Tuinontwerp Exclusieve Parktuin Piet Boon

Volwassen tuin in parksfeer

Deze parktuin is gelegen aan de rivier met een schitterend uitzicht. Het langgerekte kavel loopt vanaf de dijk het achterland in en heeft aan het einde een extra toegevoegde punt. Heerlijk om deze ruimte erbij te hebben, maar vanaf het huis gezien gaf het gek genoeg ook een bepaalde onbalans. Hoe creëren we hier een volwassen tuin in parksfeer waarin we de hele tuin benutten? Met deze vraag gingen we na een uitgebreid locatiebezoek terug naar de studio.

Na een grondig onderzoek besloten we de tuin zo te ontwerpen dat deze niet aan één zijde, maar aan beide uiteinden optisch zou ‘uitwaaieren’. We zochten daarvoor naar ideeën om de tuin groter te laten lijken waardoor deze voor je gevoel zowel naar links als rechts verder zou lopen dan je vanaf het huis uit zou kunnen zien. We onderzochten hiervoor parken uit de Engelse Landschapsstijl en kwamen met een opbouw waarin we middels elementen in de voorgrond, het midden en de achtergrond, een weids en diep uitzicht konden opbouwen. Een werkwijze die we ook in onze landgoed projecten graag toepassen.

Volwassen bomen en kunstobjecten

De beplanting en het plaatsen van nieuwe volwassen bomen kregen een cruciale rol in de opbouw en sfeer van het park. Het beplantingsplan is zo uitgedacht dat er in elk seizoen beleving is en zo aangeplant dat er bij oplevering gelijk al een volwassen beeld ontstond.

Binnen de ring van beplanting en bomen pasten we samen met Studio Piet Boon een Poolhouse en Gastenverblijf met jeu-de-boules veld in. Tenslotte was er ook de wens om een aantal kunstobjecten en bankjes in te voegen. Persoonlijke elementen die zowel in de voortuin als de achtertuin centrale posities hebben gekregen, vergezeld van bankjes om de echte parksfeer te versterken. Mooi detail is dat de opdrachtgevers hier graag zitten en vrijwel elke avond even een rondje door de tuin lopen.

Tuinontwerp exclusieve parktuin kunstboom

Ingetogen materialen

De architectuur van de woning is ingetogen in zowel de vormgeving als de toegepaste materialen. In de uitwerking van het tuinontwerp hebben we hier in nauwe samenwerking een vervolg aangegeven. Zo is de oprit voorzien van kleine kasseien in een mix van grove en fijne afwerking die goed passen bij de tegels van de terrassen. Het voordeel van het verwerken van de kasseien op deze manier, is dat het oppervlak zowel stroef blijft én er een mooie variatie ontstaat zodat deze niet te massief overkomt.

Naast deze ‘harde’ materialen, pasten we ook voor het gevoel zachte materialen toe. Zo kregen het dek rondom het zwembad, het Poolhouse én een extra terras achterin de tuin, een vloer van fijne houten vlonders. De paden in de tuin hebben we tenslotte in een fijn grind afgewerkt om het echte parkgevoel compleet te maken. Een exclusieve parktuin die van alle gemakken is voorzien.

Tuinontwerp Piet Boon Jeu de boules baan