5 tips voor het inrichten van een dakterras

Binnen de tuinarchitectuur wordt het ontwerpen van een dakterras als een vak apart gezien. Wij denken daar als tuinarchitecten niet anders over. Het inrichten van een dakterras heeft vaak een andere aanvliegroute dan het ontwerpen van een tuin. In deze blog vind je een aantal tips die je helpen bij de aanpak.

Tip 1: Start met een analyse

Onze eerste tip is ook meteen de belangrijkste tip die we in dit blog met je delen. In de analysefase wordt namelijk het succes van een dergelijk project bepaald.

We starten met het analyseren van de bouwconstructie van het gebouw waarop het dakterras moet worden aangelegd. Een dak heeft namelijk vaak een beperkte en plekspecifieke draagkracht. Om de dakbelasting te bepalen moet je weten waar de draagmuren van de woning zich bevinden. Praat hiervoor met de architect van de woning en raadpleeg de bouwplannen. Wanneer je samen met de architect en de constructeur de analyse doet ga je op veilige wijze aan de slag. Ons advies: Vermijd alle risico’s en sla deze stap niet over.

In onderstaande afbeelding zie je een aantal van de conceptstappen om je een beeld te geven van de aanpak. Let op: er zijn nog een aantal andere stappen te doorlopen.

dakbelastingdakterras

Naast het analyseren van de bouwconstructie kijk je naar andere invloeden zoals de wind en de zon. Beiden kunnen een grote impact hebben op de beplanting en bodem. Daar gaan we bij tip 4 verder op in.

Tip 2: Bepaal de sfeer

Welke sfeer wil je met het dakterras uitstralen? Dit is een vraag die je jezelf voorafgaand aan het tuinontwerp kunt stellen. We kunnen ons goed voorstellen dat het lastig kiezen is. Er is zoveel moois te maken van een dak. Toch is het goed om al een helder beeld te scheppen en je te verdiepen in de verschillende mogelijkheden. Misschien heb je in het buitenland inspiratie opgedaan en of heb mooie sfeerbeelden op internet gevonden? Het maken van een moodboard kan helpen bij het maken van de keuze. Weet je niet waar je deze sfeerbeelden zoekt? Kijk dan eens op onze Pinterest.

Waarom is deze keuze belangrijk? Dat is eenvoudig te verklaren. De verschillende keuzes die je maakt bepalen de sfeer van het dakterras. Bij een modern landelijk ontwerp of een dakterras in Ibizastijl ga je uit van een ander concept. Denk bijvoorbeeld aan het verschil in de materiaal- of beplantingskeuze, die voor een een groot deel de sfeer bepalen.

StudioREDD_tuinarchitect_tuinontwerp_dakterras_penthouse_tilburg_2_

Tip 3: Denk na over de verbinding tussen woning en dakterras

Design komt pas echt goed tot zijn recht wanneer verbindingen zijn gelegd. Bijvoorbeeld de verbinding tussen dakterras en woning. Er zijn verschillende manieren waarop je dit kunt realiseren. Je kunt ruimten visueel en ruimtelijk verbinden.

De materiaalkeuze, het kleurgebruik, patronen en stijl spelen hierbij een belangrijke rol. Voor alle tips verwijzen we je graag naar een blog die we eerder schreven. In deze blog hebben we een greep gedaan uit elementen die een belangrijke factor vormen bij het verbinden van interieur en exterieur.

Tip 4: Zorg voor de juiste beplanting en voeding

Wanneer je in kaart hebt gebracht hoe de wind en zon het dakterras benaderen, dan kun je een keuze voor de beplanting en bijbehorende locaties maken. In het beplantingsplan maak je de keuze voor beplanting die past bij deze invloeden. Denk aan planten die makkelijker in de schaduw groeien en tegen de, soms, harde weersomstandigheden kunnen.

StudioREDD_tuinarchitect_tuinontwerp_dakterras_penthouse_tilburg_1
Op basis van deze conclusies weet je ook welke bodemsoort je moet gebruiken en hoe je deze moet verrijken om te zorgen voor optimale beleving en groei. Je maakt hiervoor gebruik van substraten. Je hebt nou eenmaal geen voedingsbodem van moeder natuur, en zult deze zelf moeten creëren. Ook wij schakelen hiervoor specialisten in en laten ons adviseren over het te gebruiken substraat en passende hoeveelheid.

Tip 5: Ontspan!

Een dakterras ontwerp je vooral om ervan te kunnen genieten. Een van de voorwaarden om te kunnen genieten is het vergezicht dat je hebt vanaf je dakterras. Houd er in het ontwerp dan ook rekening mee dat je dit uitzicht bijvoorbeeld niet blokkeert met planten of andere hoge objecten, maar toch ook beschut kunt zitten.

StudioREDD_tuinarchitect_tuinontwerp_dakterras_penthouse_tilburg_3_
Wil je wat extra comfort op jouw dakterras? Dan zijn er verschillende mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van een Jacuzzi of buitendouche voor de optimale ontspanning. Houd ook bij het inrichten van een wellness de dakbelasting en bouwconstructie in acht. Betrek de constructeur bij jouw plannen, zo vermijd je een hele hoop risico’s.

We hopen dat je met deze tips een start kunt maken met de voorbereiding van het dakterras. Wil je hier graag eens professioneel over sparren, dan denken we graag met je mee. Neem contact op met onze ontwerpers.