Domotica als basis voor een veilige woonomgeving

In onze eerste blog over Domotica in de tuin spraken we al over de mogelijkheden van nieuwe technologieën die het wooncomfort vergroten. Het op afstand bedienen van de sauna of jacuzzi is tegenwoordig heel normaal. In de blog lichtten we ook kort toe hoe nieuwe technologie belangrijk is om de veiligheid in de tuin en het huis te waarborgen. Domotica speelt hierin een grote rol, omdat je deze techniek helemaal afstemt op de bewoners en hun leefgewoonten. Maar hoe gaat dit in zijn werk?

Er zijn verschillende factoren die van belang zijn bij het bepalen van de beveiligingsmaatregelen. Ieder beveiligingsconcept is weer anders en volledig op maat ingericht. Aandachtspunten die invloed kunnen hebben op dit concept zijn:

– De vastgestelde risico’s
– De beveiligingsambities
– De gezinssamenstelling en de leefgewoonten
– De werkomgeving -en omstandigheden
– De maatschappelijke positie

Een voorbeeld

Sta je als succesvolle CEO in de Quote 500, dan heb je waarschijnlijk andere wensen dan de eigenaar van een klein internetbureau. De CEO uit de Quote staat wekelijks in de spotlight en daardoor is zijn leven zichtbaar voor iedereen. Dat maakt deze ondernemer kwetsbaar. Denk bijvoorbeeld aan de inbraken die de Quotebende in 2012 deed. De eigenaar van een klein internetbureau heeft misschien wel een kantoor aan huis met een aantal servers, waar belangrijke data van klanten opgeslagen staat. Ook dit brengt risico’s met zich mee.

Je kunt je voorstellen dat de wensen, het leefpatroon en de risico’s van deze verschillende mensen uit elkaar liggen. Vooronderzoek is dus van groot belang om over te kunnen gaan naar de inrichtingsfase en de functionele eisen te bepalen.

De CEO zal bijvoorbeeld zijn gehele huis, tuin en oprijlaan willen beveiligen. Hij wil te allen tijde cameratoezicht, ook als hij in het buitenland op zakenreis is. Als hij weer thuis komt reageert de verlichting op zijn naderende auto. Het licht gaat weer uit wanneer de deur van het huis gesloten is. Zodra er ongewone dingen rondom het huis plaatsvinden gaat het alarm af en wordt een particuliere alarmcentrale aangestuurd. De internetondernemer wil alleen een signaal op zijn mobiel ontvangen wanneer er buiten werktijd iemand in de buurt van zijn kantoor is. Verschillende mensen, verschillende wensen.

Beveiliging van de tuin en de woning kan worden opgedeeld in verschillende zones en daarmee ook verschillende beveiligingsniveau’s. Dit gaat nauw samen met het tuinontwerp. Denk bijvoorbeeld aan de relatie tussen de beplanting en de camera’s. Het een mag het ander niet in de weg staan.

Eenvoud en gemak zijn essentieel

Bij het bepalen van de functionele eisen staat het wooncomfort centraal. Eenvoud en gemak zijn essentieel voor een goede werking van de beveiliging en daarmee de veiligheid in de tuin en woning te waarborgen. De beveiligingsmaatregelen moeten door de gebruikers als waardevolle toevoeging worden ervaren, niet als hinder.

In deze fase wordt ook bepaald welke inspanningen er op jaarbasis nodig zijn aan service en onderhoud. Zodra dit inzichtelijk is gemaakt, kan worden overgegaan op de realisatiefase.

Het maken van goede afspraken

In de realisatiefase worden alle protocollen vastgelegd en geborgd. De verschillende dienstverleners, zoals de alarmcentrale worden betrokken bij de gemaakte afspraken. Een tuinarchitect kan u adviseren bij het beveiliginsconcept en de gewenste sfeer van de tuin.
Zo komt u tot een maximale tuinbeleving en een tuinontwerp waar verschillende elementen elkaar versterken.

Na de realisatiefase en oplevering is het zaak het beveiligingsniveau goed te monitoren. Daar draagt een specialist uiteraard zorg voor. Na verloop van tijd kan het zijn dat het niveau moet worden aangepast of andere aandachtspunten meer invloed hebben gekregen. Denk bijvoorbeeld aan een gezinsuitbreiding.

Het klinkt misschien als een technisch verhaal, maar de sleutel ligt bij de bewoners. Breng je wensen in kaart en laat je goed informeren over de mogelijkheden.

Vind je onze blog toch erg complex en wil je Domotica graag in de praktijk zien? Laat het ons weten, dan verzorgen wij een rondleiding bij een van onze partners De Opera Domotica.