Stedekestraat Tilburg
Eind 19e eeuw werden glazen flessen vervoerd met een bescherming van strohulzen er omheen. Voor de vervaardiging hiervan ontstond een hele industrie waarvoor ook in Tilburg een fabriek werd gebouwd. Over de loop van jaren ontwikkelde deze fabriek zich tot een groothandel voor glazen potten en flessen en na een verhuizing kwam het oude fabrieksterrein aan de Stedekestraat vrij.
Aan ons de vraag hier een aansprekende (semi) openbare ruimte te ontwerpen rondom drie nieuw te bouwen appartementencomplexen waarin het monumentale karakter van de plek bewaard blijft.
Architect: Buro 013
Oppervlakte: 5000 m2
Ontwikkelaar: Magis
Beeld credits: Buro 013
Behoud industrieel karakter
Tijdens ons eerste bezoek troffen we een verlaten industrieel complex met een bijzonder karakter. Een karakter dat zowel in de nieuwe gebouwen alsook de openbare ruimte terugkomt. Aan de rand van het perceel bevindt zich deels een oude kloostermuur die behouden blijft en op specifieke plekken een doorbraak krijgt om zo de achterliggende tuin te verbinden met de nieuwe omgeving.
Per woongebouw kiezen we vervolgens voor een specifieke sfeer waarin we de kenmerken van het bestaande terrein laten terugkomen. Zo worden oude sheddak spanten omgevormd tot een pergola en wordt een oude betonvloer hergebruikt als bestrating waaruit scheggen worden gezaagd waar groen een plek vindt.
Bij het tweede woongebouw creëren we een tuin die is geïnspireerd op de achtergelegen kloostertuin. Bij het derde gebouw ontwierpen we een ‘watertuin’ met centraal een grote wadi die het water van het gebied opvangt tijdens regenval, en in droge dagen dient als avontuurlijke speelplek.
Elke plek een uniek beplantingsplan
De drie verschillende tuinen geven we middels het toepassen van verschillende beplanting ook drie verschillende karakters. Voor de kloostertuin ontwierpen we een beplantingsplan wat is opgebouwd uit met voornamelijk klassieke soorten. Voor de industriële tuin, waarin de oude betonvloer wordt hergebruikt, passen we vooral pioniersvegetatie beplanting toe.
Voor de watertuin tenslotte passen we beplanting toe die goed bestand is tegen het frequent onder lopen met water en door een spreiding in soorten, een sterke bijdrage doet aan de lokale biodiversiteit.