5 tips voor een kindvriendelijke tuin

De veiligheid in huis staat al jaren op de kaart. In Nederland wordt je volop geïnformeerd over dit onderwerp. Menig reclamespotje is er aan gewijd. Van het opbergen van schoonmaakmiddelen, het ophangen van rook- en CO2melders tot het afdekken van de stopcontacten. We horen echter weinig over de tuin. Stel dat je een tuin gaat aanleggen of renoveren, zijn er dan zaken waar je in het tuinontwerp al rekening mee kunt houden? Kortom: bestaat er een kindvriendelijk tuinontwerp?

Tip 1: Locatie woning versus locatie tuin

Het is misschien een rare titel voor een tussenkop, want de ligging van beiden zijn vaak al bepaald voordat je überhaupt met de tuin aan de slag gaat. Maar om een tuin kindvriendelijk te maken is het eerste waar wij aan denken: zicht op de kinderen. In het tuinontwerp kun je dan ook rekening houden met het zicht vanuit de woning. De plekken in de tuin waar veel wordt gespeeld of die extra aandacht vragen plaats je in het zicht van de ouders. Denk bijvoorbeeld aan het zicht dat je hebt vanuit een keukenraam, schuifpui of erker. Tijdens het koken of de strijk kun je op deze manier eenvoudig op de kinderen letten.

Tip 2: Een kindvriendelijk beplantingsplan

Het komt vast niet als een verrassing wanneer we zeggen dat sommige planten giftig zijn en dus een gevaar vormen voor jonge kinderen. Dat wil niet perse zeggen dat je alleen een groot gazon kunt aanleggen, maar wel dat je van te voren de risico’s uit kunt sluiten door een goed en kindvriendelijk beplantingsplan te maken.

Wanneer er kinderen gebruik maken van de tuin houd je rekening met de plantenkeuze. Hetzelfde geldt overigens voor de aanwezigheid van huisdieren. Denk bijvoorbeeld aan planten die mogelijk giftig zijn, zoals de Blauwe regen, Buxus en Goudenregen. Ook moeten de planten tegen een stootje kunnen. Zo kiezen we met onze opdrachtgevers regelmatig voor siergrassen.

Misschien kies je er zelfs wel voor om een klein deel van de tuin in te richten voor de kinderen, zodat ze zelf kunnen tuinieren.

Meer weten over het maken van een beplantingsplan? Lees dan hier onze blog.

Tip 3: Kinderen houden van water

Wie kent het niet, als kind lekker door de sproeier rennen of met vriendjes uit de buurt een potje Splash ball spelen. Water is dikke fun voor de kinderen. In het tuinontwerp zijn verschillende waterelementen op te nemen. Laat de kinderen bijvoorbeeld genieten van een buitendouche, een mooie waterval of zelfs een zwemvijver.

Tuinarchitect Houten

Tip 4: Domotica in de tuin

De afgelopen jaren hebben we voor veel opdrachtgevers een wellnesstuin mogen ontwerpen. Vaak werd er gekozen voor een zwembad, zwemvijver of jacuzzi in de tuin. Ook bij deze wellnesselementen kan Domotica een belangrijke rol spelen wanneer het aankomt op de veiligheid in de tuin en dus het ontwerpen van een kindvriendelijke tuin.

Domotica maakt het met technische snufjes mogelijk om de tuin intelligent in te richten. Samen met een Domotica specialist bepalen de ouders de kaders van een dergelijk systeem. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan een seintje dat wordt verstuurd op het moment dat iemand langer dan 10 seconden onder water is. De ouders krijgen op dat moment een alarm en weten dat ze polshoogte moeten gaan nemen.

Meer weten of Domotica en veiligheid in de tuin? Lees dan onze hier onze blog.

Tip 5: een kindvriendelijke ondergrond

Als tuinarchitecten zijn we natuurlijk designpuristen. We vinden dat je van een tuin moet genieten in al zijn esthetische schoonheid maar ook dat de tuin praktisch goed moet passen bij het dagelijks (gezins)leven. Rondom trampolines of speeltoestellen is een zachte ondergrond vaak gewenst. De bekende zwart rubberen tegels zijn echter niet zo fraai. Gelukkig is er een alternatief. Rubberen speelvloeren in allerlei kleuren en motieven zijn leverbaar, van natuurlijk tot opvallend gekleurd.

Kies je toch voor een tegel? Kies dan voor een variant met een ruw oppervlak zoals bijvoorbeeld keramische tegels. Deze zijn ook krasvast.

Heb je plannen voor de renovatie of de aanleg van een tuin en wil je deze kindvriendelijk inrichten? Wij denken graag met je mee in de verschillende mogelijkheden. Neem contact met ons op.