5 tips om de tuin en interieur te verbinden

Design komt pas echt goed tot zijn recht wanneer verbindingen zijn gelegd. Bijvoorbeeld de verbinding tussen tuin en interieur. Er zijn verschillende manieren waarop je dit kunt realiseren. Je kunt ruimten visueel en ruimtelijk verbinden zoals we in bijna al onze projecten doen.

Tip 1: Kleurgebruik

Kleur is een belangrijke factor wanneer je het interieur met de tuin wilt verbinden. Het beïnvloedt de sfeer van de tuin en het interieur en heeft dus een grote invloed op de ruimte. Het kleurgebruik is dus belangrijk, maar niet eenvoudig. De kleurkeuze is erg persoonlijk.

Houd jij bijvoorbeeld van een minimalistische stijl? Kies dan voor een neutrale basiskleur en vul deze eventueel aan met een contrasterende kleur. Deze kleuren laat je zowel in het interieur als de tuin terugkomen. Zo leg je de verbinding.

Dit geldt voor het gebruik van producten, materialen en grondstoffen. Zo kun je bijvoorbeeld synergie creëren door het materiaal van de vloer door te trekken naar de tuin. Dat doe je door te kiezen voor bestrating in het zelfde kleurenpalet of zelfs exact dezelfde keramische tegels die er nu voor binnen én buiten zijn. De kleur van het materiaal zorgt voor de optische verbinding.

Tip 2: Motieven en patronen

In de kleuren kun je dynamiek aanbrengen door te kiezen voor bepaalde patronen en motieven. De kleuren in het patroon stem je af op de basiskleuren en de kleuren van de omgeving. Denk bijvoorbeeld aan de kussens die gebruikt worden bij de loungeset of een visgraat in de vloer. Wanneer de patronen op deze kussens zowel buiten als binnen hetzelfde zijn leg je al een verbinding tussen deze beiden. Door herhaling van het patroon kun je de tuin ook optisch groter laten lijken. Maak het echter niet te druk, houd het helder en rustig.

Tip 3: Technologie

Bij een verbinding denk je vaak aan kleur en stijl. Echter zijn er ook andere verbindingen te leggen. Zo maken wij veel gebruik van Domotica, een systeem waarbij al je apparaten met elkaar in verbinding staan. Het systeem zorgt voor woongemak, het is namelijk aan te sturen met een smartphone of tablet. Heb jij zo’n geïntegreerd systeem in je tuin? Dan kun je tijdens het loungen jouw favoriete muziek of film opzetten. Ook bedien je op afstand de verlichting of heaters in het plafond om de tuin extra sfeer en warmte te geven.

Tip 4: Verlichting

Domotica in de tuin biedt je de mogelijkheid om de verlichting aan te sturen. Bij het verbinden van interieur en de tuin heeft verlichting ook een belangrijke functie. Met verlichting breng je namelijk extra diepte aan in de tuin. Door het aanbrengen van spots onder bomen maak je de tuin optisch groter. Je versterkt hiermee de beleving van diepte vanuit het huis. Door het verlichten van de bomen en beplanting kun je verschillende sfeervolle ruimten in de tuin creëren. Overweeg ook om bepaalde specifieke onderdelen van de tuin (subtiel) uit te lichten, zoals waterpartijen. Zo voeg je extra dynamiek toe aan de tuin en is er ook ‘s avonds een gevarieerde beleving in de tuin.

StudioREDD_tuinarchitect_tuinontwerp_kantoortuin_Tilburg_3

Tip 5: Stijl

Eerder spraken we bij kleur al over stijl. Heb jij een voorkeur voor een bepaalde stijl en komt deze in je interieur terug? Bijvoorbeeld modern landelijk of minimalistisch? Dan adviseren we je om deze stijl, met bijvoorbeeld de hulp van de voorgaande tips, door te trekken naar de tuin. Zo leg je de visuele verbinding tussen beide ruimten en betrek je de tuin bij de woning.

In deze blog hebben we een greep gedaan uit de elementen die tuin en interieur met elkaar verbinden. Alle elementen die je voor het ontwerpproces in kaart kunt brengen. Het is altijd goed om te weten wat je wilt, al kan een tuinarchitect je daar natuurlijk goed bij helpen.

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden om uw tuin en interieur te verbinden? Neem dan via onderstaande wegen contact met ons op.