Een onderhoudsarme tuin? Dit zijn onze tips

Drukke levens zorgen ervoor dat de tuin een ruimte is om te ontspannen. In de tuin werken wekt echter niet bij iedereen dat ontspannen gevoel op. Steeds vaker krijgen we dan ook de vraag om een onderhoudsarme tuin te ontwerpen en realiseren. Daarom geven we onze beste 3 tips voor een onderhoudsarme tuin.

Zet een duurzame keuze voorop

Dit is wellicht een lastige keuze, maar wanneer je een beeld creëert dat jaren mee kan en daarop ook de samenstelling van materialen bepaalt, zul je uiteindelijk minder aan onderhoud besteden. Denk aan materialen die de tand des tijds goed doorstaan of zelfs mooier worden naarmate ze langer worden gebruikt. Een gebakken klinker of een keramische tegel past goed in dit beeld, maar ook een harde houtsoort (Ipé Lapacho of Taperyba) dat vergrijst.

2. Neem bodembedekkers op in het beplantingsplan

In onze beplantingsplannen vind je ze vaak terug, de bodembedekkers. Het zijn planten die in een border worden geplaatst en meestal laag groeien. De juiste mix aan planten zorgt voor een jaarrond beplantingsplan, waarbij in ieder seizoen ook een nieuwe tuinbeleving ontstaat. Onkruid krijgt hierdoor weinig kans om te groeien. En als het dat al doet, dan blijft het haast onopgemerkt door de aanwezige beplanting.

3. Bestrating in de tuin

Als tuinarchitecten zien we in bestrating een mooie aanvulling op het groen. Denk bijvoorbeeld aan een mooie keramisch tegels voor het terras. Wil je echter vermijden dat je meerdere malen per jaar onkruid staat te krabben? Zorg dan dat de tegels gevoegd zijn. Ook dan krijgt onkruid geen kans om tussen de tegels door te groeien.

Een onderhoudsarme tuin vraagt een visie en een investering in de materialen die goed aansluiten bij een dergelijk concept. Zou je hier eens over willen sparren? Laat het ons gerust weten. Via onderstaande button kom je bij ons terecht.