5 redenen voor een tuinrenovatie

Het liefst zien we natuurlijk dat mensen genieten van hun tuin. Helaas is dat niet altijd het geval en dat is zonde. Er dan verschillende mogelijkheden om de tuin een update te geven, zodat je er weer van kunt genieten. Maar wat zijn nou de redenen voor zo’n ‘update’ of tuinrenovatie?

1. De tuin voldoet niet meer aan de wens

Een tuin moet uitnodigen tot buiten zijn. Misschien ben je wel uitgekeken op het huidige ontwerp en is het tijd voor een nieuw elan. Bij een tuinrenovatie heb je de mogelijkheid om de tuin volledig naar wens in te vullen, zodat het buitenleven weer een stuk aantrekkelijker wordt.

2. Ander gezinsleven

Een nieuwe invulling van het gezinsleven kan betekenen dat de tuin moet worden aangepast. Denk bijvoorbeeld aan het verhogen van de veiligheid of het toevoegen van speelruimte wanneer er een geboorte aanstaande is. Je wilt meer overzicht in de tuin en risicofactoren als vijvers worden vermeden. Het gezinsleven verandert, een herontwerp laat de tuin met het gezin mee veranderen.
Ook het omgekeerde komt veel voor. De kinderen zijn inmiddels wat ouder en het buiten spelen heeft bij hen plaatsgemaakt voor shoppen met vriendinnen of voetballen op straat. Jammer, maar het biedt ook mogelijkheden! De speelruimte die voor hen is aangelegd kan nu plaats maken voor een mooi terras, groot gazon of zelfs een jacuzzi of zwemvijver. Je creërt hiermee wat extra comfort in de tuin.

3. Dynamiek en sfeer

Een goed doordacht tuinontwerp verhoogt de beleving van de tuin, maar ook van het huis. Het aanbrengen van hoogteverschillen in de tuin geeft de tuin een speels karakters. Denk bijvoorbeeld aan het verlagen of verhogen van een gazon. Ook door de beplanting zijn bepaalde plekken in de tuin te benadrukken. Het tuinoppervlak kan worden verdeeld in verschillende ruimtes, dit geeft de tuin een intieme uitstraling en dynamisch karakter.

4. Een nieuw huis of interieur

Bij de aankoop van een nieuw huis wordt meestal eerst gekeken naar het huis en de mogelijkheden van de inrichting. Dat is begrijpelijk, maar ook een gemiste kans, een mooie tuin is een lust voor het oog. Huiseigenaren kiezen er dan voor om de tuin te laten herontwerpen. Je maakt hierbij gebruik van bestaande elementen of begint helemaal opnieuw. Zo kun je de huidige tuin naar wens vormgeven en indelen.
Ook het interieur speelt een belangrijke rol. Bij het ontwerp van een tuin kijken we naar de omliggende omgeving, maar ook zeker naar het interieur. We zoeken naar een juiste match tussen de huis en het tuinontwerp. We leggen de verbinding tussen verschillende elementen, zodat huis, het leven van onze opdrachtgevers en tuin één geheel vormen.

5. Seizoenen

De beplanting vormt een belangrijke factor bij het tuinontwerp. Een goed beplantingsplan zorgt ervoor dat je in meerdere seizoenen van je tuin kunt genieten. In de winter wil je op zijn minst van het uitzicht kunnen genieten. Veel tuinen zijn aangelegd met een focus op het lente -en zomerseizoen. Een goed tuinontwerp en bijbehorend beplantingsplan zorgt ervoor dat je tijdens de verschillende seizoenen van de tuin blijft genieten.

Er zijn dus verschillende redenen om de tuin nieuw leven in te blazen. Wil je sparren over een mogelijke tuinrenovatie? Neem dan via onderstaande wegen contact met ons op. Ons team van ontwerpers denken graag met je mee.