Adbijpoort trappistinnenklooster historie

Moderne kloostertuin

Koningsoord is een grote nieuwbouwontwikkeling met respect voor het verleden en volop ruimte voor ontwikkelingen voor de toekomst.
Vastgoedontwikkelaar Heijmans vroeg ons hierbinnen mee te werken aan het ontwerp van de binnentuin voor een nieuw royaal appartementencomplex: Abdijpoort. De gezamenlijke, besloten binnentuin is voor alle bewoners een verlengstuk van hun woning.

Als start van het proces maakten we analyses van de plek en het omringende landschap. Het oude klooster als hart en naamgever van de wijk intrigeerde ons. Het gaf uiteindelijk zelfs de inspiratie om dit nieuwe appartementencomplex te voorzien van een binnentuin geïnspireerd op het concept van een klassieke kloostertuin. Een moderne interpretatie van een klassieke kwaliteit.

Binnentuin met royale borders

De binnentuin vormt voor alle bewoners een belangrijk dagelijks deel van het uitzicht.
Een kwaliteit die vanaf verschillende hoogtes beleefd gaat worden. Zo kom je bij binnenkomst door de tuin, om bijvoorbeeld je fiets weg te zetten, en kijk je even later vanaf je balkon van eroverheen.

Dit gaf ons aanleiding om de sterke geometrische structuur waar een kloostertuin om bekend staat, te verrijken met extra grote borders en zelfs een centrale ontmoetingsplek. Een combinatie van het concept van een klassieke kloostertuin met een moderne tuin vol grote borders en gazon. Een groene kamer om even rustig te zitten. Een visie die ook onze opdrachtgever erg aan sprak en waar Daan Janssen over werd geinterviewd in de speciale verkoopbrochure.

Ontwerp binnentuin Abdijpoort Berkel Enschot

Seizoensbeleving

Naast de ontmoetingsplek voorzien we ook een rondgang, zodat je dichtbij de borders kunt komen. De verharding van klinkers en gestabiliseerd fijn grind past perfect binnen het karakter van een oude kloostertuin en is uiteraard ook rolstoelvriendelijk. De beplanting in de borders bestaat uit een rijk pallet van siergrassen, vaste planten en sierheesters die door de seizoenen een steeds wisselend beeld geven. Centraal hierin staat een grote meerstammige boom als hart van de ontmoetingsplek, de binnentuin en zelfs het hele complex.