Prikkelen met kunst in de tuin
Je herkent het vast: je staat in een museum of kunstgalerie voor een kunstwerk en bent vanaf de eerste seconde onder de indruk. Hoe staat dit kunstwerk in jouw huis of misschien wel in de tuin? Dat is precies de emotie die doet besluiten tot de aankoop van kunst. Het gevoel dat je eindeloos naar het kunstwerk kunt kijken en de tijd lijkt te verdwijnen. Kunst is emotie!
Er is meer aandacht voor kunst. Niet alleen in de openbare ruimte of musea, maar ook in de tuin. Met enige regelmaat krijgen we de vraag of we beoogde kunstwerken mee kunnen nemen in het tuinontwerp. In het eerste deel van onze blog vind je een aantal tips voor kunst in de tuin.
Waarom kunst in de tuin?
Er zijn verschillende redenen voor het plaatsen van kunst in de tuin. Liefhebberij, soms ook prestige, maar meestal om de tuin te verrijken. Een goed ontworpen tuin vertelt een verhaal en kunst kan dat verhaal versterken. Het kan een locatie verbijzonderen en er een praatstuk van maken. Zo wordt er bijvoorbeeld in de zorg veel kunst geplaatst in de buitenruimte, het prikkelt de zintuigen en raakt de harten van patiënten.
Credits afbeelding: Giga-Glas!
Ook kan kunst zorgen voor rust in de tuin. Net zoals in een museum of kunstgalerie sta je in de tuin even stil om te genieten van de kunst en het moment. Zo beleef je de tuin op optimale wijze, zowel in de tuin als vanuit de woning. De verandering van de seizoenen laat je de kunst iedere keer weer beleven in een andere context. Denk aan sculpturen in een besneeuwde omgeving of glaskunst dat wordt geraakt door de zon.
Credits afbeelding: Giga-Glas!
Vroegtijdig meenemen in het ontwerp
Overweeg je om je tuin te laten ontwerpen? Is of wordt kunst daar een belangrijk onderdeel van? Dan is het om verschillende redenen een overweging waard om dit vanaf de start in het tuinontwerp mee te nemen.
1: Of het nou een groot of klein kunstwerk betreft, kunst heeft ruimte nodig. Voor de beste verbinding tussen kunst, interieur en tuin is inzicht nodig in het ontwerp.
2: Het eindresultaat is meteen zichtbaar. Misschien is de investering in het kunstwerk nog niet gedaan. In het ontwerp zie je meteen hoe het in de tuin eruit ziet.
3. In de meeste gevallen wordt kunst ook uitgelicht. Dat betekent dat ook het lichtplan hierop afgestemd moet worden en hiervoor technische zaken worden ingeregeld.
Aandacht trekken of integreren?
Een kunstwerk in de tuin kan een praatstuk zijn, maar is soms ook een blikvanger. Je kunt er voor kiezen om het werk aanwezig te laten zijn of het juist subtiel te integreren. In het tuinontwerp houd je daarom rekening met de plaatsing van het kunstobject. Voor beide situaties valt natuurlijk iets te zeggen, maar dat is een kwestie van persoonlijke voorkeur. Ben je benieuwd naar wat voorbeelden? Bekijk dan ook ons Pinterestboard met verschillende kunstobjecten voor de tuin.
Zijn er ook kunsttrends?
Wie kan hier beter antwoord op geven dan de eigenaren van een expositieruimte. We vroegen daarom John Creutzberg en Sonja van Beurden of kunst een trendgevoelig product is en welke ontwikkelingen zij in de markt zien.
Ze geven kort en krachtig antwoord. “Kunst is een emotie. Dat is ook meteen de reden dat kunst minder gevoelig is voor trends. Je wordt geprikkeld door het werk en dat doet besluiten tot een aankoop.”
Materialen en technieken ontwikkelen zich door, geeft John aan, en zijn daarom beter geschikt voor bijvoorbeeld de tuin. Zo zien zij bij verschillende projecten ook dat er foto’s worden geplaatst in de tuin. Foto’s worden bijvoorbeeld in glas gelaserd en trotseren zo eenvoudig de weersomstandigheden.
In deel 2 gaan we verder in op het aankopen van kunst. Waar let je op bij de aankoop? Wat moet er worden geregeld voor het plaatsen van de kunst? Dit zijn vragen waar we antwoord op geven.
Ben je van plan op korte termijn te kiezen voor kunst in de tuin en zou je graag eens sparren over de beste keuze voor jouw tuin? Laat het ons weten en we denken graag met je mee. Neem contact op met onze ontwerpers.