Tuin van de toekomst (deel 1)

Een aantal jaar geleden werden Elon Musk en Daan Roosegaarde nog als dromer bestempeld. Inmiddels hebben zij technologieën ontwikkelt die ons dagelijks bestaan beïnvloeden. Als ontwerpstudio kijken we hoe we al deze en andere nieuwe technologieën kunnen toepassen in onze branche en de tuin van de toekomst kunnen vormgeven. We vroegen onze ontwerpers hoe deze tuin van de toekomst eruit kan komen te zien.

De indeling is flexibel

Normaal gesproken staat de indeling van de tuin na de ontwerpfase vast. Ook de verschillende ruimtes hebben een definitieve functie. Wij denken dat de tuin van de toekomst steeds meer adaptief is. Door gebruik te maken van materialen die van vorm en functie kunnen veranderen is ook de tuin flexibel in te delen. Je verschuift op deze manier de indeling van de tuin. Denk aan de plaats van het zwembad die met een simpele klik op de knop of spraakcommando, is om te turnen tot platform om een feest te kunnen geven. Minder hightech, maar in ons veranderend klimaat erg belangrijk, is het idee van lager gelegen terras dat bij piekbuien water kan bufferen en het vervolgens langzaam via de bestrating laat inzijgen.

Duurzame materialen met verschillende functies

Materialen hebben in een tuinontwerp vaak puur een esthetische functie. In de tuin van de toekomst hebben materialen meerdere functies. Dit is ook te wijden aan de snelle ontwikkeling die materialen doormaken. Denk bijvoorbeeld aan een steen die door de poreuze eigenschap regenwater kan filteren zoals we hiervoor bespraken. Dit water kan slim worden afgevoerd en in de woning worden hergebruikt, in de grond inzijgen naar het grondwater of worden opgeslagen voor beregening van de tuin natuurlijk. Of wat te denken van een tegel die ook als zonnecollector dient? Met de dakpannen van Elon Musk kan ook deze innovatie niet meer ver weg zijn en wekt de tuin van de toekomst zelf zijn energie op.

slimme daktuin

Materialen passend bij een circulaire economie

Los van het idee dat materialen meerdere functies hebben zijn ze ook onderdeel van de circulaire economie. De materialen zijn volledige her te gebruiken of hebben een eigenschap die leidt tot het hergebruik van grondstoffen. Het huis en de tuin zullen ook onderdeel zijn van het smartgrid van een stad of dorp. Zo helpt de tuin bij het opslaan van energie die door de stad wordt opgewekt, zoals zonne-energie en windenergie. De tuin van de toekomst is in staat de energie weer terug te geven wanneer het nodig is.

Wil je meer weten over onze tuin van de toekomst? Lees dan ook deel 2 of bekijk een van onze andere blogs.