Landschapstuin Gelderland
In een weids landschap waar voorheen weilanden waren, zijn een aantal kavels ontwikkeld. Onze opdrachtgever kocht er één van en heeft plannen om daar een prachtige woning neer te zetten.
Aan ons de vraag om de nu nog compleet lege buitenruimte rondom de woning in te richten tot een landschapstuin waarin woning en landschap worden verbonden.
Stijl: Natural RAW
Architect: Buro van den Dool
Oppervlakte: 5009 m2
Verbonden met het landschap
De wens is om de tuin landschappelijk en natuurlijk te houden, zodat het huis echt in het landschap komt te staan en opgaat in de omgeving. Aan de achterzijde wil de opdrachtgever graag een open karakter richting het landschap. Aan de voorzijde juist een gesloten karakter, zodat door middel van een groene buffer het huis afgescheiden is van de weg die er voorlangs loopt.
Aan de voorkant van het huis is een brug gemaakt om vanuit de weg, over de sloot heen, op de kavel te komen. De oprit bestaat uit halfverharding, wat waterdoorlatend is en voor een natuurlijke sfeer zorgt. Hier is plaats voor een ruime parking en er is toegang tot de parkeerkelder onder het huis. Zwevende platen van beton bepalen het beeld van de routing richting de voordeur. Hiermee wordt het bestaande hoogteverschil opvangen. Ook zorgt de materiaalkeuze voor rust en eenheid.
Zwembad in natuurlijke look en feel
Rondom het huis is een strak kader gemaakt met een verharde vloer. Een mooi contrast met de zachte en natuurlijke materialen zoals hout, die verder in het project zijn gebruikt. Er is gekozen voor een aantal wellness elementen. In de tuin zal onder andere een zwembad geplaatst worden. De kleurkeuze van de tegels in het zwembad is daarbij zo gekozen dat die het bad een natuurlijke look en feel geeft.
Ook de houten vlonder rondom het zwembad en de halfverharding dragen hieraan bij. De jacuzzi gaat mooi op in omliggend groen, waardoor je geborgen kan zitten en tegelijkertijd toch kan wegkijken over het landschap. Ben je benieuwd hoe we de inpassing van een zwembad en of jacuzzi in detail aanpakken, lees dan hier verder over onze wellnesstuinen.
Landschapstuin met hoogteverschillen
Het landschap zelf heeft veel hoogteverschillen en de woning ligt hier deels verdiept in. De slaapkamers bevinden zich bijvoorbeeld gedeeltelijk onder het niveau van het maaiveld. Om via de ramen toch genoeg daglicht binnen te laten komen, hebben we rekening gehouden met de beplanting aan deze kant van het huis.
De grond die vrijkomt bij het uitgraven van het zwembad zal worden gebruikt om de hoogteverschillen op te vangen en ze een natuurlijk verloop te geven. Bijkomend voordeel is dat er geen zand afgevoerd hoeft te worden; een duurzame manier van omgaan met lokale materialen.
Verschillende sferen van beplanting
Rondom de woning hebben we gecultiveerde beplanting geplaatst. Een combinatie van vaste planten, siergrassen en bloembollen, waarbij er jaarrond beleving is. De grote diversiteit aan planten en de beleving in elk seizoen heeft niet alleen esthetische voordelen; ook de biodiversiteit vaart er wel bij.
Hoe verder je vanuit de tuin richting het landschap komt, hoe meer de beplanting uitvloeit. Er is een ruig grasland gemaakt met bloemmengsel. De looppaden bestaan uit gemaaid gras, waardoor je een prachtige looproute krijgt door de eigen tuin.
Zitkuil met uitzicht over het landschap
In het grasland bevindt zich ook een zitkuil met vuurpit. De zitkuil wordt omgeven door een rond element van beton. Een heerlijke, beschutte plek met vrij uitzicht over het landschap. Aan de rechterkant van het perceel is een bestaande bosschage waar een looppad doorheen is gemaakt. Zo ontstaan er op verschillende plekken diverse belevingen in de tuin en in het landschap.
Tenslotte zal er een natuurlijke poel gemaakt worden ten behoeve van de biodiversiteit. Door deze poel zal er in het landschap een micro klimaat gecreëerd worden. Een natte zone vraagt namelijk om een ander type beplanting. Hier zullen tal van vogels en andere dieren op af komen. Bij de poel komt ook een zitbank van beton. Deze zal onderdeel zijn van de wandelroute door het landschap. De strakke vorm is daarbij een knipoog naar de architectuur van de woning.
Een prachtig project waarbij verbinding tussen woning en landschap centraal staat. In de architectuur van de woning is hier rekening mee gehouden. Het huis heeft een zichtlijn naar het landschap. Zo ontstaat er een eenheid tussen natuur en architectuur.
Benieuwd hoe we ook jou kunnen helpen met het inpassen van je woning in het landschap?
Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op.