Tuintrends voor 2017

De tuintrends voor 2017, wat mogen we verwachten? Vorig jaar schreven we al over de tuintrends voor 2016. We maken er een een traditie van en hebben de volgende vraag uitgezet bij onze tuinarchitecten: “Welke tuintrends zien we in het komende jaar terug?”. De belangrijkste trends lees je in onderstaande blog.

Tuintrend 1: Materialen ontwikkelen zich door

Natuurlijk proberen we vernieuwend te zijn in ons trendrapport. Echter trappen we de blog af met een trend die vorig jaar ook in onze blog stond. We schreven over “binnen is buiten en buiten is binnen”. Ook in 2017 zet deze tuintrend door. De inrichting van de tuin is op vele vlakken niet meer te onderscheiden van het interieur. De technieken achter het productieproces van de materialen van o.a. verlichting, meubilair en ondergrond ontwikkelen zich stevig door. Dit komt het comfort en de uitstraling absoluut ten goede.

Ga jij het komend jaar nog aan de slag met de inrichting van de tuin? Bedenk je dan dat er veel mogelijk is en dat je de plastic producten gerust kunt laten staan.

Wat te denken van deze keramische kasseien? Een prachtig product dat slechts 2cm dik is.

kasseien voor de tuin
Afbeelding: Trivium Ceramics

Tuintrend 2: Behoefte aan puurheid

Comfort en uitstraling zijn nog steeds belangrijke uitgangspunten als aankomt op de materiaalkeuze. Daar voegen we in voor de tuintrends van 2017 puurheid aan toe. We zien dat er wordt gekozen voor een hoog afwerkingsniveau, maar het moet wel een natuurlijke en pure uitstraling hebben. De natuur dient daarom steeds vaker als inspiratiebron bij de zoektocht naar producten. Denk aan producten als natuursteen, klinkers of hout.

Deze pure uitstraling zien we ook terug in het beplantingsplan. Ondanks dat er nog steeds veel tijd wordt gestoken in de compositie mag het wat minder gestructureerd en gepolijst. De natuur groeit nou eenmaal op een bepaalde manier en dit zien we ook terug in de tuin. We verwijzen voor deze natuurlijke stijl graag naar de ontwerpen en beplantingsplan van Piet Oudolf, die het ontwerpen van een “natuurlijke tuin” als geen ander beheerst.

Tuintrends voor 2017 - Beplanting natuurlijke tuin

Tuintrend 3: Work hard, play hard

We beseffen allen steeds meer dat de woonomgeving een plek is om tot rust te komen. Niet alleen richten we daar het huis op in, maar doen we hetzelfde met de buitenruimte. Zo zien we dat er langzaamaan meer en meer van het budget wordt uitgegeven aan wellness, zowel groot als klein. In kleinere tuinen is vaak ruimte voor een jacuzzi of buitendouche, bij de grote tuinen wordt steeds vaker gekozen voor meerdere wellnesselementen. Denk aan een tuin met zwembad, een zwemvijver of sauna in de tuin.

Wellnesstuin Haren

Tuintrend 4: We houden de handen liever schoon

We genieten allemaal graag van een mooie tuin, maar ieder weekend met de handen in de klei en het gras maaien.. dat liever niet. De keuze voor een onderhoudsarme tuin wordt ieder jaar populairder. Vroeger werd bij een dergelijke tuin gedacht aan een tuin waar het grootste deel bestraat is. Ten eerste gaat dit ten koste van de groenbeleving in de tuin, ten tweede moeten we door klimaatverandering rekening houden met de afwatering in de tuin.

Wanneer je toch een mooie seizoensbeleving en een groen aanzicht wilt adviseren we te kiezen voor een beplantingsplan dat jaar rond interessant blijft. Zo zijn bijvoorbeeld siergrassen in de winter nog steeds een lust voor het oog en zorgen ze dat de bodem bedekt blijft.

Bij tuintrend 2 meldden we al dat er veel behoefte is aan puurheid en dat het beplantingsplan ook steeds vaker is ingericht op de natuurlijke groei van planten. Minder gestructureerd, maar zeker niet minder mooi. Deze manier van ontwerpen levert ook een onderhoudsarm tuinontwerp op.

wellnesstuin koekangen

Tuintrend 5: Nu genieten, niet morgen

Zijn we ongeduldig geworden of leven we juist in “het nu”? Als we kijken naar de voorgaande trend, dan lijkt het laatste het geval te zijn. We proberen meer van dag tot dag te leven en te genieten van het moment. Vanuit onze opdrachtgevers krijgen we steeds vaker de vraag of we een volwassen tuin willen opleveren. Dat betekent dat de beplanting volgroeid wordt geplaatst. Het grote voordeel van deze oplevering is dat er direct van de tuin kan worden genoten, zonder te wachten totdat de beplanting tot groei komt. Dit heeft wel als gevolg dat de beplanting eerder aan vervanging toe is. Maar dat lijken we voor lief te nemen.

tuinarchitect_villatuin_aerdenhout
Wanneer we alle tuintrends voor 2017 nog eens doorlezen is er een duidelijke rode draad te ontdekken. We willen meer genieten! We zijn een hardwerkend volk, maar er moet zeker ruimte zijn om te ontspannen. In de afgelopen jaren is de tuin daar ook belangrijk onderdeel van geworden en dat aandeel zal in het komend jaar alleen maar groter worden.

Wil je meer tips ontvangen of ben je benieuwd welke tuintrends we voor 2017 nog meer hebben gespot? Schrijf dan in op onze nieuwsbrief of neem via onderstaande wegen contact op en stel jouw vraag aan ons.