Inspiratie en programma buitenruimte

De inspiratie voor het tuinontwerp komt voort uit de natuurlijke schoonheid van het omringende landschap en de contouren van de voormalige woning en tuin die op het perceel stond. Dit vormt de basis voor het nieuwe droomhuis en een tuinontwerp dat zowel modern als landelijk aanvoelt en perfect aansluit bij het nieuwe droomhuis van de familie.

Het programma voor de buitenruimte is gericht op het creëren van een veelzijdige, gebruiksvriendelijke en stijlvolle tuin die voldoet aan de wensen van de hele familie. Een informele oprit met voldoende parkeergelegenheid is hierin een belangrijke factor. Ook de inpassing van een zwembad en bijbehorende wellnessfaciliteiten voor ultieme ontspanning, mag niet ontbreken. Er is een groot gazon maar ook een speelbos met boomhut. Het speelbos gaan we verder aankleden met diverse belevingsvolle beplantingen en speelaanleidingen.

Tot slot is de tuin voorzien van beplanting die het hele jaar door aantrekkelijk is en zijn huidige bomen en groenstructuren ingepast om het natuurlijke karakter van het perceel te behouden.

Visie

Het ontwerp van de tuin legt de nadruk op de relatie met het omliggende landschap, waarbij zichtlijnen door bestaande groenstructuren een optimaal uitzicht bieden. Een schillensysteem met verschillende onderhoudsniveaus zorgt voor een vloeiende overgang van woning naar landschap, met terrassen, tuinen en gazons die geleidelijk overgaan in het natuurlijke landschap.

Bij aanvang van het project, dat startte met een uitgebreide inventarisatie en boombeoordeling, werden achterstallig onderhoud aangepakt en groenstructuren opgewaardeerd. Hierdoor kunnen de groenstructuren zich tijdens de bouw herstellen, zodat de familie na oplevering direct kan genieten van de tuin.

Materialen en beplanting

Bij het ontwerpen van deze landschapstuin maken we gebruik van stoere en tijdloze materialen, zorgvuldig gekozen voor hun duurzaamheid en uitstraling. Het ingetogen kleurenpalet van deze materialen zorgt voor een rustgevende omgeving. Onze materiaalkeuze sluit goed aan op het materiaalgebruik van de woning, waardoor een natuurlijke overgang tussen binnen- en buitenruimtes ontstaat.

In deze landschapstuin speelt de Veldesdoorn een hoofdrol met zijn prachtige herfstkleuren, die de tuin in de nazomer laten oplichten. Daarnaast voegt de Hulst een vleugje winterpracht toe met zijn groene bladeren en felrode bessen.  De Hazelaar brengt de o zo natuurlijk ogende structuur in de tuin, maar biedt in de nazomer ook nog eens heerlijke hazelnoten. Samen zorgen deze planten voor een tuin die het hele jaar door boeit.

Beleving

Om de beleving te versterken, is de tuin rondom de woning ontworpen met verschillende hoogtes. Daarnaast zijn er watergangen en kikkerpoelen gerealiseerd die enerzijds een functie hebben voor de natuurwaarden, maar ook bijdragen aan de waterhuishouding van het gebied. Gezien de ligging van de tuin in een waterrijk gebied is het een belangrijk onderdeel waar we goed over nadenken. Ruimte voor het water (belangrijk in deze tijd) maar wel op een veilige manier voor de kinderen. De waterpartijen trekken verschillende soorten flora en fauna aan, wat de biodiversiteit vergroot en de tuin een levendig karakter geeft. Bovendien fungeren de watergangen als natuurlijke buffers tegen overtollig regenwater, waardoor wateroverlast in het omliggende gebied wordt verminderd.