Vlonder zwembad

Tuin met zwembad Rotterdam

Naast de gewenste sfeer, wilden de opdrachtgevers een zwembad met buitendouche, speelgelegenheid voor de kinderen en ruimte om de auto’s te parkeren. Het perceel grenst aan een mooi park met een watergang. De wens was om vanuit de tuin het park te kunnen blijven zien, maar tegelijkertijd ook de benodigde privacy te hebben.

Parallel aan de woning is een groot overloopzwembad geplaatst, met daar rondom heen een houten vlonder. Dit geheel vormt één groot gebaar binnen het ontwerp. De vlonder loopt in dezelfde lijnvoering als de watergang. Aan de kant van de watergang is beplanting geplaatst die je aan kan treffen langs het water; rietsoorten, grassen en veel bladplanten. De beplanting is aangebracht in wisselende hoogtes met her en der een boom, om zo de inkijk vanuit de watergang in de tuin te beperken. Op de kop van de vlonder rondom het zwembad is een loungeset geplaatst, en aan het andere uiteinde van het zwembad staan ligbedden. Zo is er rondom het zwembad een fijne verblijfsplaats gemaakt voor heerlijk lange zomerdagen.

Vanuit de lange lijn met het zwembad loopt de vlonder door richting een stuk van de tuin van waaruit er een vrijer zicht op het park en de watergang is. Hier is een verhoging van keramische tegels geplaatst. Op deze verhoging staat een zitbank waaraan een stalen overkapping met lamellen vastzit. Een knusse plek om te genieten van het uitzicht op het park. Naast deze plek zijn meerdere grote plantenpotten geplaatst, waardoor dit loungeterras een losse functie krijgt ten opzichte van de omgeving rondom het zwembad.

Aan de linkerkant van het huis is tenslotte een strook gras gelegd wat dient als speelveld voor de kinderen.

Tuinontwerp vlonder zwembad

Tuinarchitect onmisbaar

Een tuinarchitect kijkt niet alleen naar het ontwerp met een esthetische bril. Er is specialistische kennis nodig voor de veelal onzichtbare techniek in de tuin. In dit geval heeft het alles te maken met de ondergrond. De venige grond op dit perceel is niet stevig genoeg om zware onderdelen zoals het zwembad en het keramische terras te dragen. Dit maakte deze opdracht tot een constructieve uitdaging. Het gevaar van verzakking is tegengegaan door de tuin grotendeels te onderheien. Hierdoor ontstond een stevig fundament waar de zwaardere onderdelen op gebouwd konden worden. Ook het buffervat met reservewater van het overloopzwembad ligt onder de grond verwerkt.

Ook de verlichting vraagt om technische kennis. Vanuit de woning zijn er reeds beeldbepalende led-lijnen aanwezig om de gevel aan te lichten. Daarom is de rest van de verlichting in de tuin subtiel gebleven. Het concentreert zich op het uitlichten van de hoogteverschillen, het speelveld en het terras aan het water. Ook enkele bomen zijn sfeervol uitgelicht.

Daarnaast is er rekening gehouden met de afwatering. De woning staat in een nat gebied, daarom is de gehele woning hoger gezet in het landschap om waterproblemen in het huis te voorkomen. Dit geeft dus een hoogteverschil van het huis ten opzichte van de tuin. Ook hiermee is rekening gehouden in het tuinontwerp door het toevoegen van bijvoorbeeld hellende oppervlakken en afstapjes.

Strakke lijnen en organische vormen

De beplanting in deze tuin heeft strakke lijnen gekregen, die je ook in de villa terugziet. Naarmate je echter meer richting het park gaat, wordt de beplanting minder strak en meer organisch. Zo sluit deze luxe tuin qua sfeer en uitstraling volledig aan op de woning én op het omliggende landschap.

Benieuwd hoe we dit ook voor jouw project zouden kunnen ontwerpen?
Neem dan gerust vrijblijvend contact op!

Tuinarchitect zwembad
Zwembad Rotterdam omgeven door siergrassen