Waarom een tuinarchitect?

“Ja waarom eigenlijk? Wat voegt een tuinarchitect toe en waarom kan ik zelf geen schetsje maken voor mijn tuin?” Dat zijn vragen die we met regelmaat voorbij horen komen. Wanneer we doorvragen is de vraag echter vaak genuanceerder en dan blijkt dat men zich af vraagt wat een tuinarchitect nou precies kan betekenen, wat dat kost en hoe dat in zijn werk gaat. In deze blog gaan we dieper in op de toegevoegde waarde van een tuinarchitect.

Bewaken van wensen en budget

Wij weten het, maar als we onze opdrachtgevers aan het begin van een proces spreken, merken we dat het onwennig voelt om naast de plannen voor het interieur of de complete woning, ook bezig te zijn met de tuin. Het voelt als nog iets groots om over na te denken of als iets wat wel gewenst is, maar waarvan de kosten niet te overzien zijn. Terugkijkend zijn onze opdrachtgevers echter allemaal blij dat we vanaf het begin samen zijn opgetrokken.

Een tuinarchitect is er voor de opdrachtgever, om in een bos van mogelijkheden, te helpen bij alle keuzes en daarnaast de budgetbewaking strak te leiden. Met bouwen of verbouwen is veel geld gemoeid en die investering moet zoveel mogelijk woongenot opleveren.

tuinontwerp grachtentuin Amsterdam waterelement

Verbinding van interieur, tuin en landschap

Wij vinden dat een droomtuin pas echt goed tot zijn recht komt als er een verbinding is gelegd met de omgeving / het landschap en het interieur. Wanneer we starten met een tuinontwerp kijken we naar de omgeving, met name de genius loci, het karakter van de omgeving. Dit karakter is door te trekken in de tuin. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van planten en bomen die in deze omgeving zijn opgenomen of het opnemen van bepaalde zichtlijnen die voor het uitzicht zorgen. Een tuin- en landschapsarchitect is opgeleid om deze omgeving tot in detail te analyseren en hier gebruik van te kunnen maken.

Waar een tuinarchitect ook gebruik van maakt is het interieur. In de meeste gevallen is er of een bestaand interieur of een nauwkeurig plan van hoe het gaat worden. Dit interieur bestaat uit bepaalde elementen, kleuren en patronen. Allen vormen ze een inspiratie om de tuin in te richten. Het zijn namelijk keuzes die al zijn gemaakt en waar vaak een voorkeur uit blijkt. Hier kan een tuinarchitect op voortborduren.

Zo kan het patroon of het materiaalgebruik een belangrijke factor vormen bij het leggen van de verbinding tussen tuin en woning. Ook de verlichting wordt zo in de tuin geplaatst dat er vanuit het de woning een optische verbinding ontstaat. Denk bijvoorbeeld aan het uitlichten van bomen.

Bij nieuwbouw is het nog vaak zo dat de tuinarchitect pas later wordt aangehaakt en dat is jammer. Bij de eerste plannen zijn namelijk meerdere partijen betrokken. Juist op dat moment is de perfecte verbinding te realiseren tussen alle elementen. Iedereen spreekt dezelfde taal en niets staat er nog in de weg om het droomhuis, droominterieur en droomtuin in één verbinding en sfeer te ontwerpen. Een regelmatige bespreking zorgt ervoor dat het proces gestroomlijnd blijft.

In onderstaande filmpje leggen we uit hoe we al deze verbindingen hebben gelegd bij ons project in Haren.

Uniek tuinontwerp of juist een handtekening?

Het internet staat vol met mooie tuinontwerpen en gave ideeën voor de tuin. Ook wij doen een deel van onze inspiratie op het internet op, bijvoorbeeld op Pinterest. Bij een eerste gesprek heeft de opdrachtgever vaak een hele stapel van dit soort ideeën. Een tuinarchitect weet hoe deze te combineren of een eigen draai te geven zodat een droomtuin kan worden gerealiseerd.

Ook kun je natuurlijk een keuze maken voor een bepaalde tuinarchitect. In de interieurbranche wordt dit al veel gedaan. Je kiest voor een interieurarchitect om zijn stijl en “signatuur”. In onze branche werkt dat hetzelfde. Ben je gek van een bepaalde ontwerper en wil je de signatuur terugzien, dan behoort dat tot de mogelijkheden.

Het verschil tussen een hovenier en een tuinarchitect

Wij werken veel samen met hoveniers. We versterken elkaar. Een architect heeft vaak veel ontwerpervaring, ook op landschappelijk gebied. Hij kijkt naar de ruimtelijke kwaliteiten en gaat uit van esthetiek en gebruikswaarden. De beleving en samenhang in de tuin zijn daarbij belangrijke speerpunten.Een hovenier heeft vaak meer uitvoerende ervaring. Hij kijkt naar de maakbaarheid van de tuin en houdt zich aan het plan dat is gemaakt. Dat is vaak een tuinontwerp. Zowel de hovenier als de tuinarchitect hebben een belangrijke specialisme als het gaat om de aanleg van een tuin. In de combinatie en samenwerking ligt de kracht.

Dus waarom vroegtijdig kiezen voor een tuinarchitect?

– Verbinden van de architectuur van de woning met de tuin
– Verbinden van het interieur met de tuin
– Verbinden met het omringende landschap
– Afstemmen van alle kabels en leidingen van binnen naar buiten
– Bewaken van het budget en eventueel fasering van de uitvoering
– Kiezen van de juiste materialen voor een lange levensduur

Door onze ervaring weten we wat er speelt en komt kijken bij een bouw. Wil je eens met ons van idee wisselen? Neem dan via onderstaande wegen contact met ons op.