De tuintrends voor 2019: de visie van onze tuinontwerpers

De tuintrends voor 2019

De tuintrends voor 2019; wat zien onze ontwerpers voor het volgende jaar aan trends? In deze blog delen we de visie van onze tuin- en landschapsontwerpers met je.

Tuintrend 1: meer ruimte voor “kleine wellness”

Aanhoudende hitte en flinke pieken in het kwik zorgen voor meer behoefte aan verkoeling. De vraag naar kleinere waterelementen als een plunge pool of buitendouche stijgt. Het zijn elementen waar je snel van kunt genieten en even door af kunt koelen. Ook een overkapping in de tuin zien we steeds vaker terug op het wensenlijstje. Voordeel is dat je er zowel in de warme als koude maanden van profiteert.

tuinarchitect knokke dakterras

Tuintrend 2: Intense kleuren

Aardse tinten vormden de afgelopen jaren de boventoon. Nu denken wij niet dat dit gaat veranderen. Wel zien we een aanvulling op deze look en maken intensere kleuren de intrede in de tuin. Het lijkt een aanvulling te zijn op de tuintrend die we in 2017 al benoemden: meer invloed uit uit het buitenland. De inspiratie voor meer kleurgebruik komt vaak voort uit reizen die zijn gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan het warme kleurgebruik dat je vaak in Mediterrane, maar ook Afrikaanse landen ziet.

Tuintrend 3: De klimaatadaptieve tuin

De derde tuintrend van 2019 heeft te maken met de prachtige en lange zomer die we achter de rug hebben. Wat we merken is dat de hitte bij particulieren vragen oproept om zo voor te kunnen sorteren op toekomstige warme zomers. Beregening, waterafvoer, de beplantingskeuze, maar ook wellness zijn daarbij belangrijke topics.

Steeds meer tuinen worden voorzien van automatische beregening. Op deze manier wordt de beplanting en het gazon op de juiste momenten van de juiste hoeveelheden water voorzien. Intensiteit van watergebruik maakt dan plaats voor gestructureerde watervoorziening. We zoeken naar een duurzame oplossing en zorgen dat er oplossingen zijn om het overschot van water, in de natte maanden, op te vangen en in de warme maanden te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van een ondergronds waterreservoir om zo te bufferen of het gebruik van slimme materialen, zoals waterregulerende bestrating.

Ook zien we in beplantingsplannen steeds vaker planten terug die goed tegen droogte kunnen en minder eisen stellen aan de bodem. Daardoor houden de planten voeding ook langer vast.

Tussen de tuintrends voor 2019 zitten vast en zeker trends waar je over na gaat denken. Wil je nou eens verder sparren met onze ontwerpers welke intense kleuren dat je moet kiezen of hoe je de tuin klimaatadaptief inricht? Laat het ons weten en neem contact op.