Villatuin ontwerpen

Ben je op zoek naar een tuinontwerp voor jouw villatuin? De ervaren tuinarchitecten van Studio REDD denken graag met je mee om de perfecte verbinding te maken tussen tuin en villa. We gaan samen met jou op zoek naar de verbinding tussen architectuur en natuur, om zo een sfeervolle buitenruimte te creëren waar je in elk seizoen volop van kan genieten.

De harmonie tussen buitenruimte en woning

Wanneer het omringende landschap en de villatuin zorgvuldig ontworpen en afgestemd zijn op de villa, ontstaat er een harmonie tussen buitenruimte en woning. Deze harmonie bereik je onder andere door het kiezen van de juiste beplanting voor de specifieke plek, het zorgvuldig nadenken over zichtlijnen en het plaatsen van gebruiksfuncties op weloverwogen plekken. Wanneer het ontwerp op deze manier is opgebouwd, is de hele tuin een onmisbaar onderdeel van het woongenot.

Van landelijke tot moderne villatuin

Het ontwerp van een villatuin kan zeer divers zijn en wordt beïnvloed door jouw wensen als opdrachtgever, de omgeving waarin het perceel ligt, en specifiekere zaken zoals bodemsoort. Ook bestaande elementen zoals prachtige bomen die beeldbepalend zijn, behouden we graag in het ontwerp. Van landelijk tot een moderne, strakke stijl; op het gebied van een tuinontwerp voor je villatuin zijn veel mogelijkheden. Wij helpen je graag door samen met jou te ontdekken wat er bij jou en je woning past.

Ontwerpproces

Wat is nu precies de werkwijze wanneer je een nieuwe tuin wilt laten ontwerpen?
Hieronder nemen we je stapsgewijs mee in het proces.

1. Analysefase

Een tuinontwerp begint altijd met een grondige analyse. We brengen in kaart hoe de huidige structuur van de tuin is. Ook kijken we naar de verbinding met de omgeving, de zon- en schaduwligging en ook brengen we de kwaliteit van de bodem in kaart. Als basis voor een goed tuinontwerp laten we de tuin graag digitaal inmeten zodat alles maatvast op tekening staat. Uiteraard nemen we in deze fase uitgebreid de tijd om te luisteren naar jouw wensen. Wat is jouw persoonlijke smaak? Welke functies wil je graag in de tuin onderbrengen? Wil je graag een wellness met zwembad, en meerdere plekken om lekker te kunnen zitten? Of wil je een gezinstuin met een mooie balans tussen speelruimte en beplanting om van te genieten?

2. Schets Ontwerp

Alle informatie die we in de Analysefase hebben verzameld, bekijken we zorgvuldig. We vertalen dit in een eerste concept waarin we de gewenste stijl kiezen en een eerste ontwerp maken. Hierin leggen we de grote structuur neer van beplanting en gebruiksfuncties. Hierna werken we verder naar een Schets Ontwerp, waarin jouw wensen en de bestaande kwaliteiten van de villatuin worden gecombineerd in één plan. Graag combineren we dit met een door onze projectmanager opgestelde kostenraming zodat de benodigde investering gelijk inzichtelijk wordt en we samen kunnen zoeken naar hoe we het optimale uit het budget kunnen halen.

3. Voorlopig Ontwerp

In de fase van het Voorlopig Ontwerp werken we het tuinontwerp verder uit en maken we 3D beelden, waarin goed te zien is hoe het uiteindelijke ontwerp eruit komt te zien. Ook voegen we een beplantingsconcept toe waarin we met referentiebeelden een beeld geven van de beplanting die we voorstellen en hoe deze per seizoen de sfeer in de tuin zal laten veranderen.

4. Definitief Ontwerp en Beplantingsplan

Na afronding van het Voorlopig Ontwerp werken we de benodigde details uit in een Definitief Ontwerp. Denk daarbij aan aan een materialenplan, verlichtingsplan en beplantingsplan. Daarnaast nemen we de technische details van de uitvoering van een eventueel zwembad met wellness of ruim terras mee in dit plan. Bij een villatuin aanleggen letten we op details. We voeren gesprekken met de hovenier die de tuin kan gaan aanleggen zodat we er zeker van zijn dat alles wat uitgewerkt wordt in de praktijk gerealiseerd kan worden en de bijbehorende prijsvorming van de hovenier goed onderbouwd en marktconform is.

Exclusieve beplanting

Bij de luxe uitstraling van een villa hoort een villatuin die dezelfde weldaad uitstraalt als het huis zelf. Exclusieve beplanting is van grote invloed op de sfeer en het eindbeeld. We bedoelen hiermee dat de beplanting die gekozen wordt voor jouw villatuin precies passend moet zijn bij de plek en het beeld wat jij voor ogen hebt. Om dit te bereiken maken we sfeerbeelden en doen we een uitgebreid voorstel voor beplanting in het beplantingsplan. Ook plannen we graag samen met jou een bezoek aan de boomkweker om daar de mooiste bomen uit te zoeken voor jouw luxe tuin.

Meubels en accessoires

In een zorgvuldig uitgedacht ontwerp voor jouw moderne villatuin mogen meubels en accessoires natuurlijk niet ontbreken. Om je volledig te ontzorgen, kunnen wij het proces van het uitzoeken van de juiste producten begeleiden van begin tot eind. Dit betekent dat we, naast het maken van een stylingplan op maat, ook kunnen begeleiden bij het uitzoeken en aanschaffen van luxe tuinmeubelen. We plannen samen een bezoek aan één of meerdere leveranciers en helpen je als personal shopper om de juiste keuze te maken. Zo weet je zeker dat je producten koopt die perfect passen binnen het plaatje wat je voor ogen hebt. We helpen je om een keuze te maken tussen de uitgebreide mogelijkheden die de wereld van design tuinmeubelen te bieden heeft.

Privacy en veiligheid

Om optimaal te kunnen genieten van jouw villatuin is het belangrijk om aandacht te besteden aan privacy en veiligheid. Er zijn veel mogelijkheden op het gebied van beveiliging tegen ongewenst bezoek. In het toepassen van deze mogelijkheden hebben we ruimschoots ervaring. Daarnaast houden we in het ontwerp altijd rekening met het verschaffen van de benodigde privacy met natuurlijke materialen. Denk aan de wintergroene en hoge beplanting tegen inkijk, prachtige bomen of het plaatsen van stijlvolle hekken en afrastering.

Aanleg en onderhoud

Om tot het afgesproken eindbeeld van de strakke villatuin te komen, is het van belang om de tuin op de juiste wijze te laten aanleggen. We werken hiervoor nauw samen met de uitvoerende hovenier en andere leveranciers. De uitstraling van een luxe tuin wordt onder andere bepaald door het nauwkeurig uitvoeren van mooie en technisch kwalitatieve details. Ook het zorgvuldig plaatsen van de beplanting zoals bedacht in het ontwerp draagt hieraan bij. We komen dan ook graag langs tijdens het bouwproces om het aanleggen van de tuin te begeleiden, zodat het perfect aansluit bij het originele ontwerp. Daarnaast is het juiste onderhoud van belang om je tuin, door alle seizoenen heen, gezond en florerend te houden.

Wil jij een tuinontwerp voor jouw villa laten maken?

Wil jij een tuinontwerp voor jouw villatuin laten maken? We zouden graag vrijblijvend kennismaken met jou om te ontdekken of wij iets voor je kunnen betekenen. We plannen graag een locatiebezoek bij je in of kom langs op onze studio voor meer inspiratie!