Hooikoortsvrije tuin: reëel of utopie?

Ruim één miljoen Nederlanders zijn ieder jaar de klos. Vanaf februari lopen ze al rond met rode ogen, schrapen ze de keel en niezen ze zich ondersteboven. Inderdaad, ze hebben last van hooikoorts. De één heeft het wat erger dan de ander, maar dat het vervelend is, dat staat vast.

Vanuit onze opdrachtgevers krijgen we regelmatig de vraag of we bij de aanleg van de tuin rekening willen houden met de hooikoortsklachten. Is deze vraag reëel of is het een utopische gedachte om een hooikoortsvrije tuin te hebben?

De oorsprong

Zodra pollen de slijmvliezen bij hooikoortspatiënten binnendringen slaat het immuunsysteem op hol. De pollen zijn afkomstig van diverse bomen, grassen en bloesems, bij jou in de buurt. De reactie op deze binnendringers is een verstoorde productie van histamine, hetgeen irritatie op de slijmvliezen veroorzaakt. Je kunt daar natuurlijk ieder jaar medicijnen voor slikken, maar kun je ook maatregelen nemen in jouw tuin?

Het beplantingsplan

Het beplantingsplan vormt een belangrijke factor binnen het tuinontwerp. De uitstraling van de tuin valt of staat met een goed beplantingsplan, maar in dit geval kan het ook de uitkomst bieden wanneer je zoveel mogelijk snottervrij van de tuin wilt genieten.

Natuurlijk is het sterk per persoon afhankelijk en heb je geen invloed op de tuin van de buren, maar het doen van een allergietest geeft je inzicht in welke pollen je moeilijk kunt verdragen en welke planten je dan ook moet mijden. Aan de hand van de allergietest is dan ook de beplanting in de eigen tuin te bepalen.

Tips voor een beplantingsplan

Onze tips:

  • Een prachtig gazon is een lust voor het oog, maar de graspollen veroorzaken de nodige klachten. Kies je toch voor een gazon? Zorg dat het gras voor de bloei wordt gemaaid, het liefst door iemand zonder hooikoorts. Ook kun je de hoeveelheid gras beperken en kiezen voor prachtige tegels die jouw tuin een exclusieve look geven. Denk bijvoorbeeld aan Belgisch natuursteen.
  • Eiken, Berken, Populieren en Wilgen zijn bomen die over het algemeen voor flinke stress bij de hooikoortspatiënt zorgen. Kies bijvoorbeeld voor een Japanse Kers, Meidoorn of Tulpenboom. Ook de meeste naaldbomen veroorzaken weinig klachten.
  • Wellness in de tuin zoals een zwemvijver of zwembad vormen een plek waar je het minst last hebt van klachten.
  • Wij hebben dit niet getest, maar geloven zeker in de werking. Wanneer je honing of stuifmeelkorrels van de plaatselijke imker eet, ben je minder vatbaar voor klachten in relatie tot de lokale planten. Je kunt er dan ook voor kiezen om bij de inrichting van de tuin te kiezen voor planten die je ook in de omgeving terug vindt en dit combineren met het eten van honing uit de omgeving.
  • In het beplantingsplan werken we met verschillende lagen en plantsoorten. De tuin is zo in te richten dat de bloei van de planten niet tegelijkertijd plaatsvindt. Zo beperk je de klachten.
  • Besproei je tuin in de periode van allergie wat vaker. Dit voorkomt dat de stuifmeelpollen minder snel opwaaien.

Garanties kunnen we niet geven, maar we hopen dat we je met deze tips een flink eind op weg hebben geholpen om jouw tuin zoveel mogelijk hooikoortsvrij in te richten. Het is dus geen utopie, maar wel van veel factoren afhankelijk.

Wilt u de tuin hooikoortsvrij maken of start u met de aanleg van de tuin en zoekt u tips? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen. We denken graag met u mee.