Tips voor een duurzame tuin
Een duurzame tuin is niet alleen goed voor de natuur, maar ook voor jou. Bij Studio REDD helpen we je graag om je tuin groener, biodiverser en duurzamer te maken. In deze blog delen we praktische tips om direct aan de slag te gaan en je eigen groene leefomgeving te creëeren.
Het begint bij het ontwerp
Het ontwerpen en realiseren van een duurzame tuin wordt niet alleen bepaald door de materiaalkeuze, maar zeer zeker ook door in het voorstadium de juiste keuzes te maken. Zo heeft de tuin een bepaalde ligging en is het omliggende landschap van belang. Door de ligging onder de loep te nemen kan de tuin zo worden ingericht dat deze is afgestemd op de stand van de zon. Planten die veel zon kunnen verdragen of dit juist nodig hebben krijgen in het beplantingsplan een andere bestemming dan de planten die het wat moeilijker hebben met warmte en volle zon.
Door het omliggende landschap te analyseren moet worden bepaald welke investering het grondwerk vraagt en welke maatregelen er worden getroffen voor een goede gelijkmatige afwatering. Zo vraagt arme grond meer bemesting en is er wellicht een ondoorlaatbare laag in de bodem die het water vast houdt. Wanneer de grond gezond is hebben planten een lange levensduur. Een slimme waterafvoer, door bijvoorbeeld drainage, zorgt ervoor dat het regenwater wordt opgevangen en via een beregeningsinstallatie je groene tuin verzorgt met de juiste hoeveelheden water. Ook waterdoorlatende tegels kunnen een goede optie zijn voor een groene tuin. Zo geniet je langer van je tuin, ook dat is duurzaam denken.
Duurzame materialen kiezen voor je tuin
De juiste uitstraling en milieuvriendelijke producten kiezen voor een milieuvriendelijke tuin is vaak best een opgave. Een passend tuinontwerp, de keuze voor beplanting en materialen zijn allemaal onderdeel van dat keuzeproces. Daarentegen hebben we de bank voor het interieur al weken voor oplevering of verhuizing uitgezocht. Waarom niet beiden al vroeg in het keuzeproces meenemen, zodat je ook de verbinding tussen binnen en buiten tot stand kunt brengen?
In de praktijk zien wij steeds vaker dat er wordt gekozen voor duurzame materialen binnen het interieur. Zo willen we weten waar het product zijn oorsprong vindt en op welke wijze dit is geproduceerd. Als we dit vertalen naar het buitenleven lijkt dit nog een ondergeschoven kindje, want hoe kies je nu dezelfde soort materialen voor je groene tuin?
Dat je de keuze hebt gemaakt om de tuin op duurzame wijze in te richten, hoeft niet per definitie te betekenen dat je Marktplaats af moet struinen zoekend naar tweedehands tegelpartijen voor een betegelde tuin. Het betekent wel dat je kiest voor materialen met een lange levensduur. Wanneer je kiest voor (een deel van) je tuin betegelen, bijvoorbeeld het terras, kies dan voor een harde keramische tegel. Deze tegel oogt stijlvol, hij kan tegen een stootje en je hebt er lang plezier van. Kies je voor houten vlonders of een houten schutting in de tuin? Maak gebruik van houtsoorten die zijn voorzien van het FSC keurmerk, je bent dan verzekerd van een lange levensduur van het hout en je weet zeker dat er niet onnodig tropische bossen zijn gekapt.
Een duurzame tuin aanleggen
Bij Studio REDD gebruiken we een werkwijze opgedeeld in verschillende fases om jouw duurzame tuin te ontwerpen en aan te leggen:
- We beginnen in fase 0, de inventarisatiefase, waarin we starten met een grondige analyse: de kavel wordt ingemeten, de bodem en bestaande bomen worden beoordeeld, en indien nodig checken we het bestemmingsplan. Vervolgens plannen we een startoverleg op locatie om elkaar en de omgeving beter te leren kennen. Als er een architect bij het proces betrokken is, stemmen we vroegtijdig af om binnen en buiten perfect te verbinden. Alle verzamelde informatie verwerken we tot een conceptpresentatie met opties voor het project, eventueel aangevuld met een investeringsbegroting om inzicht te bieden in de financiële mogelijkheden.
- Hierna gaan we over naar de ontwerpfase, die we opdelen in fase 1: Schets Ontwerp, fase 2: Voorlopig Ontwerp en fase 3: Definitief Ontwerp.
- In de eerste fase, het Schets Ontwerp, brengen we de ruimtes en functies logisch samen, gebaseerd op een uitgebreide analyse van de inventarisatie. Tijdens een eerste presentatie op de studio bespreken we het ontwerp, inclusief een grote plankaart, materialenpalet en kostenraming, en verwerken we eventuele nieuwe inzichten in de volgende fase.
- In de tweede fase, het Voorlopig Ontwerp, werken we het eerste schetsontwerp uit tot een compleet 3D-ontwerp, waarin het tuinontwerp tot leven komt met realistische beelden en een beplantingsconcept voor groene elementen in de tuin. Tijdens de presentatie bespreken we de plankaart, het materialenpalet en een geüpdatete kostenraming, zodat alles klaar is voor de volgende stap met een uitvoerende partij.
- De derde en laatste fase, het Definitief Ontwerp, vormt de brug tussen een goed tuinontwerp en de uitvoering, waarbij we alle technische details uitwerken, inclusief een beplantingsplan en lichtplan, zodat een hovenier een onderbouwde prijs kan opstellen. Na een locatiebezoek en overleg met de hovenier checken onze experts de offerte op compleetheid, waarna we samen de vervolgstappen richting de uitvoering bepalen.Hierna gaan we over naar de ontwerpfase, die we opdelen in fase 1: Schets Ontwerp, fase 2: Voorlopig Ontwerp en fase 3: Definitief Ontwerp.
- De vierde fase is de uitvoerende fase, Realisatie en beheer, in de laatste fase draait alles om de realisatie van het ontwerp, waarbij we nauw betrokken blijven om ervoor te zorgen dat alles conform plan wordt uitgevoerd, inclusief het kiezen van bomen, meubels en accessoires. Met esthetische bouwbegeleiding en nazorg voor de beplanting zorgen we dat je duurzame tuin niet alleen perfect wordt opgeleverd, maar ook elk jaar mooier groeit.
Je tuin duurzaam inrichten
Een duurzame inrichting van je groene tuin draagt niet alleen bij aan een groenere wereld, maar maakt je buitenruimte ook toekomstbestendig en onderhoudsvriendelijk. Met slimme keuzes in materialen, planten en waterbeheer creëer je een tuin die zowel mooi als milieuvriendelijk is.
Beplanting duurzame tuin
Bij het schetsontwerp van een duurzame tuin houden wij rekening met de keuze voor duurzame planten. Zodra het schetsontwerp is gemaakt is er voldoende ruimte om voor een variëteit aan planten, zoals diervriendelijke planten, te kiezen of zelfs fruit kweken, passend bij de wensen en een duurzaam tuinontwerp. Een levende tuin draagt bij aan een gezond eco-systeem waarin nuttige insecten een belangrijke rol spelen in het bevorderen van biodiversiteit en plantengroei. Als studio zijn we een liefhebber van siergrassen gecombineerd met vaste planten, zoals bijvoorbeeld inheemse plantensoorten. De juiste keuzes hierin geven het hele jaar door veel beleving en blijven ook in de loop der jaren een stabiel samenhangend geheel. Daarnaast zorgen de siergrassen voor een harmonieuze sfeer in een duurzame tuin. Voor sommigen doen ze zelfs terug denken aan dat heerlijke dagje strand of die wandeling in het buitenland. Deze siergrassen wisselen we graag af met een verscheidenheid aan vaste planten door de hele tuin. Een duurzame tuin biedt een thuis aan kleine beestjes en kan andere insecten aantrekken, die samen zorgen voor een gezonde biodiversiteit en een natuurlijke balans. Dit zorgt dat je van het vroege voorjaar tot het late najaar kan genieten van je duurzame tuin.
Meubels duurzame tuin
Meubels in een duurzame tuin zijn niet alleen stijlvol, maar ook milieuvriendelijk. Kies voor materialen met een lange levensduur, zoals FSC-gecertificeerd hout, gerecycled kunststof of metaal dat bestand is tegen alle weersomstandigheden en lang mee gaat. Combineer comfort met duurzaamheid door te kiezen voor kussens van natuurlijke of gerecyclede stoffen en kies voor je meubels uit een van de duurzame mogelijkheden, zoals Borek. Zo maak je van je groene tuin een duurzame én uitnodigende plek om te ontspannen.
High tech snufjes
Je zou zeggen dat een duurzame tuin geen high tech snufjes kent. Het tegendeel is echter waar. Wanneer je bijvoorbeeld kiest voor Domotica in de tuin, een technologie die we steeds vaker terugzien, kun je zelfs energie besparen, ten aanzien van bestaande verlichting. Zo kan een domoticasysteem bestaan uit LED verlichting of verlichting die op zonne-energie werkt en slim aan of uit te schakelen is. Een investering die zich op de lange termijn zeker uitbetaalt. Zo bedien jij op een warme zomeravond de muziek vanaf je iPad, zonder je daarbij druk te hoeven maken om het milieu of je energierekening. Luxe mag, maar dan wel verantwoorde luxe.
Duurzame zwembad tuin
Een duurzame zwembadtuin combineert luxe met milieuvriendelijkheid en is perfect voor wie verantwoord wil genieten. Kies voor een biologisch zwembad of een natuurzwembad dat het water zuivert met planten en biologische filters in plaats van chemicaliën. Gebruik energiezuinige pompen en verwarmingssystemen, zoals een warmtepomp of zonne-energie, om het energieverbruik te minimaliseren. Daarnaast kun je de tuin rondom het zwembad inrichten met inheemse planten, waterdoorlatende bestrating voor een goede afwatering en duurzame materialen voor terrassen en zitplekken. Zo creëer je een stijlvolle en ontspannen omgeving die bijdraagt aan een groenere wereld.
Een duurzame tuin ontwerpen en aanleggen?
Wil je meer tips voor je duurzame tuin of ben je benieuwd wat onze ontwerpers voor jou en je tuin kunnen betekenen? Neem dan via de button onderaan deze pagina contact met ons op.