Studio REDD wellnesstuin Nijmegen binnen - buiten

Binnen en buiten verbonden

De opdrachtgever had de wens om binnen en buiten met elkaar te verbinden en een zwembad met poolhouse te realiseren. De architect kwam met een moderne uitbouw en herstel van details van de bestaande woning. Zo zijn er duidelijk twee tijdlagen ontstaan die door kleur- en materiaalgebruik goed op elkaar aansluiten.

Het tuinontwerp maakt gebruik van het hoogteverschil in de kavel, wat typisch is voor het landschap aan de rand van het heuvelachtige Nijmegen. Direct achter de brede glazen schuifpui ligt een terras van keramische tegels die qua niveau naadloos aansluit op de keuken en de eetkamer. Het terras is omgeven door groen en heeft in de lijn van de keuken naar de tuin een ‘groen schilderij’ dat in elk seizoen een andere beleving heeft en de verbinding van binnen naar buiten versterkt.

Na het terras brengen een aantal treden je naar het niveau van het zwembad en het poolhouse. Ook hier is veel groen toegepast zonder te veel van de praktische gebruiksruimte weg te nemen. Het zwembad is rechthoekig en benadrukt door zijn lengte de diepte van de tuin. De kop van het zwembad steekt uit waarnaast een tweede set aan treden je naar het niveau van de tuin brengt. Dit geeft een bijzondere opbouw waarin zwembad, poolhouse en uitbouw aan de woning één duidelijk geheel vormen.

Wil je meer zien van een zwembad dat aansluit op de woning en met een infinity kop in het landschap steekt?
Zie dan project Wellnesstuin Breda.

Verfijnde combinatie van materialen

Er is gebruik gemaakt van een verfijnd materialen pallet; gebruiksvriendelijke en strakke keramische tegels op het terras aan de woning en rondom het zwembad. Daarnaast zijn er grote blokken gebruikt als traptreden met ruw gekloofde optreden. Deze zorgen voor een subtiel en toch ook stoer contrast.

Om de beleving verder te versterken is er verderop in de tuin een zitkuil gesitueerd die eveneens van grote bloktreden is gemaakt. Ter contrast is er een verfijnde houten vlondervloer gelegd. In de zitkuil is ook een vuurschaal opgenomen die uiteraard een eigen stenen onderbouw heeft. Door de combinatie van ingetogen beplanting met wintergroene basis en per seizoen verschillende kleuren bloei, is er een prachtige harmonie ontstaan. Hierdoor kan er het hele jaar door genoten worden van deze plek.

Door het vroegtijdig bij elkaar brengen van een bouwteam door de opdrachtgever, is dit project van begin tot eind zorgvuldig op elkaar afgestemd. Het eindresultaat? Een unieke plek met een sterke verbinding tussen de woning en de tuin.

Studio REDD wellnesstuin Nijmegen hoogteverschillen