Studio REDD dakterras Vondelpark Amsterdam loungebank

Tuinontwerp daktuin Amsterdam

Onze opdrachtgevers hadden een aantal specifieke wensen voor deze daktuin. Ze wensten een fijne en beschutte groene omgeving, maar ook verschillende verblijfsplekken. Een plek om buiten te kunnen koken, met gasten royaal te kunnen eten of loungen, maar ook een plekje om even samen in de zon te liggen tijdens een mooie zomerdag. Het tuinontwerp voor deze daktuin voorziet er allemaal in en dat begint bij de bijzondere verhoogde bak aan de buitenrand van het dakterras.

Studio REDD dakterras Vondelpark Amsterdam ligbedden

Omgeven door groen

Toen we voor het eerst op het dakterras stapten was het nog een kale vlakte met alleen dakbedekking en een hekwerk aan de rand. Hoe deze plek in een groene oase te veranderen was de vraag ondanks de erg lage toegestane dakbelasting.

Als oplossing ontwierpen we een bijzondere organische gevormde verhoogde bak die voor het grootste deel werd afgevuld met piepschuim en alleen bovenin ruimte gaf voor beplanting om te groeien. Middels een speciale samenstelling van planten lukte het daardoor om het gewicht precies binnen de toegestane dakbelasting te houden. Gelukkig was er op een aantal specifieke punten ook meer belasting toegestaan (daar waar in het gebouw eronder bijvoorbeeld een draagmuur of balk was opgenomen) waardoor we toch ook een aantal kleine bomen konden planten.

De verhoogde bak werkten we af met een fijn patroon van houten latten. Rondom de verblijfsplekken lieten we de bak vervolgens af en toe in een ronde vorm naar binnen toe komen waardoor de plekken stuk voor stuk worden opgenomen in het groen.

Een flinke uitdaging om dit constructief voor elkaar te krijgen maar gelukkig hebben we hier door de jaren heen veel ervaring in opgedaan.
Benieuwd hoe we dat aanpakken? Lees dan verder over hoe we dakterrassen ontwerpen.

Studio REDD dakterras Vondelpark Amsterdam kunst
Studio REDD dakterras Vondelpark Amsterdam eettafel

Ingetogen materialen

Voor de afwerking van dit dakterras hebben we gekozen voor een ingetogen materialen palet. De basis voor het hele terras is een houten vlonder waarop het ook lekker lopen is met blote voeten en door de goede bezonning door de dag heen, niet snel glad zal worden.

De metalen bak die helemaal rondom het terras loopt lieten we spuiten in de kleur van de kozijnen en hebben we vervolgens bekleed met een fijn patroon van houten latten. De rand van de bak heeft een mooie brede ronding gekregen waaronder de latten precies aansluiten en waarboven vervolgens de beplanting mooi aansluit.

De speciaal op maat gemaakte buitenkeuken tenslotte kreeg naast een groot composiet blad, een afwerking van RVS zodat deze in alle seizoenen goed schoon is te houden. Het dakterras fungeert als woonkamer maar dan voor buiten en dat is precies wat onze opdrachtgevers voor ogen hadden.

Ben jij ook op zoek naar een tuinarchitect in Amsterdam?
Of beschik je ook over een dak waar je graag een prachtige daktuin van wilt maken?

Neem dan gerust contact met ons op om te kijken wat we voor jou kunnen betekenen.

Studio REDD dakterras Vondelpark Amsterdam buitenkeuken