Daktuin Leiden op de Meelfabriek

Tuinontwerp daktuin Leiden

Onze opdrachtgevers hadden een aantal wensen voor deze daktuin. Zij wilden graag een fijne plek met veel groen. Ook wilden zij genoeg privacy in verband met de buren aan de bovenzijde. Om de privacy te waarborgen, hebben we een overkapping toegevoegd boven het eetgedeelte. Deze overkapping is semi transparant zodat de plek niet te donker zou worden en een aangenaam, open karakter blijft behouden. Ook geeft deze overkapping de juiste beschutting tegen de harde windstoten die voor kunnen komen op deze hoogte. Om in meerdere seizoenen te kunnen genieten van het buiten tafelen, is een terraslamp inclusief heater geplaatst, zodat deze plek ook op koudere dagen een aangename verblijfsplaats is.

Groene oase

Aan de ene kant is dit ontwerp een groene oase, anderzijds is het een verlengde van de woonkamer. Deze verschillende belevingen op een relatief klein oppervlak worden gecreëerd door het duidelijk afscheiden van de functies door het plaatsen van plantenbakken. Ook de algehele indeling van het ontwerp draagt hieraan bij. Je overziet niet in één oogopslag de gehele daktuin, wat het geheel veel meer beleving geeft.

Om het idee van een groene oase vorm te geven zijn er meerdere meerstammige bomen geplaatst. De beplanting is opgebouwd uit planten met veel bladstructuur, zoals varens. Daarnaast is er gebruik gemaakt van wintergroene soorten, zodat ook in de winter het echte tuingevoel behouden blijft. Vanwege de harde wind op deze hoogte, moest er ook rekening gehouden worden met planten die tegen harde wind en de bijbehorende snelle verdamping kunnen. Tot slot zijn er meerdere losse potten geplaatst voor een speels effect.

Dakterras in Leiden verlicht in de avond

Technische details en een bijzonder element

Om een daktuin te realiseren, is specifieke kennis nodig over wat er constructief mogelijk is. Over het algemeen geldt; hoe lichter het materiaal, hoe beter. Vandaar dat er gekozen is voor aluminium plantenbakken. Ook is er gebruik gemaakt van een lichtgewichtsubstraat in de bakken waar de planten en bomen in geplaatst zijn.

De gehele vloer van de daktuin is gemaakt van een houten vlonder. Dit geeft een zachte en warme sfeer, waardoor het geheel goed aansluit op de uitstraling van het penthouse. Onder het zitgedeelte zijn keramische tegels gelegd, om zo deze plek duidelijk af te scheiden qua functie en sfeer.

Daarnaast is er een bijzonder, op maat gemaakt element toegevoegd. Dit element herbergt meerdere functies; het is een zitbank, waterspiegel en wijnkoeler in één. Een strak ontwerp, wat sfeervol aangelicht wordt met LED verlichting van onderaf. De meerwaarde van een multifunctioneel element is groot wanneer er beperkte ruimte is, zoals hier in deze daktuin.

Benieuwd hoe was als studio een dakterras ontwerpen?
Bekijk dan bijvoorbeeld ook eens dit Dakterras in Tilburg.

Daktuin Leiden ontworpen door een tuinarchitect

Daktuin in avondsfeer

Om ook in de avonden te kunnen genieten van deze daktuin, is sfeervolle verlichting aangebracht. Zo worden de meerstammige bomen van onderaf verlicht, en zijn er op meerdere plekken stijlvolle armaturen aangebracht. Al met al is er een eenheid en warme sfeer ontstaan door het gebruik van materialen die terugkomen in zowel het penthouse als de daktuin. Ook het kleurgebruik draagt hieraan bij.

Ben jij ook op zoek naar een tuinarchitect in Leiden? Of beschik je ook over zo’n prachtige daktuin in Leiden? Neem dan gerust contact met ons op om te kijken wat we voor jou kunnen betekenen.

Meerstammige boom op daktuin in Leiden