Groendak of groen dakterras aanleggen? Dit zijn onze tips

In Nederland en België groeit de behoefte aan groene daken. Zowel bedrijven als particulieren kiezen steeds vaker voor een oplossing die past binnen het plan om in 2045 klimaatneutraal te zijn. In veel steden wordt deze keuze dan ook beloond. Denk aan subsidies die beschikbaar zijn in steden als Tilburg, Eindhoven, Antwerpen, Brussel, Amsterdam, Den Haag en Rotterdam.

Bij een groen dak wordt vaak gedacht aan een dak dat volledig en alleen met planten als sedum is bedekt. Dit hoeft echter niet het geval te zijn. Een groen dak kan evengoed een weelderige lust voor het oog zijn. Een plek die ontspanning biedt aan de gebruiker, zodat het meer aanvoelt als een dakterras, een tuin op hoogte als het ware!

Verschillende eisen

Om aanspraak te doen op een subsidie moet het project aan diverse eisen voldoen. Denk aan een minimale wateropslagcapaciteit en oppervlak. Zeker voor grotere daken ligt er een kans om verder te kijken dan alleen de beplanting en duurzaamheid met het aangename van het gebruik te combineren.

Meer dan een groen dak

Op de website van overheidsinstanties is weinig informatie te vinden over de verhouding groen op een groen dak. Daarom zochten we contact met de gemeente en kunnen dan ook bevestigen dat een groendak niet voor 100% uit groen hoeft te bestaan. Dit biedt mogelijkheden voor dakterras eigenaren. Denk bijvoorbeeld aan een parkachtige sfeer die je aan kunt brengen op het dak. Paden die verschillende zitplekken verbinden, die juist weer omgeven zijn door groen. Zo snijdt het mes aan meerdere kanten. Je maakt van een ruimte een plek waar je kunt genieten en tegelijkertijd bij kunt dragen aan het klimaat. Een groen dak heeft namelijk toegevoegde waarde als het aankomt op de isolerende waarde en bespaart dus energie. Daarnaast is het van invloed op de biodiversiteit van een stad en draagt het bij aan klimaatbestendig en dus toekomstgericht bouwen.

Het beplantingsplan van een groen dak

Een groen dak bestaat voor een groot deel uit beplanting. De samenstelling van deze planten is dan ook erg belangrijk. Niet alleen zijn er bepaalde planten die meer zuurstof produceren en dus goed passen binnen een adaptief klimaatbestendig dak, maar ook de samenstelling is belangrijk om elk seizoen een aantrekkelijk beeld te laten zien. Een goed doordacht beplantingsplan met aandacht voor wind, zon en droogte zorgt hier voor.

De constructie van het gebouw is een belangrijk uitgangspunt. Een daktuin met beplanting heeft al snel een belasting van 500 kg per m2. Dit heeft te maken met de beplanting en (met water verzadigde) grond of substraten die deze beplanting nodig heeft om te groeien. Plantenkennis is van belang om te bepalen welke planten waar geplaatst kunnen worden. Uiteraard dient er alsnog een constructeur te worden betrokken om de definitieve dakbelasting te bepalen of een constructie te optimaliseren voor de groene ambitie.

Heb je plannen voor een groen dak of dakterras? Zou je graag eens willen sparren over een ontwerp? Wil je advies over het toevoegen van luxe tuinmeubelen of heb je andere vragen? Ons team denkt graag met je mee. Neem contact op met de studio.