Tuintrends voor 2018

Wat zijn de tuintrends voor 2018?

Een vraag die we graag beantwoorden. Het team van Studio REDD bestaat uit specialisten. Ieder jaar doen we een vragenronde met de vraag; “Welke trends zie jij binnen jouw vakgebied en expertise?” We schrijven er voor onze trouwe volgers een blog over en lichten de laatste tuintrends voor 2018 toe.

Tuintrend 1: De culinaire kooktuin

We horen je denken “Die moestuintjes…dat is toch allang geen tuintrend meer?” Je hebt gelijk, de moestuin heeft al jaren geleden zijn intrede in de tuin gemaakt en is voor velen niet meer weg te denken. Vandaar dat we ook kiezen voor de benaming “kooktuin”, een tuin die van alle gemakken is voorzien. In de kooktuin vindt je naast groente en fruit ook eetbare bloemen en verse kruiden. Het buiten koken bestaat in deze tuin uit veel meer dan een zomerse bbq, er is ruimte voor culinaire hoogstandjes. De buitenkeuken wordt steeds meer uitgebreid en zelfs buitenhaarden hebben een kookfunctie. Zo zit je ook in de winter lekker warm buiten en kun je zelf een grote mok met coco opwarmen. Als het aan ons ligt…dekken die tafel!

tuintrends voor 2018

Tuintrend 2: Verticaal groen

Deze woontrend heeft ook zijn weg naar buiten gevonden; het plaatsten van verticaal groen. Architecten passen steeds vaker “groene gevelbekleding” toe. Wereldwijd worden gebouwen bekleed met beplanting en mossoorten. Zo wordt het aanzicht in de straten steeds groener. Ook in de tuin zien we deze groene wanden de komende jaren steeds vaker terug.

Wanneer het verticaal groen in meerdere ruimtes, zowel in huis als buitenshuis, wordt toegepast kan ook de verbinding worden gelegd tussen binnen en buiten. Het leggen van deze verbinding tussen binnen en buiten zie je regelmatig, in verschillende vormen, verschijnen in onze blogs en trends.

Tuintrend 3: Natural RAW materiaalgebruik

De industriële look kennen we al een tijdje uit de interieurwereld. Ook in de tuin zien we deze stijlkeuze steeds vaker terug in de materialen. Mensen staan steeds meer open voor een ruw karakter in materiaalgebruik. Denk aan het gebruik van gekloofd Belgisch hardsteen en gevlinderd beton voor de gevel en vloer. Hetzelfde geldt voor de keuze van hout en barnwood (gevelbekleding) en het gebrande hout (Zwarthout). Producten die de tand des tijds goed doorstaan en vaak nog mooier worden naarmate de tijd verstrijkt. Allen geven ze de tuin een rauwe look die vaak ook samengaat met het interieur.

In de tuin vinden we ook steeds vaker hand-made producten terug. Zeker nu er meer budget vrij wordt gemaakt voor de tuin hebben we weer ruimte om naar ambachtelijke producten te kijken. Denk bijvoorbeeld aan hand-made potten en bakken. Een ontwikkeling die zeker niet misstaat in de tuintrends voor 2018.

Bekijk ook ons project in Villatuin aan de kust.

Tuintrend 4: Structuur wordt belangrijker

Deze tuintrend gaat erg goed samen met de bovenstaande tuintrend “Natural RAW”. Bij de beplantingskeuze wordt normaliter sterk gefocust op kleur en bloei. Volgens onze tuinontwerpers is de structuur van de plant een belangrijke eis. Kleur en bloei zijn in sommige situaties hieraan ondergeschikt. De structuur van de plant kan namelijk uitstekend versterkend werken op het materiaalgebruik in de tuin om een ingetogen, natuurlijke en industriële look te realiseren. Pionierssoorten en ‘’oerplanten’’ lenen zich hier goed voor. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van siergrassen, varens en bladplanten zoals de Acanthus mollis en de Hydrangea quercifolia

Tuintrend 5: Leefgenot is een must-have

Inmiddels is de prinsjesdag 2017 achter de rug. Koning Willem Alexander bracht het nieuws dat we volgens ons allemaal al wel voelden, het bijten op een houtje is voorbij en er gloren weer mooie tijden als het aankomt op de koopkracht. Dat zien we ook terug in de tuin. Het inrichten van de buitenruimte is onmisbaar bij het vergroten van het leefgenot. Die buitendouche of sauna in de tuin mag er weer zijn.

Tuintrends zijn natuurlijk slechts trends. Studio REDD geeft de voorkeur aan een tijdloos en duurzaam tuinontwerp. Tuintrends krijgen daarin een mooie plek als ze passen binnen het tijdloze karakter van de tuin.

tuinarchitect knokke dakterras
Zwarte tuin met zwembad

Meer weten over de tuintrends voor 2018? Neem dan gerust met ons contact op voor een vrijblijvende brainstormsessie. Wil je onze trends van de afgelopen jaren nog eens lezen? Klik dan op: 2016 of 2017.