Dakterras aanleggen? Dit zijn onze tips

In grote steden is de ruimte schaars. Hoogbouw zorgt ervoor dat er meer mensen kunnen wonen en werken. Daarmee is de groei van het aantal dakterrassen enorm toegenomen. Heb je nou ook zo’n dakterras, maar weet je niet waar te starten? Dan is deze blog zeker wat voor jou.

Begin niet zomaar

Is er bij de bouw van het huis een ruimte ingericht voor een dakterras? Dan is de vergunning vaak het aanleggen van het dakterras al voorzien. Check dit altijd voordat je start. In de sommige gevallen heb je een omgevingsvergunning nodig voordat je kunt starten. Ga je toch aan de slag, dan neem je het risico dat je het dakterras weer af kunt breken. Bij de aanvraag van de vergunning houd je rekening met de omgeving. Past dit in het bestemmingsplan, zijn de buren akkoord? Dan kun je starten met de berekeningen.

De berekeningen

Wanneer je een dakterras in wilt richten worden er waarschijnlijk verschillende zware objecten geplaatst. Denk bijvoorbeeld aan een buitenkeuken, de beplanting of een jacuzzi. Voor het bepalen van de plaatsing dient het draagvermogen van het oppervlak te worden gemeten. Een dak is namelijk berekend op variabele belasting. Bij het plaatsen van objecten komt daar nog een puntlast bij. Dit bepaalt o.a. het totale draagvermogen. Een constructeur kan je hierbij helpen.

Subsidie daktuinen

Kies je niet voor een dakterras, maar een daktuin? Vraag dan zeker bij de gemeente op of je in aanmerking komt voor een subsidie. Groene daken dragen namelijk bij de klimaatbestendigheid van het stedelijk gebied. Zowel particulieren als bedrijven kunnen gebruik maken van deze subsidie. Een minimale voorwaarde bij de aanleg van de een groen dak is dat het ontwerp, de aanleg en het onderhoud worden uitgevoerd door een erkend bedrijf.

Verbinding van binnen en buiten

Het dakterras grenst meestal aan een bepaalde ruimte, bijvoorbeeld een slaapkamer of keuken. Wil je deze beiden ruimtes verbinden met elkaar? Dan zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Vanuit de slaapkamer wil jij het beste uitzicht hebben. Zorg dan dat mooie blikvangers binnen het zichtveld staan. Beschikt het dakterras over een mooie panoramaview? En is deze vanuit binnen zichtbaar? Dan wil je dit natuurlijk behouden. Plaats objecten zo, zodat het zicht gewaarborgd blijft.

Ook door de materiaalkeuze en styling zijn ruimtes met elkaar te verbinden. Denk bijvoorbeeld aan het doortrekken of matchen van de vloer en het gebruik van kleuren (dezelfde of juist contrasterende) die ook binnen zijn toegepast.

Houd rekening met weersinvloeden

Ga je een dakterras aanleggen? Dan zul je zeker in Nederland rekening moeten houden met afwatering. Het water moet weg kunnen vloeien. De keuze van ondergrond is hier dus zeker van belang. Het oppervlak dient voldoende open punten te hebben. Zo houd je droge voeten een voorkom je wateroverlast.

Dan is de kans groot dat je kiest voor meubilair en beplanting om het dakterras in te richten. Voor beiden geldt dat weersomstandigheden een rol spelen bij jouw keuze. Ga je voor meubels en aankleding shoppen? Informeer dan altijd naar het verweer van de gebruikte stoffen. Buitenmeubilair hoeft namelijk esthetisch gezien echt niet meer onder te doen, maar het juiste materiaal is wel van belang.

Ook beplanting moet tegen een stootje kunnen. In Nederland heeft de wind, maar ook regenval een flinke invloed op de beplantingskeuze. In warmere landen is het juiste weer de hitte en droogte waar de beplanting op aan wordt gepast. Beregening kan hier zeker een uitkomst bieden. Zo krijgt de beplanting op het juiste moment, de juiste hoeveelheid water.

Er zijn dus heel wat zaken waar je rekening mee kunt houden, zodat jij straks optimaal kunt genieten van het dakterras. Zou je daar graag eens over willen brainstormen? We hebben een team van ontwerpers voor je klaar staan. Geef ons gerust een belletje of stuur een mail.