Logo
Menu

10 jaar REDD

// Deze blog is geschreven door Richard, waarin hij een kijkje geeft achter de schermen als mede oprichter van Studio REDD \\

Voor de crisis

Crisis? Toen Daan ik besloten om onze eigen studio op te richten hadden we daar nog nooit van gehoord. Tijdens onze studie Tuin- en Landschapsinrichting ontdekten we dat we over veel dingen hetzelfde dachten. Daan’s vader was tuinontwerper en vroeg hem geregeld om mee te helpen.
De ‘maestro’ tekende nog alles met de hand en moest na een foutje met een scalpeermes aan de slag om de inkt weg te schrapen. Daan sprong bij met zijn computer skills en vroeg mij al gauwof ik kon meewerken aan het ontwerp van een grote en moderne tuin. Een flinke opgave, maar het bleek een schot in de roos.
Van het ene ontwerp kwam het andere en in de tussentijd rondden wij onze studie af.

Afgestudeerd en wel bleven de aanvragen voor tuinontwerpen komen. Daan was ondertussen aan de slag bij een gerenommeerd bureau voor Stedenbouw en Landschapsontwerp. Ik was gestart aan een pre-master Bouwkunde in Delft om veel meer te weten te komen over architectuur. Na een maandje belde Daan op, of ik zin had om weer een project op te pakken? Sterker nog: of we misschien niet toch al nu voor onszelf zouden beginnen in plaats van ‘later als we groot waren’?
Crisis? Hadden we nog nooit van gehoord.

Tijdens de crisis

Januari 2009. Daan en ik liepen de Kamer van Koophandel uit en gingen nu echt aan de slag met de aanvragen voor tuinontwerpen die we hadden gekregen. We waren gefocust op het leggen van de verbinding tussen binnen en buiten en het omringende landschap. Zo werkte we aan verschillende projecten inclusief een grote landschappelijke tuin net over de grens in België. In februari 2009 bleek dat de crisis die in Amerika op het nieuws was, ook keihard naar Nederland oversloeg. De eerste projecten waar we aan werkten gingen één voor één niet meer door. Die grote landschappelijke tuin met eigen putting green? De afbouw van het huis ging voor, wie weet later nog eens de tuin.

Gelukkig was daar opnieuw de maestro die ons aan opdrachten hielp. Het jaar eindigde met tien projecten en de basis voor Studio REDD was gelegd.

In 2010 tot 2011 bouwden wij parttime heel langzaam de studio op. Daan was in de tussentijd in Breda gaan werken en ik bleef in Delft voor een master in Landschapsarchitectuur. Eind 2011 belde er een hovenier uit het noorden van het land, of we eens wilde praten over samenwerking? Die samenwerking kwam er en begin 2012 kwam er een aanvraag voor een tuinontwerp in Haren. Na kennismaking met de klant en het bezoeken van de kavel, ontwierpen wij een tuin waarvan we dachten dat die het beste de verbinding met de woning, het interieur en het landschap zou leggen. Het bleek opnieuw een schot in de roos. Voor ons een megaproject, omdat we tot de oplevering in 2014 alles mochten uitwerken en de bouw mochten begeleiden.

In de tussentijd ontwierpen we in Tilburg een dakterras bij een penthouse. Stap voor stap zochten we uit hoe dit te doen op zeven hoog en na een jaar ontwerpen en begeleiden,  was ook hier een bijzonder project opgeleverd. Dakterras Tilburg en Villatuin Haren bleken dé projecten die we nodig hadden om te laten zien hoe wij dachten over ontwerp, details en het leggen van verbindingen. Het gaf ons ook een ander inzicht: Richard was inmiddels afgestudeerd en voltijd in de zaak aan de slag. Konden we de samenwerking met architecten en interieurarchitecten niet uitbreiden, zodat ook Daan voltijd in de studio aan de slag kon?

Na de crisis

Halverwege 2015 waagden we de grote stap. Daan stopte met zijn freelance klus in Breda en ging volledig voor REDD aan de slag. Zijn betrokkenheid bij een aantal projecten van de Stationsbuurt in Breda zorgde ervoor dat wij ook langzaam de ‘zakelijke’ tak van onze studio konden gaan opbouwen. Na de zomer trok het zo hard aan, dat we besloten een vacature uit te zetten. Opnieuw een grote stap. Een stap die nog groter werd, omdat we uiteindelijk besloten niet één, maar twee mensen aan te nemen, om zo de groei bij te benen.

Waren we ooit aangeschoven op het kantoor van de maestro en inmiddels verhuisd naar de garage van Daan, beide boden inmiddels niet meer genoeg ruimte. Hier kwam opnieuw familiaire hulp: de winkel van de moeder van Daan, die in antiek en curiosa handelde, ging sluiten. Of wij de ruimte zouden willen gebruiken voor onze studio? We twijfelden geen moment en zo stonden we samen met onze teamleden op de eerste werkdag bureaus en kasten in elkaar te sleutelen.

Door de jaren heen groeiden we gestaag verder. Van twee teamleden, naar vier en nu inmiddels naar zes. Ook besloten we ruimte te bieden aan stagiairs. Onze eigen stages zijn namelijk cruciaal geweest in hoe wij als architecten ontwikkeld zijn, dit moeten we toch ook aan anderen bieden?

Nu eind 2019 kijken Daan en ik terug op de eerste 10 jaar en voelen we onze enorm trots en dankbaar. Dank voor al het vertrouwen van klanten en partners, maar zeker ook aan het team waarmee we samen de studio hebben opgebouwd. Na een decennium staat er een sterke basis waarop we verder bouwen. Zowel letterlijk als figuurlijk, want we hebben groot nieuws! Na jaren voorbereiden is het eindelijk zover. In 2020 starten we met de bouw van onze eigen BLACK BARN. Een nieuw kantoor met schitterend uitzicht over het landschap en genoeg ruimte om het hele team en de gestage groei te kunnen herbergen. Check hier het hele project.

Op naar de volgende 10 jaar!