5 manieren om inspiratie op te doen voor de tuin

Je gaat een huis kopen, de keuze staat vast, je kiest voor nieuwbouw of bestaande bouw. In het eerste geval kun je alles naar jouw hand zetten. Bij bestaande bouw probeer je het ideaalbeeld zoveel mogelijk te benaderen. Voor de tuin geldt hetzelfde.

Hoe moet deze droomtuin eruit zien? Natuurlijk heb je een beeld in je hoofd, maar dat is soms lastig uit te leggen. Een tuinarchitect kan je de juiste vragen stellen om de wensen voor jouw droomtuin naar boven te halen en te vertalen naar een tuinontwerp. Toch zijn er verschillende manieren om het beeld van jouw droomtuin helder te krijgen voor jezelf en de uitvoerende partij. Zo kun je bijvoorbeeld een moodboard maken waarin je elementen opneemt, sferen voorlegt en een kleurenpallet samenstelt. Maar waar vind je nou de inspiratie voor al deze keuzes? In deze blog geven we je 5 tips.

Pinterest

Voor ons staat deze topper bovenaan: Pinterest. Het is een sociaal netwerk dat inmiddels door velen wordt gebruikt om voor verschillende doelen inspiratie op te doen en online moodboards te maken. Zelf maken wij er ook veel gebruik van. Enerzijds zetten wij er onze projecten op, anderzijds zoeken we ook naar aansprekende ontwerpen of tuinideeën die voor onze inspiratie zorgen.

Woonmagazines

In menig huishouden liggen ze prominent op tafel of krijgen ze een plek in de krantenbak: de woonmagazines. Ze staan vol met de mooiste tuinen, tuinmeubilair en ander fraais. Surf je wat minder vaak op internet of heb je liever gewoon knisperend papier in je handen? Dan kun je deze magazines goed gebruiken om jouw moodboards te maken. Werk daarbij van macro naar micro. Begin groot met concepten en sferen die je aanspreken. Daarna werk je steeds meer toe naar de details, zoals meubilair, kleurgebruik en plantkeuze.

Woonblogs

Momenteel steken we vooral energie in de blogs op onze eigen website, maar in het recente verleden hebben we ook op verschillende andere woonblogs geblogd en onze projecten laten zien. Deze platforms staan vaak bomvol sfeerbeelden en vormen dan ook een belangrijke bron voor de invulling van tuinontwerp. Sla de ontwerpen die je tof vindt bijvoorbeeld op in je bladwijzers of gebruik een gratis tool als Trello om alle ideeën op een rijtje te zetten. Op Trello kun je verschillende borden aanmaken waar je alles gestructureerd neer kunt zetten.

Gebruik jouw omgeving

Iets waar je vaak niet zo snel aan denkt als het gaat om het opdoen van inspiratie, is jouw eigen omgeving. Natuurlijk kun je eens gluren in de tuin van de buren of een straatje verder op, maar kijk ook eens naar de natuur in de omgeving. Stadsparken, bossen, duinen en heide hebben een variëteit aan invulling. Neem foto’s van de elementen die je mooi vindt en leg ze voor aan degene die de tuin realiseert.

Geef je wensen door

Het aanbod van inspiratie en tuinideeën is enorm. Dan kan het zijn dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Leg al jouw wensen voor aan een tuinarchitect. Deze zal samen met jou de verschillende mogelijkheden doorlopen om zo tot de gewenste invulling van jouw droomtuin te komen.

Heb je nou behoefte om te sparren over de invulling van de tuin? Neem dan contact op voor een vrijblijvend gesprek en onze ontwerpers denken en brainstormen graag met je mee.