Materialen kiezen voor een duurzame tuin

Duurzame materialen kiezen voor je tuin

De juiste uitstraling kiezen voor je tuin is vaak best een opgave. Een passend tuinontwerp, de keuze voor beplanting en materialen zijn allemaal onderdeel van dat keuzeproces. Daarentegen hebben we de bank voor het interieur al weken voor oplevering of verhuizing uitgezocht. Waarom niet beiden al vroeg in het keuzeproces meenemen, zodat je ook de verbinding tussen binnen en buiten tot stand kunt brengen?

In de praktijk zien wij steeds vaker dat er wordt gekozen voor duurzame materialen binnen het interieur. Zo willen we weten waar het product zijn oorsprong vindt en op welke wijze dit is geproduceerd. Als we dit vertalen naar het buitenleven lijkt dit nog een ondergeschoven kindje, want hoe kies je nou de duurzame materialen voor je tuin?

Het begint bij het tuinontwerp

Het ontwerpen en realiseren van een duurzame tuin wordt niet alleen bepaald door de materiaalkeuze, maar zeer zeker ook door in het voorstadium de juiste keuzes te maken. Zo heeft de tuin een bepaalde ligging en is het omliggende landschap van belang. Door de ligging onder de loep te nemen kan de tuin zo worden ingericht dat deze is afgestemd op de stand van de zon. Planten die veel zon kunnen verdragen of dit juist nodig hebben krijgen in het beplantingsplan een andere bestemming dan de planten die het wat moeilijker hebben met warmte en volle zon.

Door het omliggende landschap te analyseren moet worden bepaald welke investering het grondwerk vraagt en welke maatregelen er worden getroffen voor de waterafvoer. Zo vraagt arme grond meer bemesting en is er wellicht een ondoorlaatbare laag in de bodem die het water vast houdt. Wanneer de grond gezond is hebben planten een lange levensduur. Een slimme waterafvoer, door bijvoorbeeld drainage, zorgt ervoor dat het regenwater wordt opgevangen en via een beregeningsinstallatie de tuin voorziet van juiste hoeveelheden water. Zo geniet je langer van je tuin, ook dat is duurzaam denken.

Duurzame materialen, langere levensduur

Dat je de keuze hebt gemaakt om de tuin op duurzame wijze in te richten, hoeft niet per definitie te betekenen dat je Marktplaats af moet struinen zoekend naar tweedehands tegelpartijen. Het betekent wel dat je kiest voor materialen met een lange levensduur. Wanneer je wilt kiezen voor tegels in de tuin, bijvoorbeeld voor het terras, kies dan voor een harde keramische tegel. Deze tegel oogt stijlvol, hij kan tegen een stootje en je hebt er lang plezier van. Toch een keuze voor houten vlonders in de tuin? Kijk dan naar houtsoorten die zijn voorzien van het FSC keurmerk, je bent dan verzekerd van een lange levensduur van het hout en je weet zeker dat er niet onnodig tropische bossen zijn gekapt.

Ook de beplanting is onderdeel van een duurzame materiaalkeuze

Bij het schetsontwerp houden wij rekening met de keuze voor duurzame beplanting. Zodra het schetsontwerp is gemaakt is er voldoende ruimte om voor een variƫteit aan planten te kiezen, passend bij de wensen en een duurzaam tuinontwerp. Als studio zijn we een liefhebber van siergrassen gecombineerd met vaste planten. De juiste keuzes hierin geven het hele jaar door veel beleving en blijven ook in de loop der jaren een stabiel samenhangend geheel. Daarnaast zorgen de siergrassen voor een harmonieuze sfeer in de tuin. Voor sommigen doen ze zelfs terug denken aan dat heerlijke dagje strand of die wandeling in het buitenland. Deze siergrassen wisselen we graag af met een verscheidenheid aan vaste planten. Een juiste mix van planten en bomen zorgt voor een levendige biodiversiteit en van het vroege voorjaar tot late najaar genieten van de tuin.

En de high tech snufjes dan?

Je zou zeggen dat een duurzame tuin geen high tech snufjes kent. Het tegendeel is echter waar. Wanneer je bijvoorbeeld kiest voor Domotica in de tuin, een technologie die we steeds vaker terugzien, kun je zelfs energie besparen, ten aanzien van bestaande verlichting. Zo kan een domoticasysteem bestaan uit LED verlichting of verlichting die op kleine solarpanelen werkt en slim aan of uit te schakelen is. Een investering die zich op de lange termijn zeker uitbetaald. Zo bedien jij op een warme zomeravond de muziek vanaf je iPad, zonder je daarbij druk te hoeven maken om het milieu of je energierekening. Luxe mag, maar dan wel verantwoorde luxe.

Onderhoud

Het is misschien een open deur, maar ook het onderhoud van de tuin is ook van groot belang bij het nastreven van een duurzame tuin. Het onderhouden van de tuin zorgt ervoor dat je er lang kunt genieten. Probeer dat uiteraard te doen zonder al te veel bestrijdingsmiddelen, maar met natuurlijke bestrijders.

Dit was slechts een greep uit de elementen voor een duurzame tuin. Wil je meer tips of ben je benieuwd wat onze ontwerpers voor jou kan betekenen? Neem dan via onderstaande wegen contact met ons op.