Genius loci, wat houdt het in?

Genius loci, het klinkt als een geest uit de fles en eigenlijk klopt dat wel. Vroeger werd met deze term een beschermgeest aangeduid, die zich ontfermde over een bepaald gebied. Nu spreken we vooral van de “lokale geest” om de atmosfeer en eigenheid van een gebied te omschrijven. Dat eigen karakter is een factor waar wij in onze tuinontwerpen veel rekening mee houden. Het omliggende landschap heeft namelijk kenmerken die je in een tuinontwerp terug kunt laten komen, of waar het ontwerp van afhankelijk is. Wij nemen het omliggende landschap dan ook altijd mee in onze eerste processtappen. De verbinding tussen de behoeften van de opdrachtgever, het interieur en het omliggende landschap zijn de factoren die ieder tuinontwerp uniek maken.

Waarom wij drones gebruiken

Technologie is iets dat constant in beweging is, zo ook binnen de tuinarchitectuur. De laatste snufjes op het gebied van Domotica in de tuin, het opwekken van zonne-energie, maar ook de komst van drones binnen ons landschap. Ze worden vaak gezien als een leuk speeltje en sommige mensen argwanen ze zelfs, maar voor ons zijn ze van onschatbare waarde. Drones bieden ons de kans om de gerealiseerde projecten op een unieke wijze te tonen. Het beeldmateriaal is complementair aan de 3D modellen die wij maken en werken ondersteunend aan de ontwerpfasen, van ontwerpschets tot uiteindelijke aanleg.

Het verbinden van de tuin en het omliggende landschap

Bij de aanleg van een tuin houd je rekening met de levensstijl van de eigenaar, maar vaak heeft de tuin ook een connectie met het landschap. We geven je een aantal tips waar je voor de aanleg van de tuin rekening mee kunt houden, zodat jouw tuin in verbinding staat met de omgeving.

Type landschap

Het type landschap is van invloed op de het tuinonwerp. Denk bijvoorbeeld aan een heuvelachtig landschap, waar je slim gebruik kunt maken van de glooiing en verschillende hoogten. Door het aanbrengen van hoogteverschil ontstaan plateau’s waar je een eigen invulling aan kunt geven. Let wel op: de hoogteverschillen in de tuin zorgen er ook voor dat vooraf moet worden nagedacht over het afwateringsysteem.

Een bosrijke omgeving kent een andere benadering. De lichtinval in de tuin is hier vaak van invloed. Vaak wordt er dan ook gekozen voor een tuin waarbij besloten delen worden afgewisseld met open gedeelten. Leuke doorkijkjes geven het unieke karakter van het gebied weer.

Gebruik inheemse beplanting

Of je nu een modern huis en tuin op Ibiza hebt of een wellnesstuin in de Veluwe, de harmonie met het omliggende landschap komt ook tot stand door te de beplanting te analyseren. Welke inheemse bomen en planten worden er in de omgeving gebruikt om het landschap te vormen? En zijn deze ook te integreren in het tuinontwerp? Heb je dit in kaart gebracht? Dan staat niets je in de weg om de perfecte harmonie tussen de tuin en de omgeving te realiseren.

Meer tips ontvangen over het verbinden van de tuin met het omliggende landschap? Neem gerust contact met ons op.