tuinontwerp grachtentuin Amsterdam waterelement

Binnen en buiten verbinden

Het belangrijkste doel van het tuinontwerp voor deze grachtentuin is het leggen van de verbinding van binnen naar buiten. Op deze unieke plek aan de gracht doen we dit middels een aantal strategisch geplaatste meerstammige bomen en een centrale blikvanger; een bijzonder waterelement.

Het waterelement bestaat uit twee delen. Eén deel bevindt zich langs een oude met zink beklede tuinmuur. Hier ligt het begin van de waterloop die een natuurlijke overgang naar de tuin maakt. Aan het einde kabbelt het water vervolgens in het tweede deel; een laag en breed waterelement die in de dwarsrichting van de tuin is geplaatst. In het zicht van binnen naar buiten vormt dit het centrale punt van de tuin. Naast het rustige geluid van het kabbelende water is dit waterelement ook erg aantrekkelijk voor vogels.

Op de vloer ligt wisselend een patroon van klinkers voor de terrassen en fijn grind rondom het waterelement. Het patroon van de klinkers is in blokverband in de lengterichting van de tuin gelegd waarmee het zowel in kleur als de legrichting aansluit op de vloer binnen. Het grind vormt een mooie afwisseling en is door zijn fijne ronde karakter zelfs met blote voeten te belopen.

Rondom het waterelement tenslotte zijn strategisch een aantal meerstammige bomen opgenomen. De karakteristieke vorm geeft zowel ruimte onder de kroon alsook beschutting boven de kroon tegen inkijk van buren rondom. De stammen staan zo geplaatst dat ze de diepte van de ruimte versterken én er voor zorgen dat de routing naar achteren subtiel naar links en rechts afbuigt, waardoor er meer spanning ontstaat. De beplanting van deze grachtentuin is in nauwe afstemming met de opdrachtgever opgebouwd uit een basis mix van siergrassen en vaste planten aangevuld door hortensia’s voor een beleving door het hele jaar.

tuinontwerp grachtentuin Amsterdam glazen pui

Overkapping voor lange (zomer)avonden

De beëindiging van deze grachtentuin is een overkapping die we samen met Maxim Winkelaar hebben ontworpen. De voorzijde is zoveel mogelijk open met alleen links en rechts een tweetal lamellen schermen. Achter deze schermen bevinden zich namelijk aan de ene zijde een kleine pantry met kastenwand en aan de andere zijde een centraal opgestelde gashaard. Dwars hiertussen staat een lange tafel waar heerlijk kan worden gedineerd.

Aan de wanden is zoveel mogelijk van het oorspronkelijk oude metselwerk in het zicht gelaten en in het dak is een grote lichtstraat opgenomen om zoveel mogelijk van het daglicht binnen te laten. Een heerlijk plek voor lange (zomer)avonden om terug te kijken op de tuin en de woning. Een prachtig decor van oude trapgevels en een tuin vol privacy om in te genieten. Misschien wel het mooiste plekje in Amsterdam?

Tuin met overkapping voor grachtenpand