Tuinontwerp groene patio en wenteltrap

Een tuinontwerp voor een patio en daktuin; hoe leg je de verbinding?

De wens om de twee niveaus met elkaar te verbinden, hebben we op verschillende manieren uitgewerkt. Vanuit het huis is er via grote ramen mooi zicht op de patio. Deze patio vormt het groene hart van de woning. De stalen wenteltrap is omgeven met groen. Zo zal er een transparante boom geplaatst worden die reikt tot aan het dakterras. De verticale lijn van deze boom zorgt voor verbinding tussen de twee niveaus. Daarnaast is er gekozen voor sfeervolle, groene beplanting die tegen de schaduwrijke omstandigheden kan, waarin flagstones zijn gelegd als stapstenen richting de trap. De patio wordt zo ingericht als het groene hart van de woning.

Tuinontwerp patio en daktuin

Het verbinden van de twee niveaus

Ook in materiaalvoering zijn de twee niveaus duidelijk met elkaar verbonden. De kleur van de wenteltrap heeft dezelfde kleur als de plantenbakken die op het dakterras staan. Ook keert het gebruik van hout telkens terug. Op de vloer van het dakterras ligt een houten vlonder. Ook de buitenmeubels, waaronder de maatwerkbank, zijn gemaakt van hetzelfde hout.

Op het dakterras is een groene zoom gemaakt door het plaatsen van plantenborders en losstaande potten. In deze potten zullen zowel lagere planten als hogere, meerstammige heesters geplaatst worden voor een golvend en sfeervol beeld. Er is gekozen voor minimaal materiaalgebruik; hout, staal en aluminium. Materialen die door hun eenvoud elkaar complementeren en versterken.

Tuinontwerp patio en groene daktuin met wenteltrap

Privacy en een besloten sfeer

De patio en daktuin zijn omgeven door hoogbouw. Om de benodigde privacy en beschutting te creëren, hebben wij een aantal elementen toegevoegd. We hebben hoogte gecreëerd door bomen en heesters te plaatsen. Ook worden er aan meerdere kanten van de daktuin houten lamellen geplaatst die we laten begroeien door klimplanten. Op deze manier zal de uitstraling van de muren rondom de daktuin verzacht worden, én wordt de hoogbouw onderdeel van het ontwerp. Ook complementeren de verticale lijnen van de lamellen de horizontale lijnen van de vlonder. Daarnaast is er ruimte om een schaduwdoek op te hangen, waardoor de lounge ook op warme zomerdagen een aangename plek is om te verblijven.

Tuinontwerp voor patio en daktuin met zonnedoek

Lange zomeravonden

Op de grens tussen de daktuin en de wenteltrap zal een luxe buitenkeuken geplaatst worden. Vanuit deze buitenkeuken kan er gemakkelijk gebruik gemaakt worden van de mogelijkheid om wat te eten of te borrelen, zonder dat je hiervoor de daktuin hoeft te verlaten. Zo is deze bijzondere combinatie van patio en daktuin een sfeervolle, beschutte plek geworden met een natuurlijke uitstraling. Op naar heerlijke en lange zomeravonden!

Tuinontwerp daktuin met lounge