Domotica in de tuin voor extra wooncomfort en veiligheid

De afgelopen jaren werd het internet gedomineerd door de term “The Internet of Things”; apparaten die via het internet een onderlinge connectie hebben. Ze communiceren als het ware met elkaar door vooraf ingestelde signalen. De laatste trend binnen deze technologie zijn de wareables, denk bijvoorbeeld aan de smartwatch, waar je allerlei informatie op kunt ontvangen en andere apparaten mee aan kunt sturen.

Vanuit je bed versgemalen koffie zetten

Het koppelen van apparaten startte oorspronkelijk in de woonbranche om het wooncomfort en kwaliteit van leven te verhogen en energie te besparen. Je kent Chriet Titulaer en het huis van de toekomst (Autotron Rosmalen) vast nog wel. Hij was in de jaren ‘80 al bezig met deze techniek. Toen nog baanbrekend, nu heel normaal.

Elektronica in huis kan zowel offline als online worden gekoppeld, dat noemen we Domotica. Nederlands populairste webwinkels staan er tegenwoordig vol mee. Op zich niet vreemd, want gemak dient nou eenmaal de mens. Wie droomt er niet van: vanuit je bed een versgemalen kop koffie zetten? Domotica gaat echter veel verder dan dat.

Ook de tuinbranche doet mee

Ook in de tuinbranche groeit de inzet van Domotica met flinke sprongen. Steeds vaker passen we deze technologie voor onze opdrachtgevers toe. De levensstijl van de opdrachtgever staat daarbij altijd centraal. Het device, waarmee je de apparaten aanstuurt, is dan ook ondergeschikt aan de werking van het systeem. Het is zaak om al de wensen in kaart te brengen en vanuit daar alles in te richten.

De toepassingen

Er zijn diverse toepassingen van Domotica in de tuin denkbaar. Heb je bijvoorbeeld een grote tuin en wil je de verlichting of het geluidssysteem bedienen met jouw smartphone? Dan kan dat. Op deze manier hoef je niet uit de stoel te komen. Sterker nog, de bediening is plaatsonafhankelijk. Dus wanneer je de deur op het werk achter je dicht doet, laat je de sauna alvast op temperatuur komen. Je komt thuis en je stapt meteen de sauna in.

De bediening is plaatsonafhankelijk en dat heeft zo zijn voordelen. Overal ter wereld kun je inloggen. De zorgen dat het rolluik nog open is zijn voorbij. Dat controleer je vanaf je vakantieadres. Moet het chloor in het zwembad worden aangevuld? Geen probleem! Het systeem geeft een seintje richting de zwembadbouwer.

Door goed vooronderzoek richt je het systeem intelligent in. Slimme functies zijn dan afgestemd op de levensstijl en gewoontes van de eigenaar.

Wellness en domotica, een goede combi

Wellness en Domotica lijken voor elkaar gemaakt. Zo open je met gemak het rolluik van het zwembad, start je de bubbels van de jacuzzi of warm je de sauna alvast op. Zo kun je met het hele gezin genieten van de tuin.

Domotica in de tuin vergroot in dit geval het wooncomfort, echter zijn er ook een aantal veiligheidsmaatregelen te treffen. Kinderen moeten bijvoorbeeld veilig kunnen spelen rondom het zwembad. Er zijn diverse signalen in te regelen om dit zo veilig mogelijk te maken. Is iemand bijvoorbeeld langer dan 60 seconden onder water, dan gaat er een alarm af. Het sein wordt bepaald door de bewoners. Hier zoomen we in onze volgende blog verder op in.

De laatste ontwikkelingen

Grote techbedrijven als Google, Microsoft en Apple investeren fors in draagbare technologie. Wareables zijn daar het laatste voorbeeld van. Denk aan de immens populaire smartwatch. Deze smartwatch wordt gebruikt om informatie over jouw leven te verzamelen. Met als doel jouw leven gezonder en slimmer in te delen. Het device dat je draagt wordt een zo hub voor al jouw activiteiten, het bedienen van apparaten en identificatie voor bijvoorbeeld de beveiliging van het huis of de tuin.

Beveiliging van de tuin

Het jaarlijks aantal inbraken in Nederland groeit. Steeds vaker zien we dat onze opdrachtgevers maatregelen nemen door de woning en tuin te beveiligen. Domotica speelt hierin een grote rol. In onze volgende blog gaan we daar uitgebreid op in. Houd onze website in de gaten.

Ben je benieuwd hoe Domotica werkt of zou je meer gedetailleerd advies willen? Dan nodigen we je graag uit voor een rondleiding bij een van onze partners Opera Domotica