De tuintrends voor 2020:
de visie van onze tuinontwerpers

De tuintrends voor 2020

Wat zijn de tuintrends van 2020? Een vraag die de specialisten van Studio REDD graag beantwoorden.

We kunnen er niet langer omheen: de aarde warmt op. De winters worden zachter, de zomers worden droger en heter. Het voorjaar, najaar en de winter natter.
Maar wat betekent dit nu precies voor ons buitenleven? In deze blog delen we de visie van onze tuin- en landschapsontwerpers met je.

Tuintrend 1: Klimaatadaptieve buitenruimte

De aanhoudende hitte en piekbuien vragen om oplossingen in de buitenruimte. Dit wordt ook wel klimaatadaptatie genoemd, waarbij er oplossingen worden gezocht om de schade die de effecten van de klimaatverandering met zich mee brengen te beperken en kansen die de klimaatveranderingen biedt te benutten.

In de openbare ruimte zien wij veel oplossingen voor waterberging. Enerzijds voor piekbuien en anderzijds voor langere tijden van droogte. Hier zijn infiltratiekratten voor ontwikkelt die onder het groen geplaatst kunnen worden.
In de tuin mag een goed beregeningssysteem en waterafvoer ook niet ontbreken. De juiste keuze voor beplanting is hierbij ook essentieel. In onze beplantingsplannen gebruiken wij bijvoorbeeld steeds meer soorten die goed tegen de droogte kunnen en hun voeding langer vast kunnen houden.

Het veranderende klimaat biedt ook kansen om soorten toe te passen die eerder niet goed zouden gedijen in ons klimaat. Een trend die hierbij aansluit is een tuin in de ‘urban jungle’ stijl, met tropisch uitziende beplanting. In combinatie met de juiste styling maken we dit plaatje compleet.

Tuintrend 2020 beregening

Tuintrend 2: Verlengen en uitbreiden van het buitenleven

De temperatuurstijging zorgt er tevens voor dat wij langer buiten leven.

De hete zomers van de afgelopen jaren hebben voor een toename in de vraag naar wellness gezorgd. Met name een zwembad in de tuin en in de kleinere tuinen een plunge pool. Ook op hoogte is van alles mogelijk, zo realiseerde wij dit jaar een dakterras met matgouden buitendouche.
Met een jacuzzi voor de koelere avonden creëer je zo een ware spa aan huis.

Een andere wens van onze opdrachtgevers is een overkapping in de tuin. Met de toevoeging van een sfeervolle buitenhaard of heaters kan er tot laat in het seizoen genoten worden en wordt er als het ware een tweede woonkamer gecreëerd.

Ten slotte is er steeds meer vraag naar een buitenkeuken, zowel in de tuin als op een dakterras.
De gemiddelde Nederlander heeft natuurlijk al een barbecue staan, maar hoe fijn is het als je buiten ook plek hebt om buiten dingen te bereiden?

Tuintrends wellness zwembad in tuin
Buitendouche goud dakterras

Tuintrend 3: Ontzorgen

Omdat we steeds meer buiten willen zijn is de tuin steeds belangrijker geworden. Vroeger was de tuin nog wel eens de sluitpost van de bouw of van de verbouwing, maar tegenwoordig worden wij steeds vroeger betrokken tijdens het bouwproces. De verbinding tussen binnen en buiten is onmisbaar. Door de samenwerking met de architect en het overige bouwteam creëren we harmonie tussen architectuur, landschap en leefstijl.

Een derde tuintrend die ons op de studio opvalt, is de wens van onze opdrachtgevers om volledig ontzorgd te worden over de gehele breedte van het project. Dit wordt ook wel een turn-key oplevering genoemd.
De ontwerpers houden dan in samenspraak met de opdrachtgever, volledige controle over het project van schets tot en met de realisatie.

 

Tuintrends 2020
Tuintrend buitenkeuken

Meer te weten komen over tuintrends? Kijk ook eens bij onze trendblogs van de afgelopen jaren of neem contact op met de studio.