esdoorn en beuk (gemengde haag) toegevoegd voor een mooie structuur in de zomer én de winter.

Zorgvuldig onderzoek

Op basis van zorgvuldig onderzoek naar de bodem is een specifiek type bloemrijk grasland toegepast. Er is daarnaast gebruik gemaakt van inheemse natuurlijke beplanting met een bosplantsoen aan de rand. Ook is er een boomgaard aan voorzijde toegevoegd. De poort en de brug zijn door ons ontworpen. Zo is het geheel in één mooie sfeer geworden.

De uitvoering van de woning is inmiddels begonnen.
De volgende stap is het uitzoeken van de bomen en het begeleiden van de uitvoering.

Studio REDD tuinontwerp landschapstuin Loosdrechtse plassen vogelvlucht