Tuin van de toekomst (deel 2)

Het antwoord op de klimaatverandering

Beplanting maakt volgens ons een tuin een echte tuin. In de tuin van de toekomst zien we dit alleen nog maar belangrijker worden. Het veranderende klimaat brengt verschillende gevolgen met zich mee. Beplanting biedt antwoord op een deel van de gevolgen. Bomen en beplanting kunnen een natuurlijke parasol vormen. Een eeuwenoud principe. Planten en bomen verdampen bij warmte vervolgens ook water waarmee ze de nabije omgeving afkoelen. Sterker nog, ze zorgen zelfs voor zuivering van de lucht van fijnstof en bieden een plek van leven voor ons ecosysteem tot diep in de stad. Beplanting is hiermee altijd onmisbaar geweest, en zal in onze steeds dichter wordende steden nog belangrijker worden.

De hoogte in met groen

Een ontwikkeling die we al wat langer aan zien komen is dat beplanting steeds minder letterlijk aan de grond gebonden is. Groendaken, bruggen, gevels en dakterrassen vormen steeds vaker de bodem voor beplanting. Zowel in de openbare ruimte als de tuin ontstaat er daardoor een gelaagdheid in groen, een 2D landschap wordt op deze manier een 3D landschap. Een goed voorbeeld een dergelijke opgave is ”Parc Diderot” dat ligt in de wijk Parijse wijk “La Défense”. Hier wordt middels de hoogteverschillen wordt gewerkt aan een nieuw groen landschap.

Slim onderhoud van de tuin

Voor het onderhoud van de tuin van de toekomst schakelen we o.a. een robot in. Deze robot gaat erg selectief te werk. Een volledige plantenlijst is te uploaden, waardoor de robot plantensoorten herkent en dus ook weet wanneer te maaien of onkruid te moeten plukken. Het moment van maaien is natuurlijk middels Domotica slim ingericht. Er wordt dus niet gemaaid of gesproeid op afroep, maar op intelligentie van de robot. Uiteraard loopt de Robot op de energie die de tuin zelf heeft gegenereerd met zijn slimme oplossingen. Een mooi voorbeeld van zo’n slimme oplossing is de Farmbot.

De tuin van de toekomst zit vol met slimme, gezonde en ook duurzame oplossingen. Wij praten graag over dit onderwerp en zijn ook als spreker te boeken om samen met het publiek richting de toekomst van huis en tuin te kijken.

Een deel van onze geopperde oplossing bestaat al. Echter zijn ze niet of nauwelijks toegepast. Met deze blog blikken we dan graag vooruit en geloven er zeker in dat ook de tuin de komende 15 jaar steeds slimmer wordt ingericht.

Deel 1 van de tuin van de toekomst blog gemist?
Bekijk hem hieronder of lees een van onze andere blogs.