De kracht van meerstammige bomen

De keuze voor beplanting en bomen zijn bepalend voor een sfeer in de tuin. Dat maakt een beplantingsplan misschien wel het belangrijkste onderdeel van een goed tuinontwerp.

De afgelopen jaren zien wij een flinke groei in de keuze voor meerstammige bomen. Ook wij maken in onze ontwerpen vaak gebruik van deze groeivorm (het is geen soort). Maar wat zijn dit nou eigenlijk?

De meerstammige boom is een karaktervolle boom. Van nature groeit een boom meestal uit één stam. Deze stam is doorgaans rechtdoorgaand en vertakt pas hoger in de kroon. De meerstammige boom vertakt zich, al dan niet geholpen door de boomkweker, boven de grond in meerdere stammen. Daardoor hebben ze een grillig uiterlijk, dat ze een natuurlijk, sfeervol en uniek karakter geeft.

Een natuurlijke parasol

Iedere meerstammige boom heeft een uniek karakter, hetgeen de boom interessant en visueel aantrekkelijk maakt.

Doordat de boom over meerdere stammen vertakt ontstaat een natuurlijke parasol van bladeren. De boom groeit doorgaans minder hoog dan een enkelstammige boom of is in ieder geval gemakkelijker in compacte vorm te behouden. Hij vormt dan ook niet alleen een parasol, de grote bladmassa zorgt ook voor een spannende dynamiek aan lichtinval. Het licht valt namelijk op verschillende manieren door de bladeren.

De toepassing

De meerstammige boom kent vele toepassingen en is niet gebonden aan de grootte van de tuin. Mits goed onderhouden/gesnoeid kunnen de meeste bomen op verschillende wijzen groeien. Ze vormen een mooi aanzicht in stadsparken of grote tuinen, maar kunnen door een compact gekweekte wortelkluit ook in een bak worden geplant. Dat maakt ze geschikt om op een dakterras te plaatsen.

Het unieke karakter van deze boom is goed te benadrukken. Hier gebruiken wij vaak grondspots die de boom van onderaf verlichten. Zo benadruk je ook in het donker de vorm en takkenstructuur en breng je meteen diepte aan in de tuin.

De juiste keuze

Juiste keuze is belangrijk. De meerstammige boom komt namelijk in diverse soorten en maten. Allen hebben ze unieke kenmerken die passen bij een bepaalde sfeer en invulling van uw tuin of dakterras. Het is daarom raadzaam je goed te orienteren op de specifieke eigenschappen van een meerstammige boom.

Wij vinden het belangrijk dat we onze opdrachtgever begeleiden in deze keuze. We hebben een nauwe samenwerking met een boomkwekerij. Binnen ons proces gaan wij daar vaak, met onze opdrachtgevers, op bezoek voor een rondleiding. Door het zien van de bomen wordt het tuinontwerp tastbaar. Daarnaast krijg je direct advies van de boomexperts. Zo kom je tot een passende en vooral mooie oplossing.

 

Credits afbeelding: Boomkwekerij Ebben

Ben jij benieuwd naar de kracht van de meerstammige boom en overweeg je deze in jouw tuin te plaatsen? Aarzel dan niet en vraag ons om een rondleiding. We nemen je graag mee. Neem contact op met de studio.