Efficiënt omgaan met een kleine buitenruimte

In onze vriendschappelijke omgeving treffen we veel jonge mensen die graag in de stad willen wonen. Dat betekent vaak meer betalen, voor minder ruimte. Als het aankomt op de tuin dan wordt dit nog eens bevestigd. Het wonen in de stad heeft vaak zijn prijs, maar dat wil niet zeggen dat je van een kleinere tuin of patio niet optimaal kunt genieten.

De kunst van het weglaten

Een effectieve inrichting van een kleine stadstuin begint bij het maken van keuzes. Er zijn natuurlijk een hoop wensen en je hebt vast veel inspiratie opgedaan op Google en Pinterest. Misschien heb je zelfs wel onze projecten gezien of blogs gelezen. Het is de kunst hier een klein aantal elementen uit te pakken die worden beschouwd als must-have. Denk bijvoorbeeld aan een terras, pergola of buitenkeuken.

Ook is het belangrijk dat je van te voren een bepaalde sfeer in gedachten hebt. Breng jouw wensen in kaart door een moodboard te maken en leg deze voor aan een tuinarchitect. Deze zal samen met jou kijken hoe deze wensen te vertalen zijn in een tuinontwerp voor een kleine tuin.

4 tips voor de beplanting van jouw stadstuin

  • Ga voor harmonie. Een breed kleurpallet maakt de ruimte al gauw te druk. Groen als hoofdkleur is daarin het belangrijkste. Kleur door middel van accenten;
  • Houd rekening met veel schaduw door bebouwing, gevels en tuinafscheidingen. Schaduwplanten zijn dan ook vaak een belangrijke hoofdsoort;
  • Gebruik een beperkt aantal soorten. Soms kan een één karakteristieke boom/ heester meer zeggen dan te veel verschillende soorten;
  • Denk ook aan het gebruik van klimplanten. Hiermee kun je veel groen creëren op een relatief kleine oppervlakte.

ontwerp_patio_haarlem

Een stadstuin betekent concessies doen

Bij de inrichting van de tuin wordt vaak gezegd, kies voor subtiel en transparant meubilair. Robuuste meubels zouden de tuin kleiner doen lijken. Hetzelfde geldt voor het kleurgebruik. Natureltinten zouden de tuin rustiger doen ogen en daardoor optisch groter lijken.

Als we heel eerlijk zijn geloven wij hier niet zo in. Je hebt als tuineigenaar bepaalde wensen, in stijl en kleurgebruik. Door goed naar de plek specifieke mogelijkheden te kijken maak je een keuze. Een robuuste tafel en stoelen betekent misschien dat je elders concessies moet doen. He betekent niet per definitie dat dit de stadstuin kleiner doet lijken. Het op maat laten maken van meubilair is een goede optie.
Waar we wel achter staan is de keuze voor duurzame producten. In Nederland hebben we te maken met wisselend weer. We zien vaker regen dan zon. Het meubilair moet tegen een stootje kunnen. Investeer daarom in tuinmeubilair met een duurzaam karakter. Dat voorkomt dat je na 2 jaar weer een nieuwe tuinset moet aanschaffen. Daarnaast blijft het langer mooi en heb je er dus meer woongenot van.

Maak een lichtplan

Verlichting in de tuin vormt een belangrijke factor bij het inrichting van de tuin. Niet alleen zorgt het ervoor dat de verbinding tussen woning en tuin wordt gelegd, maar ook kun je er zo mee spelen dat de ruimte optisch groter wordt.

Het uitlichten van bomen, struiken, planten en de schutting dragen bij aan de beleving van de tuin. Wanneer je verlichting in wilt zetten om de tuin groter te doen lijken, kies er dan voor om verre punten uit te lichten. Licht je de bomen uit die dichtbij staan, dan kijk je altijd eerst naar deze punten. Het zicht wordt daardoor minder en dus oogt de tuin kleiner.

Benadruk bepaalde verticale zichtlijnen zoals paden en vlonders. Er ontstaat een sfeervolle indruk van de tuin en het laat wederom de tuin groter lijken.

Heb je plannen voor de aanleg van een stadstuin of ben je benieuwd welke mogelijkheden jouw stadstuin heeft? Neem dan via onderstaande wegen contact met ons op en wij denken graag met je mee.