3 tuintrends voor 2016

Op zoek naar de laatste tuintrends? Lees dan de tuintrends van 2019

Tuintrend 1. Buitenleven steeds meer centraal

Verre bestemmingen en wereldreizen zijn hot. Mensen reizen de hele wereld af op zoek naar de mooiste plekken op aarde en doen daarbij veel inspiratie op. Dat zien we terug in de tuinbeleving. Wanneer wordt gereisd kan het niet onopgemerkt blijven dat het buitenleven vaak een centrale plek heeft in het leven van de inwoners. Denk bijvoorbeeld aan Australië, waar het leven zich voornamelijk buiten afspeelt. Reizigers nemen de beleving in de koffers mee terug en pakken die in Nederland uit. Zo krijgt ook de Nederlandse tuin steeds meer invloeden vanuit het buitenland. Bekijk bijvoorbeeld dit Tilburgse dakterras met invloeden vanuit Ibiza.

Dit zien we terug in moderne tuinontwerpen en bij veel van onze projecten, waar de vraag naar bijvoorbeeld een buitenkeuken of zwembad stijgt. Beide elementen zorgen ervoor dat de tuin op een andere manier wordt beleefd en er meer tijd in de eigen tuin wordt doorgebracht. Kortom: het buitenleven krijgt een centralere plek binnen het Nederlandse gezinsleven.

StudioREDD_tuinarchitect_tuinontwerp_dakterras_penthouse_tilburg_5

Tuintrend 2. Binnen en buiten worden verbonden

De tuin en het interieur werden vaak als losse onderdelen gezien. De volgorde is vaak: de bouw of aankoop van een huis, de inrichting. De tuin? Oh, dat zien we later wel…

Ook hier zien we een verschuiving, waarbij allen één geheel vormen. Het omliggende landschap wordt betrokken bij de tuin en het huis staat in verbinding tot de tuin. Dit zien we in verschillende vormen terug. Het beplantingsplan bevat bijvoorbeeld planten en bomen die je ook terug ziet in de omgeving, soms ook gecombineerd met de inspiratie die is opgedaan in het buitenland.

Het huis wordt verbonden met de tuin door de vloer en de zichtlijnen. Materialen en patronen worden zowel in de tuin als het huis gebruikt. We zien een groei in het gebruik van keramische tegels, die zowel binnen als buiten erg stijlvol zijn. Deze tegel is onderhoudsarm en krasvast en daarom zeer geschikt. De sfeer van het huis is zo naadloos naar buiten door te trekken.

Ook de verlichting en het meubilair spelen een belangrijke rol bij het leggen van de verbinding tussen het huis en de tuin. Beiden zorgen ervoor dat je het interieur en exterieur tot in detail kunt integreren.

StudioREDD_tuinarchitect_tuinontwerp_ellips_garden_son_en_Breugel_1

Tuintrend 3. Binnen is buiten en buiten is binnen

We denken over het algemeen dat mooie meubels alleen voor binnen zijn. Het gemiddelde Nederlandse gezin heeft ongetwijfeld wel een eenvoudige tuinset. Toch zien we een flinke verandering waarbij meer high tech meubels voor buiten worden ontworpen. Deze meubels hebben zo’n subtiele en gedetailleerde afwerking, dat je ze eigenlijk binnen verwacht. Toch worden ze zo ontworpen dat je een tuin stijlvol kunt aankleden, zonder na te denken over verkleuring of weersbestendigheid.

Tuinontwerp dakterras IbizaDeze trend zien we ook terug in de tuinverlichting. De verlichting wordt vanuit de luie stoel met een tablet of smartphone aangestuurd. Door Domotica is dit steeds eenvoudiger geworden. Ook het design van de verlichting verandert. Waar voorheen werd gekozen voor robuuste (en vaak lelijke) armaturen, kiest men nu voor subtiele verlichting. De kwaliteit van deze tuinverlichting is vergelijkbaar, het ontwerp echter veel mooier. Hierdoor krijgt de tuin een stijlvolle uitstraling.

De inrichting van de tuin hoeft dan ook absoluut niet meer onder te doen voor het interieur.

Benieuwd naar de tuintrends voor 2019? Lees dan onze laatste blog.

Wil je meer tips ontvangen of ben je benieuwd welke tuintrends we nog meer hebben gespot? Schrijf dan in op onze nieuwsbrief of neem via onderstaande wegen contact op en stel jouw vraag aan ons.