5 tips om een grote tuin een intieme uitstraling te geven

Facebook en Instagram staan vol met prachtige natuur- en landschapsfoto’s. De aanwezigheid van natuur neemt een steeds belangrijkere plek in binnen ons leven, maar ook dat van onze opdrachtgevers. Het is een manier geworden om heerlijk tot rust te komen.

Het lijkt samen te gaan met de groei van het belang van een tuin. Bij de aankoop of bouw van een huis is de beschikbaarheid over een grote tuin (liefst op het zuiden) een criterium dat hoog op het wensenlijstje staat. Wanneer je die grote tuin hebt, hoe zorg je dan voor een intieme uitstraling?

In deze blog geven we je 5 tips voor het inrichten van een grote tuin.

Tip 1: Deel je tuin op in verschillende plekken

Door de tuin op te delen in verschillende plekken of kamers is het mogelijk om meerdere sferen te creëren in de tuin. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van terrassen of een welness-ruimte met zwembad, zwemvijver en loungeverblijf. Vaak zijn dit plekken in de tuin met een uniek karakter.

Onze persoonlijke voorkeur gaat uit naar beplanting die onderling op elkaar is afgestemd in een goed beplantingsplan. Zo breng je structuur aan in de tuin en worden de verschillende plekken onderling verbonden.

Tip 2: Bomen voor beschutting

In onze tuinontwerpen zie je altijd bomen terug. Bomen die het karakter van de woning, maar ook die van de omgeving versterken. Door de hoogte van bomen breng je dynamiek aan in de tuin. Ook zorgt de aanwezigheid van bomen voor het gevoel van beschutting en privacy.

Bomen zijn er in verschillende vormen en maten. Kies daarom een boom die goed past bij de grootte van de tuin. Wij zijn zelf erg gecharmeerd van de meerstammige boom. Een boom die goed is bij te houden en een door zijn vorm een uniek karakter aan de tuin geeft.

Tip 3: Paden voor de verbinding

Om verschillende plekken in de tuin met elkaar te verbinden maken we vaak gebruik van lange lijnen over paden. De paden in de tuin zijn niet alleen erg praktisch, maar benadrukken ook de zichtlijnen in het tuinontwerp. Zoals je ook in onderstaande foto kunt zien verdelen de paden de tuin in verschillende zones. En toch zijn ze met elkaar verbonden.

Bedenk goed waar het pad voor bedoeld is en hoeveel het gebruikt gaat worden. De materiaalkeuze is hiervan afhankelijk.

padenindetuin

Tip 4: Benadrukken met verlichting

Verlichting kan de tuin maken of breken. Met de juiste verlichting maak je de sfeer van de tuin compleet. Een goed lichtplan is onmisbaar bij een goed tuinontwerp. Optisch zijn er verschillende mogelijkheden om met verlichting de tuin verder subtiel in te richten. Denk aan:

  • Het belichten van de bomen vanaf de onderzijde
  • De verlichting van wellness elementen
  • Het benadrukken van kunst in de tuin
  • Het belichten van gevel, wanden of looplijnen

Tip 5: Kunst in de tuin

Wat hebben kunst en privacy in de tuin met elkaar te maken? Het plaatsen van kunst in de tuin heeft vaak een cosmetische functie. Denk aan het plaatsen van een elegant waterelement of een sculptuur. Functioneel kan kunst ook worden ingezet om een scheiding tussen twee ruimten te benadrukken. Op deze manier creëer je twee ruimten die middels de kunst in verbinding staat tot elkaar.

Uiteraard is kunst er ook om van te genieten en zo even weg te dromen of te filosoferen. Ook dit zorgt ervoor dat de tuin een plek wordt waar je in alle rust op jezelf kunt zijn.

Heb je een grote tuin en wil je de ruimte optimaal benutten voor het beste resultaat? Dan heb je vast iets aan onze tips. Wil je daar eens verder over sparren en de mogelijkheden verder toegelicht hebben, schroom dan niet om ons via onderstaande wegen een bericht te sturen.